סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב דוד כוכב
חידושים וביאורים

 

דבר שאין בו דעת לישאל

נדה ד ע"ב

 
"דהוי דבר שאין בו דעת לישאל, וכל דבר שאין בו דעת לישאל, בין ברשות הרבים בין ברשות היחיד - ספקו טהור".

דיני טומאה אינם גזירת הכתוב בלא סברה, שהרי במסכת נדה דף ג ע"א סייגה הגמרא את הדין שספק טומאה ברשות הרבים טהור, באומרה שלדעת חכמים הדין אינו חל על מקוה שנחסר, מהנימוק: "מה לי חסר ברשות הרבים מה לי חסר ברשות היחיד!".
מהו איפוא הנימוק להבדל שבין ספק בשואל לספק בחפץ הנטמא?

אלא שבדיני הספקות יש חשיבות לאופן המדוייק של השאלה.
כגון, בבמסכת טהרות ה משנה ה:
"שני שבילין אחד טמא ואחד טהור הלך באחד מהן ועשה טהרות ובא חבירו והלך בשני ועשה טהרות, רבי יהודה אומר: אם נשאלו זה בפני עצמו וזה בפני עצמו טהורין ואם נשאלו שניהם כאחד טמאים".
כששואל רק על עצמו מקילין בספק. אך כששואל גם על חבירו בודאי שאחד טמא, וכיון שלא ידוע מי הוא, לא ניתן להקל.

דוגמא נוספת, באיסור "קבוע". כאשר ישנן תשע חנויות הידועות כְּמוֹכְרוֹת בשר שחוטה, ואחת המוכרת בשר נבלה. אם נמצאה חתיכת בשר בחוץ, תולים לומר שהיא הגיעה מרוב החנויות הכשרות. אבל אם לקח בעצמו מאחת מהן ואינו יודע מאיזו, הדין הוא שאסור. כי השאלה נתעוררה כבר בזמן הלקיחה מהחנות. לכן השאלה איננה מאיזו חנות מבין החנויות נלקחה החתיכה. השאלה היא מבין שתי אפשרויות בלבד: האם אותה חנות היתה ידועה כמותרת או כאסורה.

על פי שתי דוגמות אלו ניתן להבין גם את סברת ההבדל שבין ספק בשואל לספק בחפץ הנטמא.
כאשר השואל עצמו נגע בתערובת שיש בה גם שרץ, הוא אינו יכול להתעלם מכך שקיימת סיבה באותו רגע להסתפק שמא נטמא, והספק הוא שקול.
אולם כאשר ספק המגע אירע בבשר שאינו יודע לישאל, עצם הספק בזמן הנגיעה אינה מטרידה איש, והספק מתעורר רק כאשר השואל רוצה לאוכלו. אלא שבזמן השאלה בשר זה אינו שונה בהרבה מרוב חתיכות הבשר שבעולם שאין עליהם ידיעה ודאית שנטמאו, שרובן טהורות, והכלל הוא ש"אחזוקי ריעותא לא מחזקינן" (מסכת חולין דף נו ע"ב) והבשר נשאר בחזקת טהרה.

על פי זה מבוארים גם דברי רבי יוחנן שבהמשך הגמרא: "ספק טומאה הבאה בידי אדם נשאלין עליה, אפילו בכלי המונח על גבי קרקע - כדבר שיש בו דעת לישאל". אמנם החפץ הנטמא עצמו אין בו דעת לישאל, אבל האדם המתעסק בו יש בו דעת לישאל, ודעתו קובעת את חזקת הטומאה.

תגובות

  1. כח אייר תשפ"ג 06:41 טעות כתיב | נחצ'וש

    ציטוט: "שהרי לעיל בדף ג ע"א שאלה הגמרא על הדין שספק טומאה ברשות הרבים טהור: "מה לי חסר ברשות הרבים מה לי חסר ברשות היחיד?" התכוונתם בטח לומר שאלה הגמ' למה ספק ברה"ר טמא
  2. ד סיון תשפ"ג 13:16 הניסוח שופר | דוד כוכב

    בתקוה שעכשיו הכוונה ברורה יותר.
  3. ה סיון תשפ"ג 00:52 כעת כבר אולי טעות בניסוח ובהבנה | נחצ'וש

    ציטוט: "סייגה הגמרא את הדין שספק טומאה ברשות הרבים טהור, באומרה שלדעת חכמים הדין אינו חל על מקוה שנחסר, מהנימוק: "מה לי חסר ברשות הרבים מה לי חסר ברשות היחיד!".למה 'סיוג'? מי החליט ש'טומאה' זה דווקא 'סוטה' אולי 'טומאה' זה מקווה שנחסר
  4. ה סיון תשפ"ג 06:51 טיפה יותר | נחצ'וש

    כוונתי, אולי תגדיר שהסיוג הוא שספק 'טומאה' (טומאת סוטה) ברה"ר טהור רק כשאין 'סתירה' כמו התי' הראשון בגמ', לכן ההגדרה 'סיוג' קצת קשה עדיף הנוסח הנכון הישן והאהוב שהגמ' מקשה ומתרצת שישנם אופנים שונים שבהם ההלכות שונות, למרות שה'כלל' נשאר בתוקף שספק טומאה ברה"ר טהור, (למעשה, ההגדרה הכוה זה כשאין סתירה (בסוטה) או כשיש 'רגליים לדבר' ב''טומאת שרץ" אז אין כלל 'ספק' אלא זה 'וודאי') בתקווה להיות מובן
  5. ה סיון תשפ"ג 13:09 אסביר יותר בהרחבה | דוד כוכב

    זה אכן נכון ש'טומאה' זה כולל גם מקווה שנחסר, ואמנם דעת רבי שמעון היא שכך הלכה. אבל דעת חכמים היא שאמנם 'טומאה' אכן כוללת גם מקווה שנחסר, אך למרות זאת מקווה שנחסר אין ספקו טהור. והסיבה היא שהכלל ש"ספק טומאה ברשות הרבים טהור" מתקיים רק כאשר יש בכך הגיון, ואילו במקוה שנחסר - אין סברה להקל ברשות הרבים יותר מאשר ברשות היחיד. מכאן הוכחתי ש"דיני טומאה אינם גזירת הכתוב בלא סברה".

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר