סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

סוגיות בדף היומי
מתוך הגליון השבועי "עונג שבת" המופץ בבני-ברק
גליון מס' 851

 

"מסרו לו זקנים מזקני בי"ד וקוראים לפניו בסדר היום"

יומא יח ע"א


כשהכהן הגדול לפני עבודת יום הכיפורים שוהה בלשכת פרהדרין קוראים לפניו בפרשת: "אחרי מות", כדי שיהיה בקי בעבודת יום הכיפורים, ואומרים לו לקרוא "שמא שכחת או שמא לא למדת". שואלת הגמ': בשלמא שמא שכחת מובן, אלא שמא לא למדת, כיצד יתכן שמעמידים כהן גדול שמעודו לא למד את פרשת "אחרי מות" את דיני הקרבנות ביום הכיפורים, והתניא והכה"ג מאחיו – שיהא גדול מאחיו בכח, בנוי בחכמה ובעושר. אחרים אומרים מנין שאם אין לו שאחיו מגדלים אותו ת"ל "והכה"ג מאחיו", גדלהו משל אחיו, ז"א, שהכהן חייב להיות גדול יותר מאחיו הכהנים בחכמה, ואיך יתכן שהכה"ג יהיה כהן כזה שמאודו לא למד את פרשת "אחרי מות" ויהיה גדול מאחיו הכהנים בחכמה, אמר רב יוסף: לא קשיא כאן במקדש ראשון כאן במקדש שני. בבית המקדש הראשון כאשר המינוי של הכהן הגדול היה ביד הכהנים וביד הבי"ד, מעולם לא מינו כה"ג שמאודו לא למד, אבל בבית המקדש השני כאשר גברה ידם של ינאי המלך וחבריו החלו הם למנות כהנים גדולים כרצונם, והמינוי שלהם לא היה לפי גדלותו של הכהן הגדול בתורה, אלא לפי שיקולי ממון וטובת הנאה אותה קיבלו מהמועמדים להיות כהן גדול. התוס' במס' ב"ב [כ"א] שואלים על דברי הגמ' קושיא עצומה: הגמ' שם אומרת כך, אמר רב יהודה אמר רב: ברם זכור אותו האיש לטוב ויהושע בן גמלא שמו שאלמלא הוא השתכחה חלילה תורה מישראל שבתחילה מי שיש לו אב מלמדו תורה ומי שאין לו אב לא היה מלמדו תורה, עד שבא רבי יהושע בן גמלא והתקין שיהיו מושיבין מלמדי תינוקות בכל מדינה ומדינה ובכל עיר ועיר. שואלים התוס': מדברי גמרתינו משמע, שרבי יהושע בן גמלא לא היה ראוי למינוי של כה"ג ורק בגלל ששילמו כסף רב לינאי המלך מינה אותו, ואילו שם מתבאר: שאותו רבי יהושע בן גמלא צדיק גמור היה. עונים תוס': שלמרות שהיה צדיק גמור, מ"מ היו כהנים חשובים ממנו, ואילולי הכסף ששולם עבורו לא היו ממנים אותו, אלא, כה"ג חשוב ממנו.

הריטב"א מתרץ קושי' זו: א] יש שפרשו: ששני רבי יהושע בן גמלא היו. ב] בתחילה כשמינו אותו אמנם לא היה ראוי, אבל לאחר מכן התעלה (כפי המסופר במס' ב"ב), עד שאמרו עליו שאלמלא הוא השתכחה תורה מישראל.

השפ"א ממתיק את דברי הריטב"א בחידוש דרשני. בדברי הגמ' התבאר: שכאשר לכה"ג אין בעצמו כסף, יש דין של "גדלהו משל אחיו", אחיו הכהנים מגדלים אותו, וא"כ בדברים גשמיים על אחת כמה וכמה לכה"ג שחסר ברוחניות, גם על כך נאמר: "גדלהו מאחיו" – שיהיו אחיו הכהנים מגדלים אותו, היינו: שישקיעו כוחות ותפילות כדי שיתקיים בכה"ג שנבחר הפסוק: "והכהן הגדול מאחיו" – בחכמה ובשאר דברים.

(האדמו"ר מטאלנא שליט"א)

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר