סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 
מפעל הדף היומי

כל יום הופכים דף

כל יום הופכים דף / חגית רוטנברג

מקור: בשבע גליון 133 3/3/2005

 

בשיעורי הדף היומי בכל רחבי הגלובוס לומדים תלמידי חכמים מובהקים והמוני ´עמך´, אנשי עסקים אמידים וקשיי יום, עורכי דין ואסירים, נערים וקשישים, בריאים וחולים.

ביום שלישי השבוע הם סיימו מסכת נידה ומיד החלו שוב ללמוד מסכת ברכות. שיעור בדף היומי מתארגן בימים אלו אפילו ברכבת מחיפה לתל אביב

לבית הכנסת שבבית החולים בילינסון נכנס יהודי מסורתי לתפילת מנחה. בסיום התפילה ראה את המתפללים מתקבצים סביב מגיד שיעור הדף היומי, הרב אשר לבי, ומקמטים את המצח מול הגמרות הפתוחות. הוא החליט להצטרף לשיעור, ולאחר שראה כי טוב, המשיך להשתתף בשיעור גם בימים הבאים. מראהו לא העיד על בעיה בריאותית כלשהי.

"אחרי שלושה ימים הוא הפסיק להגיע", מספר הרב לבי. "חודשיים מאוחר יותר אני רואה אותו שוב בבית הכנסת, מחכה לשיעור. הוא ישב בכיסא גלגלים, רגלו קטועה. ´אני מחכה פה מעשר בבוקר לשיעור הדף היומי´, אמר לי. הוא ישב וחיכה לשיעור שמתקיים באחת בצהריים, כשהוא סובל כאבי תופת. ´קיבלתי את הטעם אמיתי לחיים בלימוד התורה´, הסביר לי בהתרגשות".

במשך שלושת השבועות הבאים היו מסיעים את היהודי מדי בוקר מחדרו במחלקה לבית הכנסת, שם המתין במשך שלוש שעות לתחילת השיעור. המגיד היה מוצא אותו כשהגמרא לפניו כבר פתוחה. לאחר שהשתחרר לביתו, המשיך בקביעות הדף היומי במקום מגוריו. "מעז יצא מתוק. למרות הסבל הנורא שבקטיעה, התחלתי להרגיש מהו טעם החיים, בזכות שיעור הדף היומי בבית החולים", אמר לרב לבי.
 

יום יום, כבר 82 שנה

השבוע חגגו אלפי יהודים בארץ ובעולם את סיום מחזור הלימוד השביעי של הדף היומי, וניגשו בהתלהבות מחודשת לתחילת לימוד המחזור הבא. שורות הלומדים מתרחבות, וקולטות בזרועות פתוחות את הרבים המבקשים אף הם להימנות עם אותה חבורה מיוחדת, בעלת המכנה המשותף הרחב ביותר בעולם: דומה כי אין כמעט שכונה, מוסד ציבורי, תאגיד כלכלי או קהילה יהודית אי שם על פני הגלובוס שלא השתתפו באופן כלשהו בלימוד הדף היומי.

כזה בדיוק היה חזונו של רבי מאיר שפירא, ראש ישיבת חכמי לובלין בפולין, שהגה את רעיון לימוד הדף היומי בגמרא, לפני 82 שנים. הרעיון זכה לתמיכה מכל גדולי הדור, וכבר בראש השנה תרפ"ד התחילו המוני בית ישראל ללמוד את מסכת ברכות דף ב´. פרסום לוח הדף היומי הקל על הלומדים את סדר הלימוד, תרם לאיחוד לומדי התורה בכל ארצות הפזורה סביב דף יומי אחיד, וקבע מינימום הכרחי ללימוד תורה מדי יום ביומו.

הקשת העשירה של לומדי הדף היומי ברחבי הארץ כוללת בתוכה כמעט את כל המגזרים החברתיים והכלכליים, ללא הבדלי גיל, מין, וכאמור ? מצב בריאותי. שיעורו של הרב לבי מ´מאורות הדף היומי´ מתקיים בבית החולים בילינסון כבר למעלה משנה. גרעין מצומצם של רופאים התרחב לכדי שיעור בן 40 משתתפים, בהם רופאים בעלי שם, אנשי צוות והחולים עצמם.

"אני מכיר רופאים שאינם שומרי מצוות, ששינו את אורח חייהם כתוצאה מהשיעור", אומר הרב לבי. חלק מהמשתתפים יושבים רכונים על הגמרא כשהם מחוברים למכשירי דיאליזה, או בכיסאות גלגלים. "החולים באים להפיג את סבלם בלימוד הגמרא, הם אומרים לי זאת בפירוש. פעם הגיע לבית הכנסת ילד חולה סרטן עם אביו, כדי לומר תהלים. האב, קיבוצניק מצפון הארץ, שמעולם לא שמע על דף יומי, הצטרף לשיעור, ומאז הגיע בקביעות עם הילד. "כאן לא מדברים על מחלות, השיעור הזה מוציא אותנו מהדיכאון של בית החולים", הסביר. עם זאת, הרב לבי אומר ללומדים המאושפזים כי הוא מקווה מאוד שהם לא יהפכו למשתתפים קבועים בשיעור שלו, מטעמים מובנים.

מגזר לומדים נוסף שמתגבר על מגבלות החומר לטובת חיי הרוח הם אוכלוסיית הקשישים, כולל הסיעודיים שבהם. בבית האבות ´נווה שמחה´ שבקרית מטרסדורף בירושלים מתקיים שיעור דף יומי בקביעות כבר 28 שנים. הלומדים החלו את מחזור הלימוד הרביעי בבית האבות כבר במוצאי השבת שעברה. מדי בוקר, בשעה 5:20 בדיוק, מתיישבים 17 משתתפים, חלקם דיירי הבית וחלקם דיירי השכונה, יחד עם מנהל בית האבות, הרב מנחם קליין, ושוקעים בסוגיה.

שיעור נוסף בדף היומי מתקיים בין מנחה לערבית, ובו כ-12 משתתפים. גילם הממוצע של משתתפי השיעורים הוא 84. "בקרב הלומדים יש תשושים וסיעודיים, הם באים בכיסאות גלגלים, חלשים פיזית אך מתפקדים בשיעור. אחד הלומדים, יהודי בן 93 בעל רקע בלימוד, פעיל מאוד בשיעור ומקשה קושיות. יש פה תלמידי חכמים שלמדו הרבה בחייהם", אומר הרב קליין.

את השיעור הנלמד לפנות בוקר מעביר בהתנדבות במשך 28 שנים הרב אברהם הגר, תושב השכונה. "הרב הגר לא מפספס אף שיעור, גם אם ערב לפני כן הוא חיתן את בנו", מספר עליו הרב קליין.

מה מושך את הקשישים להתמיד כך בלימוד הדף היומי?
"אמרתי לאנשי משרד הרווחה: "המשבר של קשישים במוסד דתי הוא פחות חזק מהמשבר הרגיל שעוברים קשישים במוסדות דומים. קשיש מגיע לכאן מקרית יובל, למשל. שם הוא היה רגיל ללמוד דף יומי, וכשהוא מגיע לכאן הוא ממשיך באותה מסורת, בלימוד הדף. הרצף מעניק להם חיות. הם באים אלי בבקשה לארגן להם שיעור נוסף".

לך לא קשה להתמיד במשך 28 שנים, ולהשכים קום לשיעור?
"כשאני מתחיל עם זה את היום ? כל היום שלי שונה לגמרי".
 

ונערים עם עורכי דין יישבו

הוויות דאביי ורבא אינן מנת חלקם הבלעדית של תלמידי חכמים בעלי הדרת שיבה. יהושע גלר (13) מפתח תקווה, הצטרף לחבורת לומדי דף יומי בהיותו בן 11 בלבד. "חבר שלי הציע שאבוא איתו לשיעור. די נהניתי, והמשכתי להגיע לשיעורים. בגלל הגיל היה לי קצת יותר קשה להבין הכל, אבל בסוף הסתדרתי. אם היו לי שאלות הייתי בא לשאול אחרי השיעור, כי לא היה לי נעים לשאול לפני כל המבוגרים האחרים".

איך התייחסו המבוגרים לנוכחותו של ילד צעיר בשיעור?
"הם מאוד התרשמו. נתנו לי להגיד דברי תורה בשני סיומי מסכת שעשינו, וקיבלו אותי בצורה שווה, לא בתור ילד שלא מבין מהחיים שלו". גלר השתתף בשיעורים במשך שנה וחצי, ואם היה מפספס שיעור או מאחר בכמה דקות, היה דואג להשלים את החסר. השבוע הוא חזר ללימוד הדף היומי, לאחר הפסקה בעקבות עומס בלימודים.

איך תוכל לעמוד עכשיו במחויבות של קביעות השיעורים?
"יש עכשיו דיסקים ללימוד דף יומי. הדף היומי הפך להיות יותר זמין".

אתה מרגיש שהלימוד תרם לך במשהו?
"זה עוזר לי בשיעורי גמרא, כי תפסתי את הרעיון של הגמרא יותר מהר. היכולת שלי ללמוד היא יותר טובה, וזה מפתח את החשיבה".

לגלר, נער בישיבה תיכונית, יש מכנה משותף חשוב עם מי שהיה שר המשפטים וכיום עומד בראש משרד עו"ד מהגדולים בארץ, עו"ד יעקב נאמן: שניהם נעזרים בפלאי המולטימדיה לטובת הרצף של הדף היומי. במשרדו של נאמן אין קביעות של ממש בלימוד דף יומי, בשל תכיפות הנסיעות לחו"ל ועומס העבודה, אך העובדים משתדלים במידת האפשר, בעיקר בימי ראשון, להתכנס ללימוד.
בדרך כלל ציבור הלומדים מצומצם יחסית, ומעבירי השיעור מתחלפים: הרב מיכה הלוי, הרב שלמה דיכובסקי ועוד. הלימוד הוא יוזמה שהחלה לפני שנים רבות במשרד. השנה התקיים סיום מסכת חולין בפורום נרחב של למעלה ממאה עו"ד ואנשי עסקים במשרדו של נאמן. את סיום המסכת עשה נאמן עצמו, ומיד אחר-כך החלו בלימוד המסכת הבאה.

"היתה להיטות ללימוד הדף היומי", מגדיר זאת נאמן. מי שכן שומר על קביעות בלימוד הדף היומי, הוא ראש המשרד עצמו, שמסיים כבר בפעם השנייה את הש"ס.

איך לך יש זמן? אתה בוודאי עסוק לפחות כמו שאר העובדים!
"אני נעזר בתקליטורים באידיש, ודרכם אני לומד בזמני החופשי".
אותו דף יומי שלומדים עורכי הדין, לומדים גם אלו הנמצאים מעברה השני של מערכת המשפט: האסירים. באגף התורני של בית הסוהר ´דקל´ בדרום הארץ יושבים כ-15 אסירים מדי ערב ומתפלפלים סביב הסוגיות. השיעור החל לפני כחצי שנה, ביוזמת האסירים.

"אחד האסירים, שהיה אברך, שלהב את חבריו ללימוד דף יומי, ונוצרה מוטיבציה לסיים מסכתות", מספר הרב שי גוב ארי, רב בית הסוהר. "אין להם מגיד שיעור. הם יושבים בערב, מכינים את הדף ולומדים אותו יחד. תורמים להם ספרות עזר ללימוד הגמרא, וגם שירות בתי הסוהר מספק להם ספרים נדרשים".

כאסירים, איך הלימוד הזה תורם להם?
"העובדה שהם מסיימים עוד ועוד דפים יוצרת אצלם מוטיבציה. במקום לעסוק בערב בשטויות, הם יושבים ולומדים בבית הכנסת. כל אחד נותן קצת משלו לכיבוד, ותורם לאווירה החיובית".
את סיום המסכת הם יחגגו באירוע פנימי, שבו ישתתפו כל דרי האגף. גם לסיום הזה יתרום כל אחד ממלאי המזון האישי שלו, יחד עם מה שיקבלו מבית הסוהר, כדי לעשות סעודת מצווה, שאותה יבשלו בעצמם. "הם מתחילים ללמוד כעת את המחזור הבא, וביקשו כבר גמרות ממסכת ברכות", אומר הרב גוב ארי.
 

חזקה של לימוד בגוש קטיף

חווית הלימוד בתנאים לא אופטימליים מוכרת גם במחוזות אחרים, אם כי לא רחוקים במיוחד מבית הכלא ´דקל´. בחבל קטיף קיימים שבעה שיעורים רשמיים ללומדי דף יומי: בנצרים, כפר דרום, קטיף, עצמונה ונווה דקלים (3 שיעורים). הרב האזורי, יגאל קמינצקי, מעביר שיעור דף יומי בנווה דקלים כבר 22 שנים.

ארבע וחצי השנים האחרונות מצריכות יותר מסירות נפש מצד הלומדים על קיומו הקבוע של השיעור: "אנחנו מאוד משתדלים לא להפסיד אף יום. הפסקות חשמל הן דבר שמאוד מצוי אצלנו, מה שגרם לנו לקיים כמה וכמה שיעורים לאור נרות. לעתים לא נותנים לנוע בכבישים אלא ברכבים ממוגני ירי, ואז יש שיבושים בהגעה לשיעור. במקרים כאלו אנחנו דואגים כמובן להשלים את השיעור", מספר הרב קמינצקי.

איך היית מאפיין את חבורת הלומדים שלך?
"הלימוד בחבורה אצלנו מאוד משמעותי. הפגישה בכל ערב עם אותם אנשים יוצרת חיבור מיוחד. החבורה שאני מלמד הם תלמידי חכמים, אריות ממש. אני לא מלמד, אלא בעיקר קורא להם את הגמרא עם רש"י, ואז נוצרת הידיינות עמוקה, לימוד בעיון. זו לא חברותא, אלא לימוד של 15 איש".

איך מתמידים להגיע כל ערב, 22 שנים?
"ביום ראשון עשינו חגיגת סיום ש"ס, עם הנשים והילדים. אמרתי שם: ´שלי ושלכם ? שלהן היא´. מסירות הנפש הגדולה היא של הנשים. כדי שהגברים יגיעו בכל ערב בין 7:30-8:30, שזו שעה קשה מבחינת הטיפול בילדים, צריך מסירות נפש של האישה יותר מאשר של הבעל".

היום, יום חמישי, מתקיים אירוע סיום הש"ס המרכזי של הציבור הדתי-לאומי בנווה דקלים. את האירוע יכבדו בנוכחותם הרב ישראל מאיר לאו ועוד עשרות רבני ערים ויישובים שהוזמנו לסיום. הכוונה היא להביא גם את ציבור תלמידי ישיבות ההסדר והישיבות הגבוהות, כדי להאדיר את המעמד. עד כה אישרו כמה ישיבות את בואן, כמו הישיבה בצפת וישיבת ההסדר ברמת גן.

"כינוס כזה של עוצמה, וסוללת רבנים שתעמוד מול אנשי גוש קטיף יכולה לחזק אותנו מאוד", אומר אליעזר אורבך מהמועצה הדתית חוף עזה. "צריך להתמקד בעשייה, והעשייה הכי גדולה כרגע היא אמירת תהלים ולימוד תורה".

הרב קמינצקי מצרף בהזדמנות זו הזמנה אישית לכל לומדי הדף היומי: "סיימנו שלושה מחזורי לימוד דף יומי בגוש קטיף, זו חזקה. בעזרת ה´ אני מזמין את כולם לסיום מחזור הלימוד הרביעי אצלי בבית בעוד שבע שנים".
 

לא לישיבה, כן לטלפון

דווקא המגזר המצטיין בלימוד תורה ? הלא הם תלמידי הישיבות ? נמנע בדרך כלל מלימוד הדף היומי. בישיבת ההסדר בשילה למדו במשך שנתיים דף יומי, והפסיקו. לקראת המחזור החדש הם מתכוונים להצטרף שוב, אך בעירבון מוגבל, כפי שמסביר ראש הישיבה, הרב מיכאל ברום: "את שיטת הדף היומי ייסדו לטובת אנשים שאינם נמצאים במסגרת לימודית של ישיבה. רבי מאיר שפירא יצר מסגרת שמחייבת את האדם ללמוד פעם ביום, ולסיים את הש"ס בשבע שנים.

"אבל מי שלומד דף גמרא תוך שעה לא זוכר מזה הרבה. מסגרת הדף היומי היא מסגרת לימודית, אך לא כזו שתצמיח מתוכה תלמידי חכמים. בישיבה הדגש הוא על עיון, וכתוצאה מכך ההספק נמוך. אצלנו למדו דף יומי בתנאי שאחר-כך יישבו בחברותא ויחזרו על הדף בהעמקה ובהרחבה. גם כעת, עם פתיחת המחזור, אינני בטוח שנסיים את הש"ס בעוד שבע שנים. תלוי ביכולת להעמיק ולרכוש את המסכתות במקביל להספק העצום".

התקדמות הטכנולוגיה מאפשרת לציבור לראות ולשמוע את מגידי השיעור בכל מקום ובכל זמן. אחד הגופים הותיקים בענף הוא ´קול הדף´, המאפשר למאות אלפי מאזינים ללמוד את השיעור היומי דרך הטלפון. הרעיון החל לפני 25 שנה בארה"ב, ושני אברכים אמריקניים ייבאו אותו לארץ.

"באותה תקופה, לפני 23 שנים, היה קשה מאוד להשיג בכלל קו טלפון בארץ", מספר הרב משה המר, מנהל הארגון בשנתיים האחרונות. "היית צריך להיות אישיות מיוחדת כדי לקבל קו כזה, והרעיון נראה מטורף. גם הטכניקה היתה מורכבת מאוד: היו מערכות של טייפים עם קלטות, ובכל שעה עגולה היה צריך לגלגל אותן להתחלה. התחלנו באזור חיוג ירושלים, ובהדרגה פתחנו סניף גם באזור המרכז ואזורים נוספים. לאט לאט התקדמה הטכניקה, וסיפקנו גם שיעורים מוקלטים במשניות ופרשת שבוע. כשפיתחנו את המחשוב היה יותר קל ? לא צריך אדם שיגלגל את הקלטות בכל שעה, אלא הכל מועבר לדיסקים. היום כל המערכת פועלת אוטומטית, אפשר להיכנס מתי שרוצים ולשמוע שיעור בכל נושא: בבלי, ירושלמי, חגים, הלכה, וכו´".

מגידי השיעורים המוקלטים באים מקרב הציבור החרדי, מהרב לאו עוד האדמו"ר מסאטמר. עם זאת, אומר הרב המר, בימים אלו בא הארגון במגע עם כמה מאנשי ´מרכז הרב´ כדי לבדוק אם לשתפם במערך המרצים. למערכת ´קול הדף´ קצת קשה לקבל תגובות מילוליות מהציבור, כיוון שהמתקשרים הם אנונימיים, אך הסטטיסטיקה תדבר בעד עצמה: בשנה האחרונה נכנסו למערכת 1,272,271 מאזינים. את הדף היומי למדו דרך ´קול הדף´ 283,355 לומדים.

שיעורי ההאזנה הגבוהים ביותר נמדדים דווקא בשעות הקטנות של הלילה, בין עשר לאחת אחר חצות. השיעורים מועברים בארבע שפות, ולקראת פתיחת המחזור החדש מספקת מערכת ´קול הדף´ גם מידע עדכני לגבי מיקום וזמן של שיעורי דף יומי ברחבי הארץ.

'משיבי הדף´ היא פונקציה נוספת, המאפשרת לאדם שמתקשה בלימוד דף הגמרא לחייג ולקבל מיד הסבר מפי תלמיד חכם שזמין בכל עת לצורך העניין. המאזינים ל´קול הדף´ נהנים מתעריף מוזל של בזק, העומד על 50 אגורות בלבד לשיחה, ללא הגבלת זמן.

ההחלטה התקבלה בוועדת הכספים של הכנסת לפני כ-15 שנים: "מנהלי ´קול הדף´ באו לוועדת הכספים עם רעיון: לציבור הכללי יש את ער"ן ? עזרה ראשונה נפשית בטלפון, והשיחה אליהם היא בתעריף מוזל. גם הציבור הדתי והחרדי צריך עזרה ראשונה נפשית, ובשבילם אלו דברי תורה ומוסר. ואכן, מוסדות השלטון השתכנעו והחליטו כי במקביל לער"ן, גם ´קול הדף´ יזכה לתעריף מוזל זהה". הארגון מתקיים בעיקר מתרומות והנצחות. המעוניינים להאזין ל´קול הדף´ יכולים לעשות זאת במספר 02-6400000.
 

ההתמדה נותנת כוחות

אי אפשר לסיים כתבה על לימוד דף יומי בלי להזכיר את ´מאורות הדף היומי´ ? הארגון הגדול ביותר בארץ לייסוד שיעורים בכל אתר ואתר, ולהפצת לימוד הדף במגוון המדיה הקיים. לקראת פתיחת מחזור הלימוד מציג הארגון כמה חידושים:
הראשון ? לימוד בשיטת הלכה למעשה. "לומדי הדף היומי ילמדו בכל שיעור שתי הלכות למעשה הנלמדות מהדף, וכך יקיימו את חובת הלימוד על מנת לקיים. באופן זה מרוויחה גם המשפחה מהעובדה שהעומד בראשה השקיע שעת לימוד בבית הכנסת. הבעל יבוא הביתה ויאמר לאשתו איך מברכים על הקוגל, או מתי צריך להתפלל אם רוצים לקיים אירוע בערב", מסביר הרב חיים דוד קובלסקי, העומד בראש ´מאורות הדף היומי´.

בהקשר זה מציגים ´מאורות´ מכתב נדיר של הגר"ח קנייבסקי, ממנהיגי העדה הליטאית, שמבטיח נחת מהצאצאים למי שיחזיק בלימוד ההלכה הזה, וכותב: "מי שיזכה את הרבים לסייע בהחדרת לימוד ההלכה בשיעור שבו הוא משתתף, הריהו שותף בכל הזכיות שיוצאים מזה לדורי דורות ויזכה שלא יבוא מכשול ברוחניות וגשמיות לו ולזרעו אחריו".

במבצע אדיר רחב היקף, שהרב קובלסקי מדמה אותו לעבודה של מטה בחירות, הקימו ´מאורות´ 92 שיעורים נוספים ברחבי הארץ שיתחילו ללמוד את המחזור החדש, נוסף ל-140 השיעורים הקיימים כבר. בין המקומות היותר מעניינים בהם יתחילו ללמוד את מסכת ברכות ניתן למנות את משרד האוצר, מס הכנסה, חיל האוויר וחיל הים. בנוסף ייפתח מוקד שיעורים ביו"ש שמרכזו בעמנואל, והוא יתרחב ליישובים נוספים.

יחד עם משימת ניהול הארגון, מעביר הרב קובלסקי מדי יום חמישה שיעורים קבועים בדף יומי.
איך אפשר לעמוד במחויבות מוחלטת שכזו מבחינת סדר היום?
"אצלי זה לא הכי הרבה. אחי, הרב משה קובלסקי, מעביר יותר שיעורים: הוא מתחיל בבוקר עם שיעור בתל השומר, אחר-כך בחברת ´קרדן´, הבורסה, מגדלי התאומים, עוד שני שיעורים בבורסה ובערב שיעור בגבעת שמואל".
 
ומאין הכוחות?
"בכל שיעור יש הרבה אנשים, הם יוצרים איתך קשר. כשאדם נותן מזון הוא מרגיש סיפוק. זה באמת קשה, אבל אנשים כל-כך נהנים מהשיעור, וזה נותן למגיד שמחה".

עוד מבית מאורות: שיעורים מוסרטים באתר האינטרנט של מאורות, וכן שיעורים להאזנה בבזק וסלולרי, תקליטורים להאזנה וצפייה בשיעורים בארבע שפות, וגמרות בפורמט כיס ללימוד בנסיעה. אגב נסיעה, מספר הרב קובלסקי על קבוצת אנשים קבועה הנוסעת מדי יום ברכבת מחיפה לתל אביב, המעוניינים להתרכז יחד בקרון האחרון וללמוד דף יומי. לצורך כך ביקשו ממאורות לשלוח מגיד שיעור, שיגיע מדי בוקר לקרון למסור שיעור.

אירועי סיום הש"ס התקיימו השבוע בכל רחבי הארץ, מגני התערוכה, דרך היכל התרבות ועד לנווה דקלים. הליטאים, החסידים והציבור הדתי-לאומי מציגים חזית דתית מאוחדת ששום מניפולציות פוליטיות לא יצליחו לשבור. הקונצנזוס שמחזיק את האחדות הזו אומר במילים פשוטות: "מודים אנחנו לפניך ששמת חלקנו מיושבי בית המדרש".


תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר