סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב דוד כוכב
חידושים וביאורים

 

קידש ידיד מבטן

שבת קלז ע"ב

 
"והמברך אומר: אשר קידש ידיד מבטן".

מי הוא הנקרא ידיד?
אמר ר"ת שהוא אברהם, כמו שדרשו בפרק כל המנחות דף נג ע"ב: "בן ידיד - זה אברהם, דכתיב: (ירמיהו יא, טו) מֶה לִידִידִי בְּבֵיתִי".

וקשה, מה שייך "מִבֶּטֶן" באברהם?
אלא פירש רש"י שהוא יצחק, וכך הוא בזוהר חדש שיר השירים דף ז ע"א. ודרשו הראשונים (בראשית יז, כא) וְאֶת בְּרִיתִי אָקִים אֶת יִצְחָק, ראשי תיבות של אקי"ם: אשר קידש ידיד מבטן.
ומהו מִבֶּטֶן?
פירש רש"י: "מבטן - דקודם שנולד נתקדש למצוה זו".
כלומר שהקידוש היה מבטן. לפירוש זה צריך להטעים בברכה: אשר קידש ידיד – מבטן, בטעם מפסיק במילה ידיד, כי המילה מבטן עולה על המילה קידש.

וקשה, שאם כן היה הנוסח צריך להיות: אשר קידש מבטן ידיד, או אשר מבטן קידש ידיד, או אשר ידיד קידש מבטן. כך מוכחת המשמעות שהמילה מבטן עולה על המילה קידש. אבל עתה משמע שהמילה מבטן עולה על המילה ידיד שכן היא סמוכה לה. ומנין לפרש דאיירי אלפני פניו, והרי קי"ל כרבי יוסי דאמר דאפילו איניש לא מחית נפשיה לספיקא (מסכת קידושין דף נא ע"ב; ודף סד ע"ב), קל וחומר שאין לתקן ברכה בלשון שאינה מבוררת!

לכן נראה לפרש שלאפוקי מאברהם הנקרא ידיד סתם, יצחק נקרא ידיד מבטן, שהיה הראשון שידידותו כלומר אהבתו היתה כבר מבטן – מעת לדתו. ואותו ידיד מבטן נתקדש אחר כך במילה ביום השמיני, כמו שאמרו לעיל בדף קלה ע"ב שאין נימול לשמונה אלא המחוייב במילה כבר בלידתו.
לפירוש זה צריך להטעים בברכה: אשר קידש – ידיד מבטן, בטעם מפסיק במילה קידש, והמילה מבטן סמוכה למילה ידיד.

תגובות

  1. כו סיון תש"פ 18:43 יישר כח | אילן ברקוביץ

    בס"ד סיוע לדבריכם שכן בסידור מנוקד ידיד בשווא תחת היו"ד והיה פלא בעיניי שכן ידיד הוא בקמץ ורק בסמיכות הוא בשווא (כמו "ידיד-נפש") אך לפי מה שפירשתם מיושב כי "ידיד-מבטן" הוא ביטוי אחד והמילה ידיד נסמכת אל המילה בטן ועל כן היו"ד מנוקדת בשווא
  2. ו אב תש"פ 17:37 בעניין הסיוע הנ"ל | מאור לחיאני

    לכאורה אין זה נקרא סמוך ולא דומה לידיד נפש שהרי שם הכוונה ידיד מה? איזה ידיד? אז נקרא סמוך ללא שום תוספת של תיאור זמן או מקום לדוגמא דבר-סתר שזה מחובר אי אפשר לומר דבר של סתר בשווא ולכן גם כאן אם ידיד בשווא משום סמיכות היה צריך להיות כתוב ידיד בטן שזה ממש תיאור ישיר של איזה ידיד בלי האות "מ"... לענ"ד
  3. ו אב תש"פ 18:00 לכא' לא קשה על תוס' | לחיאני

    במנחות נג: כתבו תוס' שדורשים במדרש שכתוב על אברהם כי ידעתיו וכתוב בירמיה בטרם אצרך מבטן ידעתיך ,ולכן שייך באברהם קדש מבטן ואולי גם אפשר ליישב את מה שהרב שאל שזה לפני פניו. שהפסוק ידעתיו והפסוק ידעתיך מלמד על זה שנקרא ידיד מבטן מלשון "ידיעה" (וזה לא כתוס' שכתבו "וקדשו הקב"ה מן הבטן") וקאי אאברהם ולכאורה יותר מסתבר ממה שכתב רש"י דקאי איצחק משום שלא מצינו שנקרא ידיד אלא אברהם כמ"ש תוס' "מה לידידי בביתי" ולמסקנה כתוס' ולא כתוס' כלומר דקאי על אברהם ו"מבטן" קאי על "ידיד"
  4. יז אב תשפ"ב 00:28 רב שרירא גאון כתב שהכוונה היא ליעקב אבינו | חגי ניצן

    כתב רב שרירא גאון (מופיע בערוך השלם, ח"ד, עמ' 110): "אשר קידש ידיד מבטן-זה יעקב אבינו דכתיב ביה (מלאכי א,ב) 'ואוהב את יעקב'. והוא המקודש מן הבטן ועודנו במעי אמו שנאמר (בראשית כה,כג) 'ורב יעבוד צעיר' כלומר שקדושת זרעו של אברהם אבינו בו תמצא. ובר הוזכר להכניסו בבריתו של אברהם אבינו, וכשבאנו לברך על קדושת השאר וחתימת צאצאיו באות ברית קודש, לא נמצא זה לא באברהם ולא ביצחק אלא ביעקב.
  5. כה חשון תשפ"ד 04:31 יישר כח לכולכם על התוספות המאלפות | דוד כוכב

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר