סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב דוד כוכב
חידושים וביאורים

 

כיבוד עשירים

עירובין פו ע"א

 
"רבי מכבד עשירים, רבי עקיבא מכבד עשירים. כדדרש רבא בר מרי: (תהלים סא, ח) יֵשֵׁב עוֹלָם לִפְנֵי אֱלֹהִים חֶסֶד וֶאֱמֶת מַן יִנְצְרֻהוּ, אימתי ישב עולם לפני אלהים - בזמן שחסד ואמת מן {מזון שגומלין העשירים} ינצרהו".

הגמרא לא אמרה שמצוה או שראוי לכבד עשירים, אלא אמרה שכך עשו רבי ורבי עקיבא.
גם לא אמרה הגמרא שהיו מכבדים מפזרי צדקה לרוב, אלא עשירים סתם. גם במעשה בונייס לא נזכרה שום צדקה. ואמנם סתם עשירים גם הצדקה ממעשרותיהם רבה יותר, אולם אם כבודם בא משום מצוות צדקה שעשו, אדרבה, שכר נותני צדקה שאינם עשירים רב יותר, כי להם קשה יותר להתקיים במה שנותר בידם.

אלא שרבי עקיבא גבאי צדקה היה (מסכת קידושין דף כז ע"א), ובכבוד שהיה מכבד את העשירים היה מְעַשֶּׂה אותם לצדקה, בדומה לתחבולה נוספת של רבי עקיבא בגביית הצדקה שלמדנו במסכת כלה פרק א הלכה כא:
"אמרו עליו על רבי טרפון שהיה עשיר גדול, ולא היה נותן מתנות לאביונים, פעם אחת מְצָאוֹ עקיבא. אמר לו רבי רצונך שאקח לך עיר אחת או שתים? אמר לו הן. מיד עמד רבי טרפון ונתן לו ארבעת אלפים דינרי זהב, נטלן רבי עקיבא וחילקן לעניים. לימים מצאו רבו טרפון. אמר לו, עקיבא, היכן העיירות שלקחת לי? תפסו בידו והוליכו לבית המדרש, והביא ספר תהלים והניחו לפניהם, והיו קורין והולכין עד שהגיעו לפסוק זה, פזר נתן לאביונים צדקתו עומדת לעד קרנו תרום בכבוד. עמד רבי טרפון ונשקו על ראשו, אמר לו רבי אלופי, רבי בחכמה, ואלופי בדרך ארץ".
ורבי שהיה נשיא ישראל גם הוא נצרך לעשירים לכוונם במה יסייעו לישראל, ומצאנו לו לרבי במסכת בבא בתרא דף ח ע"א שפתח אוצרות של צדקה בשני בצורת.

גם יש לפרש שהדרשה מהפסוק יֵשֵׁב עוֹלָם לִפְנֵי אֱלֹהִים חֶסֶד וֶאֱמֶת מַן יִנְצְרֻהוּ אין כוונתה שרק בצדקותיהם מקיימים העשירים את העניים, אלא שגם בעצם הדחיפה הכלכלית עושים הם חסד עם ישוב העולם, וכלשון המשנה במסכת קידושין דף מ ע"ב: וְכָל שֶׁאֵינוֹ לֹא בַמִּקְרָא וְלֹא בַמִּשְׁנָה וְלֹא בְדֶרֶךְ אֶרֶץ, אֵינוֹ מִן הַיִּשּׁוּב, נמצאנו למדים שהעוסק בדרך ארץ עוסק בישובו של עולם. ואותם שאינם בדרך ארץ ובאומנות אלא משחקין בקוביא פסולין לעדות "לפי שאין עסוקין ביישובו של עולם" (מסכת סנהדרין דף כד ע"ב).
עוד על כך בקישור זה.

גם הרב מרדכי אליהו היה נוהג כבוד בעשירים. אמנם פעם שאלוהו אודות כיבוד עשירים, וענה בתהיה, האם "מכבד עשירים" הוא מלשון "מכבדין את הבית"?

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר