סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב יוסף שמשי, מחבר תוכנת "גמראור"
עקרונות בכללי הגמרא ובלשונה

ביאור הביטוי: "דברי רבי אליעזר"

שבת קלא ע"א


אמר רבי חייא בר אבא אמר רבי יוחנן: לא לכל אמר רבי אליעזר מכשירי מצוה דוחין את השבת, שהרי שתי הלחם חובת היום הן ולא למדן רבי אליעזר אלא מגזירה שוה. דתניא, רבי אליעזר אומר: מניין למכשירי שתי הלחם שדוחין את השבת - נאמרה הבאה בעומר, ונאמרה הבאה בשתי הלחם. מה הבאה האמורה בעומר - מכשירין דוחין את השבת, אף הבאה האמורה בשתי הלחם - מכשירין דוחין את השבת. מופני, דאי לא מופני - איכא למיפרך: מה לעומר - שכן אם מצא קצור - קוצר, תאמר בשתי הלחם שאם מצא קצור - אינו קוצר. לאי, אפנויי מופני. מכדי כתיב +ויקרא כג+ והבאתם את עמר ראשית קצירכם אל הכהן, ביום הביאכם למה לי? שמע מינה - לאפנויי. ואכתי, מופנה מצד אחד הוא, ושמעינן ליה לרבי אליעזר דאמר: מופנה מצד אחד - למידין ומשיבין! - תביאו רבויא הוא.
למעוטי מאי? אילימא למעוטי לולב - והתניא: לולב וכל מכשיריו דוחין את השבת, דברי רבי אליעזר!
ואלא למעוטי סוכה - והתניא: סוכה וכל מכשיריה דוחין את השבת, דברי רבי אליעזר!
ואלא למעוטי מצה - והתניא: מצה וכל מכשיריה דוחין את השבת, דברי רבי אליעזר!
ואלא למעוטי שופר - והתניא: שופר וכל מכשיריו דוחין את השבת, דברי רבי אליעזר! - אמר רב אדא בר אהבה: למעוטי ציצית לטליתו, ומזוזה לפתחו. 
  
הערות על כל הסוגיה:

1.
דיון נרחב בדיני רבי אליעזר - למרות שאין הלכה כדבריו - כדי ללמדנו כיצד חכמים שחולקים עליו מפרשים את הפסוקים שרבי אליעזר הביא לביסוס דעתו.

2.
מובאות כמה ברייתות שניסוחן "קטוע": "והתניא... דברי רבי אליעזר" ולא מוזכר במפורש [אלא רק באופן כללי בביאור הגמרא] כלל דעת החולקים עליו.

3.
לצורך ההרחבה של הערה 1 לעיל ראה:
שבת של מי מסכת שבת דף קלא עמוד א:

סוגיא מכשירי מילה
גמ' אמר ר' חייא בר אבא אמר ר' יוחנן לא לכל אמר ר"א מכשירי מצוה דוחין את השבת שהרי שתי הלחם חובת היום הן ולא למדן ר"א אלא מגזרה שוה וכו'. ראוי להציע בתחילת סוגיא זו דברי מהר"ם שכתב בחידושיו דר' יוחנן אתא לשלול מאי דהוה ס"ד למימר לר"א דס"ל מכח הסברא דכל מכשירי מצוה חשיב כמצוה עצמה ולאו דוקא מילה ושאר מצות דיליף מקרא אלא כיון דמצוה גופה עבדינן בשבת הסברא מחייב דה"ה מכשיריה ומש"ה אתא ר' יוחנן ואמר לא תסבור כן אלא מה שהיה ר"א מתיר מכשירי מצוה היינו דוקא אותן דיליף מקרא אבל מה דלא נילף מקרא איהו נמי סובר דמכשיריה אינה דוחה שבת

כלומר, כל הסוגיה נועדה ללמדנו שכעיקרון מכשירי מצוה אינם נחשבים כגוף המצוה אפילו לשיטת רבי אליעזר אלא רק באותם מקרים שנלמדים מדרשות פסוקים.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר