סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

עשרים וארבע שעות מכסי סיהרא / הרב דוד לאו

ראש השנה כ ע"ב

 

אמר רבי זירא אמר רב נחמן עשרים וארבע שעי – עשרים וארבע שעות בסמוך למולד, מכסי סיהרא – הלבנה מכוסה ואין אפשרות כלל לראותה. שש שעות קודם המולד ושש שעות לאחר המולד אי אפשר כלל לראותה מחמת קוטנה. וכן ידוע שהלבנה הישנה קודם חידושה נמצאת בקרן דרומית מזרחית, ובשתים עשרה השעות קודם שמתכסה – מחמת קןטנה – נראית רק לבני מזרח, והלבנה החדשה לאחר שנתחדשה נמצאת בקרן דרומית מערבית, ובשתים עשרה השעות לאחר שמתגלה – מחמת קוטנה – נראית רק לבני מערב, נמצא שבכל צד אינה נראית עשרים וארבע שעות.

מבארת הגמרא, לדידן לבני בבל שנמצאים בצד מזרח, אותם עשרים וארבע שעות , הם שית מעתיקא ותמני סרי מחדתא – שש שעות מהלבנה הישנה (כלומר, קודם המולד) ושמונה עשרה שעות מהלבנה החדשה (כלומר, לאחר המולד), שבהם היא מכוסה מבני בבל. לדידהו – לבני ארץ ישראל שנמצאים במערב, עשרים וארבע השעות, הם – שית מחדתא ותמני סרי מעתיקא – שש שעות מהלבנה החדשה (כלומר לאחר המולד), ושמונה עשרה שעות מהלבנה הישנה (כלומר קודם המולד), שבהם אין הלבנה נראית כלל לבני ארץ ישראל.

בהגהות בן אריה הסביר, ידוע שאי אפשר לראות את הלבנה שש שעות קודם המולד ושש שעות שלאחריו בשום מקום בעולם, וידוע שהמולד הוא בשעה אחת בכל העולם, (אלא שבכל מקום בעולם הוא בשעה אחרת לפי שעון אותו המקום), וכיון שכן, הרי בבל וארץ ישראל נמצאים במרחק שההפרש בשעות הוא כחצי שעה לערך, (וחצות היום בבבל הוא מוקדם בחצי שעה מזמן החצות שבארץ ישראל), וכיון שבזמן שלאחר המולד הירח נמצא קרוב לשמש ושוקע מעט זמן אחריו, אם כן ניתן לראות את הירח רק זמן קצר קודם השקיעה (שאז חשוך במקצת וניתן לראות את הירח), נמצא שאם היה המולד קודם חצות בארץ ישראל, הרי שהלבנה תוכל להראות שש שעות אח"כ קודם השקיעה, אבל את הלבנה הישנה אין אפשרות לראות בארץ ישראל רק קודם השקיעה של האתמול, א"כ נמצא שי"ח שעות מהישנה (מחצות היום עד השקיעה של יום האתמול, זהו י"ח שעות), ושש שעות מהחדשה נסתרת הירח מבני ארץ ישראל. אבל בני בבל שקודמים לבני ארץ ישראל בכחצי שעה, אם כן המולד היה כבר כחצי שעה לאחר חצות, נמצא שאת הלבנה החדשה לא יוכלו לראות באותו היום קודם השקיעה, כיון שש שעות לאחר מכן כבר תהיה השקיעה, וא"כ יוכלו לראות את החדשה רק למחרת בבוקר עם זריחה יחד עם השמש, (שכמו ששוקעת צמוד לשמש, כך גם זורחת צמוד לשמש), וזהו י"ח שעות לאחר המולד שהיה קצת לאחר חצות. אבל את הלבנה הישנה יכלו לראות שש שעות לפני המולד, שזה היה קצת לפני הזריחה, נמצא שהישנה מכוסה מהם שש שעות והחדשה י"ח שעות.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר