סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

תוך כדי דיבור / רפי זברגר

בבא קמא דף ע"ג 

 

הרקע

יש מחלוקת בין תנא קמא לרבי יוסי במקרה הבא: היו שנים מעידים שגנב, והן [אותם עדים] מעידים אותו שטבח. אם הוזמו על הגניבה – עדות שבטלה מקצתה בטלה כולה, אך אם הוזמו על הטביחה – הוא [הגנב] משלם כפל [על הגניבה] והן – משלמים תשלומי שלושה [ההפרש שרצו לחייב בעדותם]. על כך חולק ומעיר רבי יוסי: במה דברים אמורים בשתי עדויות, אבל בעדות אחת – עדות שבטלה מקצתה, בטלה כולה [גם אם התבטל החלק השני של העדות].
לאחר ניסיונות של הגמרא להסביר את שורש המחלוקת, מגיעה הגמרא למסקנה, כי מחלוקתם תלויה בשאלה: האם תוך כדי דיבור – כדיבור דמי [דומה] או לא. כלומר, האם אדם הטוען טענה, ומיד לאחר מכן, בזמן המוגדר ''תוך כדי דיבור'' חוזר בו מטענתו וטוען טענה אחרת, לפי רבי יוסי הסובר ''תוך כדי דיבור כדיבור דמי'' – הרי ש''מקבלים'' את החזרה שלו, והאמירה השנייה היא הקובעת. לעומתו, אם נאמר ש''תוך כדי דיבור – לאו כדיבור דמי'', דעתם של חכמים, הרי שאין משמעות לחזרה, והדיבור הראשון הוא התקף. 
 

הנושא

מקשה הגמרא: כיצד אנו מייחסים לרבי יוסי את הדעה ש:''תוך כדי דיבור כדיבור דמי'' והרי הוא פסק אחרת במשנה במסכת תמורה (דף כה: ). המשנה שם אומרת: הרי זו תמורת עולה, תמורת שלמים [כלומר, אדם הממיר בהמה שייחדוה לקרבן עולה על בהמה אחרת, ואותה בהמה ממיר על קרבן שלמים]. ומוסיף שם רבי יוסי: אם אמר ''תמורת עולה'' ונמלך [התחרט] ואמר ''תמורת שלמים'' -הרי זו תמורת עולה [כיוון שכבר חלה עליה ''קדושה של עולה'']. 
רב פפא הסביר את טעמו של רבי יוסי: נמלך – תוך כדי דיבור. כלומר, הדין של רבי יוסי עוסק באדם שאמר תוך כדי דיבור הראשון [הרי זו תמורת עולה] אמר מיד: הרי זו תמורת שלמים. והנה אנו רואים שרבי יוסי לא סובר ''תוך כדי דיבור כדיבור דמי'', שהרי אנו מחשיבים את האמירה הראשונה שלו, ולא את האמירה השנייה. 
עונה הגמרא: יש שני ''סוגים'' של ''תוך כדי דיבור''. יש תוך כדי דיבור של רב לתלמיד, ''הקצר'': ''שלום עליך'' ויש תוך כדי דיבור ארוך, של תלמיד לרב: ''שלום עליך רבי ומורי''. אומרת הגמרא, רבי יוסי אומר ''תוך כדי דיבור כדיבור דמי'' רק בדיבור קצר של רב לתלמיד, אבל אם השהות בין שתי האמירות יותר ארוכה, כמו שאילת שלום של רב לתלמיד, בהפסקה כזו בין שתי האמירות – רבי יוסי סובר שלא אומרים ''תוך כדי דיבור כדיבור דמי''. 
 

מהו המסר?

התשובה הזאת מדהימה. ההפרש בין "תוך כדי דיבור קצר'' (שלום עליך) ל''תוך כדי דיבור ארוך'' (שלום עליך רבי ומורי) הוא שתי מילים רבי ומורי. אם "ההשהיה" בין האמירה הראשונה לשניה הוא ''הפרש קטן'' של תוך כדי דיבור קצר, אז אומר רבי יוסי, הדיבור השני מבטל את הדיבור הראשון, אך אם ההשהיה טיפ טיפה יותר ארוכה, בעוד שניה וחצי של זמן אמירת המילים הנוספות רבי ומורי , אזי כבר לא אומרים תוך כדי דיבור נחשב כדיבור.
משמעות זמן. משמעות זמן היא כל כך קריטית, וניתן לחזור מדברנו רק אם האמירה השניה נאמרה ממש ממש בסמיכות לאמירה הראשונה. ניתן להרחיב במשמעות זו בהיבטים רבים, אנו נתמקד במבט חינוכי מסוים. כפי שכבר כתבנו בעבר, יש להיזהר מאוד מאמירות העלולות לפגוע, להלבין ולבייש. אם מחנך נכשל, ואכן אמר ''אמירה בעייתית'' העלולה לפגוע במישהו מהשומעים, יש לו זמן קצר מאוד לתיקון המעוות. אם מתקן את עצמו, וחוזר בו תוך כדי דבור, אזי הדיבור הקודם כלא היה, אך אם השתהה זמן ארוך יותר – יש לו ''בעיה גדולה'' לתקן את הנזק שכבר נוצר. חכמים היזהרו בלשונכם.


תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר