סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

רב אשי אמר: דקלסא גברא, לא בעי טלפחי לקידרא – כרוב

 

"אביי אמר: דשומשמנא גברא, כורסיה בי חראתא רמי לה. רב פפא אמר: דנפסא גברא, תיקרייה בסיפי בבא ותיתיב. רב אשי אמר: דקלסא גברא, לא בעי טלפחי לקידרא" (כתובות, עה ע"א).

פירוש: אַבַּיֵי אָמַר, כך אומרות הנשים: דְּשׁוּמְשְׁמָנָא גַּבְרָא כּוּרְסֵיה בֵּי חֲרָאתָא רָמֵי לָהּ [זו שבעלה קטן כנמלה, את כסאה היא שמה בין השׂרות] שהיא מרגישה את עצמה חשובה מעצם היותה נשואה. רַב פַּפָּא אָמַר פתגם אחר: דְּנַפְסָא גַּבְרָא, תִּיקְרִיֵּיהּ בְּסֵיפֵי בָּבָא וְתֵיתִיב [זו שבעלה הוא מנפץ צמר, שאומנותו בזויה, קוראה לו לשבת עימה על סף הבית] ומתגאה בו, ששמחה בכך שהיא נשואה. וכיוצא בו רַב אַשִׁי אָמַר: דְּקַלְסָא גַּבְרָא לָא בָּעֵי טַלְפְּחֵי לְקִידְרָא [זו שבעלה הוא בזוי אינה צריכה עדשים לקדירה] שהיא מרוצה כל כך בעצם העובדה שהיא נשואה עד שמוכנה לוותר אפילו על מזונות ממנו (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

 

שם עברי: כרוב עלים   שם באנגלית:  Kale    שם מדעי:  Brassica oleracea var. Acephala

שם נרדף במקורות: קולסי כרוב   


נושא מרכזי: מה פירוש הביטוי דקלסא גברא?

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על הכרוב הקש/י כאן.


הערוך (ערך "נפס") מביא שלושה פירושים לקלסא: "... פי' שומרי ירקות כגון נפוס וקולסי כרוב כלומר אפילו בעלים שלהן מבוזין יותר כבוד יש להן מלישב כאלמנות. ור"ח ז"ל פירש קולסא בדי תרדין ובדי כרוב שמהן יוצאין עליהן ונקראים נפוס. קולסי כרוב וקולסי תרדין אפילו בעלה של אשה קולסא היה ממתק את הקדירה ולא היתה צריכה למתק אותה בעדשים כל אלה להראות כי אפילו איש פחות אשה רוצה בו ... פירוש אחר לדבר מאוס קורין בלשון יוון נפס וקולסא כעין לעג וקלס כלומר מי שבעלה מאוס ונבזה מאד".

על פי שני הפירושים הראשונים קיים קשר בין קלסא לכרוב. א. קלסא הוא שומר ירקות ושנו נגזר משמו של הכרוב. ב. גזע הכרוב נקרא קולסא ובו ניתן להשתמש ל"המתקת הקדירה". בעל "מוסף הערוך" מרחיב בנקודה זאת: "פי' בלשון יוונית ורומית גזע ועמוד בירקות אשר ממנו העלים נפרדים. ומפני שיש לכרוב גזע וקלח גדול נאמר הכרוב קולס וכו'". גזע זה, בדרך כלל, נזרק על ידי מוכרי הכרוב ודבר זה מדגים את מעמדו הירוד של בעל האשה. ג. אדם בזוי. באופן זה פירש כאן רש"י: "קולסא - ממשפחת דופי". כנראה ששמו העברי של גזע הכרוב או הכרוב כולו הוא "קולחי כרוב". שם זה מוזכר במשנה בערלה (פ"ג מ"ז): "... שהיה רבי מאיר אומר: כל שדרכו לימנות מקדש, וחכמים אומרים: אינו מקדש אלא ששה דברים בלבד, רבי עקיבא אומר: שבעה ... וקולחי כרוב, ודלעת יונית".

 

 כרוב עלים - ניתן לראות בבירור את ה"קלח" המעובה בבסיס הצמח

 


א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר