סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו  

 

שושילתא וכלבא וגווזא ואווזא – אווז הבית

 

"אמר רב יהודה אמר שמואל: כשמשמרות רואות זו את זו. אי אפשר דלא ניימא פורתא! אמר רבי לוי: כגון דמהדר לה למתא שושילתא וכלבא וגווזא ואווזא" (כתובות, כז ע"א).

פירוש: אָמַר רַב יְהוּדָה אָמַר שְׁמוּאֵל: מדובר פה כְּשֶׁמִּשְׁמָרוֹת רוֹאוֹת זוֹ אֶת זוֹ ואין מניחים לחיילים לשלול ולבוז את העיר. ומקשים: גם כך הלא אִי אֶפְשָׁר שלא נָיְימָא פּוּרְתָּא [ינמנמו קצת] השומרים, ואחדים מהחיילים ייכנסו לעיר! אָמַר ר' לֵוִי: מדובר שעשו שמירה מיוחדת לעיר, כְּגוֹן דְּמַהֲדַר לָהּ לְמָתָא שׁוֹשִׁילְתָּא וְכַלְבָּא וְגַוְוזָא וְאַוְוזָא [שמסבבים את העיר בשלשלאות וכלבים וענפים ואווזים למכשול, לשמירה] ובגלל כך אין אדם יכול להכנס בלי רשות (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: אווז הבית   שם באנגלית: Domestic Goose    שם מדעי: Anser anser domesticus

שם נרדף במקורות: ברבורים? קאקי        שם בשפות אחרות: ערבית - אוּז (إوز)


הנושא המרכזי: האווזים על תקן "כלבי שמירה".

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על אווז הבית הקש/י כאן.


האמורא לוי מתאר אמצעים שבעזרתם ניתן היה להבטיח שחיילים מצבא כובש לא יחדרו לעיר מבלי שניתן יהיה לזהות את כניסתם(1). ברשימת האמצעים מופיעים שני מיני בעלי חיים והם כלבים ואווזים שעל פי רש"י נועדו להתריע על התקרבות זרים: "דמהדר למתא כו' - שמו סביבות העיר שלשלות ברזל שישמיעו קול בהכשל איש רץ עליהם, וכלבים ואווזים זועקין. וגווזא - מקלות וקיסמין להכשל בהן". המהרש"א (חידושי אגדות, סוטה, מח ע"א) מציין את קולו החזק של האווז: "ביטל זמרא קם ק' אווזי בזוזא כו'. יש לכוון בזה על פי מה שכתוב בפרק הרואה. הרואה אווז בחלום יצפה לחכמה שנאמר חכמות בחוץ תרונה כי האווז הוא הקולני בעופות טהורים ולזה המבטל זמר האיסור זוכה לרינון החכמה ומביא הברכה וכו'".

בעוד שמקומם של הכלבים בשמירה ידוע היטב הרי שעובדת השימוש באווזים כ"כלבי שמירה" צפויה הרבה פחות. מסתבר שגם היום משתמשים באווזים כאמצעי להרתעה והתרעה מפני חדירת זרים וייתכן שיעילותם אינה נופלת ואולי אף עולה על כלבי שמירה. מעדויות של מבקרים בשכונת בוורלי הילס (Beverly Hills) בעיר הוליווד שבקליפורניה ניתן ללמוד שאמנם אין בה כלבי שמירה רבים אלא להקות של מספר אווזים. אווזים אלו רצים ליד חומות הוילות ומתנפלים על זרים המתקרבים אליו בקריאות מחרישות אוזניים, חבטות כנפיים ונקירות.


יעילותם של האווזים כמתריעים מפני פולש מתועדת באירוע היסטורי שהתרחש בשנת 390 לפניה"ס ובו מסופר על כך ששני אווזים הזעיקו את אנשי רומא מפני התקפה של הגאלים ובכך הצילו את העיר מהרס. הכותב מארק סילבר (Marc Silver) מדווח בכתב העת נשיונל ג'אוגרפיק (National Geographic) שהתפרסם ביולי 2013 על כך שהמשטרה באזורים כפריים במחוז סין-ג'יאנג (Xinjiang) בסין כבר אינה מציבה כלבים לשמור על תחנות המשטרה בלילה אלא דווקא אווזים. לאחרונה היה ניסיון לפרוץ לתחנת משטרה זו ולקחת אופנוע שהוחרם על ידי שוטרים. אווזי השמירה הקימו קול זעקה והעירו את השוטרים הישנים. מספרים שיש המשתמשים באווזים לשמירה על להקות תרנגולות "חופש". באירופה נעזרים באווזים על מנת לשמור על מחסני וויסקי ואתרים צבאיים רגישים.

מקובל לטעון שהאווז הוא חית השמירה הטובה ביותר הקיימת. יש להם חוש שמיעה מעולה, ובדומה לכל (כמעט) העופות ראייתם טובה אף משל האדם הן למרחק והן מקרוב. בניגוד לאדם שבעיניו יש שלושה סוגים של חיישני צבע המגבשים יחד את התמונה המתקבלת במוח הרי שלעופות יש חיישן רביעי - על-סגול. הטווח של אורכי הגל שהם קולטים רחב בהרבה משלנו, התמונה חדה יותר והם קולטים פרטים קטנים יותר, בהם גם תנועה. הם טריטוריאליים באופן קיצוני ואין אפשרות לשחד אותם במזון כמו את הכלבים. השלכת מזון גורמת להם, בדרך כלל, להיות קולניים אף יותר מבלי שניתן להשתיק אותם. יתרון נוסף שיש לאווזים והוא חוסר האפשרות להרעיל אותם בעזרת פתיון כפי שהדבר נעשה ביחס לכלבים. ראיית האווזים בלילה חלשה (בניגוד לשמיעתם) ולכן אינם עטים על פתיון הנזרק אליהם. יתר על כן, בניגוד לכלבים הרי שהאווזים חיים בלהקות כך שגם אם פרט אחד או יותר מתים השאר עשויים להגיב לפלישה.

האווז בוית לפני כ- 5,000 שנה במספר אזורים במקביל - הן בסין והן במצרים. לאורך ההיסטוריה נהגו לגדל אווזי בית לצורכי ביצים ובשר למאכל, וכן על מנת להפיק עור ונוצות לשימושים שונים. נוצות אווז ארוכות שימשו בעבר לכתיבה. כיום מגדלים אווזים בלולים תעשייתיים בלהקות גדולות, בעיקר בתעשיית הבשר והנוצות. כבד האווז נחשב למעדן ובמספר מקומות בעולם קיימת תעשייה של פיטום אווזים לצורך הגדלת הכבד באופן מלאכותי. פעולת הפיטום כרוכה בנזקים ובסבל לעופות ובלחץ ארגוני "צער בעלי חיים" היא נאסרה במדינות רבות ובכללם גם ישראל. מוצר נוסף המופק מאווזים הוא פלומה הנמרטת מאזור החזה שלהם ומשמשת למילוי שמיכות פוך איכותיות. מריטת הנוצות נעשית באווזים חיים מספר פעמים במהלך חייהם. פעולה זו כרוכה בכאב לאווזים ולכן גם היא סופגת ביקורת מצד פעילי זכויות בעלי חיים.
 

          
אווז הבית         צילם:  Noodle snacks   אווז אפור

   

   
 


(1) לשיטת תוס' במקום האמצעים מבטיחים שאף אשה לא נמלטה מהעיר מבלי שהדבר הורגש.

 

 

רשימת מקורות:

ויקיפדיה (ערך "אווז").

לעיון נוסף:


קטע וידאו המתאר את תוצאות התקפת אווז על דייג ביש מזל. לחץ כאן.

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

  1. ד אייר תש"פ 12:07 קדימה | ענת

    מה הגובה המקסימלי של האווז?
  2. ד אייר תש"פ 14:57 גובה אווז | משה רענן

    צר לי אך אין בידי תשובה מוסמכת. ממפגש פה ושם עם אווזים אני מעריך שגובהם 60-70 ס"מ.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר