סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

עשה לך סימנים / רפי זברגר

בבא קמא דף ס"ט

 

הרקע

הזכרנו לעיל את דעת רבי יוחנן: גזל ולא נתייאשו הבעלים – שניהם אינם יכולים להקדיש. זה – לפי שאינו שלו, וזה – לפי שאינה ברשותו. אומר רבי יוחנן, מכיוון שהבעלים עוד לא התייאש מהחפץ, לכן הוא נקרא בעלים של החפץ, לכן הגנב אינו יכול להקדישו. אך גם הוא מורשה להקדיש, כיוון שבפועל החפץ אינו ברשותו. . .
 

הנושא

שואלת הגמרא על רבי יוחנן: האם באמת סובר רבי יוחנן שחפץ שאינו ברשותו של אדם אינו יכול להקדישו, והרי רבי יוחנן אמר במקום אחר, כי הלכה כסתם משנה [הלכה היא כמו דעה המובאת במשנה ללא שם אומרה], ומצאנו סתם משנה במסכת מעשר שני (פרק ה', משנה א') הסותרת הלכה זו. להלן נוסח המשנה: כרם רבעי היו מציינין אותו בקזוזות אדמה, סימנא כי אדמה... כרם רבעי (הוסבר בדף הקודם) אסור באכילה מחוץ לירושלים, וכדי להזהיר את האנשים מלאכול את הפירות, שמו ליד הכניסה לכרם, גושי אדמה, כדי שאנשים ייזכרו בתכונות של אדמה, שלאחר ש''משקיעים'' בה היא מניבה פירות, כך גם נטע רבעי, לאחר שפודים את הפירות, ניתן לאוכלם. המשנה ממשיכה בסימן נוסף אשר שמו ליד פירות ערלה (פירות אסורים באכילה שלוש שנים ראשונות של העץ) חרסים שבורים (בלשון המשנה חרסית), להזכיר לכולם, כי פירות אלו אסורים, כמו שחרסית אינה בשימוש כלל וכלל. בהמשך, המשנה מצטטת דעה המתייחסת ל''צנועים'' (גם הוסבר בדף הקודם), המנסים בכל כוחם, למנוע ביצוע עבירות ע''י אנשים אחרים, ע''י שפודים את הפירות ''נטע רבעי'' גם כאשר הפירות לא ברשותם. הינה מצאנו דעה ''סתם'' במשנה, הסותרת את דעת רבי יוחנן, וסוברת כי אדם יכול להקדיש גם פירות שאינם ברשותו.  
 

מהו המסר?

היום הכרנו אפשרות של עשיית סימנים על מנת להזכיר לנו כי פירות מסוימים אסורים באכילה במצבם הנוכחי.
למדנו מכך כי כדאי לעשות ''סימנים'', ובכך, להזכיר לעצמנו ולאחרים דברים שלא כל כך שמים לב. אנחנו היום מוקפים בעשיה חומרית ורוחנית, יש הרבה מטלות, הרבה דברים אסורים, הרבה מצוות לעשות – כדי ''להתארגן על כל המשימות'' אנו עושים תזכורות המזכירות גם לנו, וגם לסובבים אותנו, מה מותר לעשות, מה צריך לעשות ומה אסור.


תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר