סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

יציאה ממסלול / רפי זברגר

בבא קמא דף נ"ז 

 

הרקע

אנו עדיין בסוגיא של שומר אבדה. למדנו בדף הקודם על מחלוקת רבה ורב יוסף, האם דינו של שומר אבדה כמו שומר חנם, אשר פטור בגניבה ואבדה (אם האבדה נגנבה או אבדה מן השומר), זו דעתו של רבה, או שמא דינו של שומר אבדה כשומר שכר ואז הוא מתחייב, אם אותה אבדה נגנבה ממנו, דעתו של רב יוסף.  
 

הנושא

הגמרא מביאה קושיות לשתי השיטות. אנו נתמקד בקושיא של רב יוסף לרבה. למדנו במדרש על ספר דברים (סִפְרִי), על דינו של מוצא אבדה: לעולם הוא חייב עד שיחזירנה לרשותו (של בעל האבדה). 
מנסה הגמרא להבין את המילה לעולם. לומד רב יוסף כי מוצא האבדה חייב גם כאשר האבדה מונחת בביתו, ואם אמרנו שחייב, משמעות הדבר, כי הוא חייב גם כאשר האבדה נגנבה ממנו, כמו שומר שכר, וקשה מכאן לשיטת רבה. 
עונה לו רבה: אני מסכים לדעתך, כאשר המוצא מצא בעל חיים, שדינו יהיה כמו שומר שכר, המתחייב בגניבה ואבדה, בגלל ש: נקטי להו ניגרא ברייתא – בעי נטירותא יתרתא. בתרגום חופשי: כיוון שהם פסעו ''פסיעות חיצוניות'' הם חייבים שמירה יתרה. ננסה להסביר את העניין: הרגלם של בעלי חיים ''ללכת בתלם'' ומכירים את דרכם למרעה בתחילת היום, וחזרתם לדיר בסוף היום. זהו ''המסלול היומי הקבוע'' שלהם, עליו הם צועדים מידי יום. 
אך כאשר כבש או עז ''חרגו ממנהגם'', וסטו מן המסלול הרגיל, כנראה בעקבות אונס או פיתוי הנגרם להם ע''י גורם חיצוני, אזי ''אין לסמוך עליהם'' שהם יחזרו ללכת במסלול הרגיל שהם מכירים ויודעים. 
לכן, אומר רבה, אני מסכים לכך, שאם בעל חיים ''סטה'' ממסלולו ויצא והלך לאיבוד מן העדר שלו, הרי הוא ''אינו בר שליטה'' וחייבים לשמור עליו ''שמירה יתירה'' גם כדי שלא יגנבו אותו או שלא ילך שוב לאיבוד.
 

מהו המסר?

ניתן ללמוד מדרך זו של בעלי חיים גם על בני אדם. כאשר אדם ''צועד במסלול הקבוע'' שלו, הרי ניתן לשער, כי הוא לא יסטה מן המסלול, וימשיך בדרך זו. אך אם ישנה ''סטייה'' מן המסלול, והוא כבר ''פוזל לכיוונים אחרים'' הרי שיש להגביר את תשומת הלב, ולבחון "לאן תנשב הרוח".
הדבר נכון שבעתיים לילדים ונוער. כאשר אנו מגלים ''סטייה'' מן הקו ''הרגיל והנורמאלי'', ניסיון להגיע למחוזות חדשים ומאתגרים, הרי שיש להורים ולסובבים אותם תפקיד חשוב של ''שמירה יתרה''. לפקוח עיניים, לשים לב, לתהות לאן נושבת הרוח, ולנסות לנתב אותה לאפיקים חיוביים וטובים. 
יש להדגיש, כי ההורים צריכים סך הכול להיות ''מבסוטים'' כאשר הילד מנסה לגלות עולמות חדשים, מסתקרן ושואף ללמוד ולהכיר דברים חדשים ולא נשאר קבוע בדרך רגילה. אך בד בבד עם הרצון והשאיפה הזאת, מחויבים ההורים לתשומת לב יתרה, לראות שאמנם צעידת הילדים תגיע למחוזות טובים וחיוביים ולא חס וחלילה למחוזות שליליים.  

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר