|
האם לחם הוא תחליף ליין?הרב דב קדרוןמנחות צא ע"א
יש מקור מיוחד בתורה לכך שצריך להביא נסכים עם קורבן תודה, כי בלי המקור הזה היה עולה על הדעת שהלחם שבא עם הקורבן יכול לשמש כתחליף לנסכים, ומכאן משמע שלחם יכול להוות תחליף ליין.
על פי זה יש לשאול: האם ניתן לסדר את ברכת החתנים ("שבע ברכות"), או כל כוס של ברכה שצריכה יין, על פת לחם, במקום שבו אין בנמצא יין או שכר?
במסכת "כלה רבתי" (א,א) נאמר שאם אין שכר, ניתן לברך על הפת, כפי שמשמע מהגמרא כאן שלחם יכול להיחשב תחליף ליין, אולם פוסקים רבים מתקשים לקבל זאת, וגם הרמב"ם בתשובה (שו"ת סימן רפח) דוחה רעיון זה מכל וכל, וכותב בחריפות כי מעולם לא נשמע כדבר הזה, ו"מה מקום לפת בכאן".
מעניין לציין כי בספר "עלי תמר" (נזיר ו,ה) הובאו עדויות מיהדות פרס, שם נאלצו לעיתים לברך אפילו על מים, משום שהמוסלמים אסרו על ייצור יין.
בנוסף לכך הוא סבור שייתכן שלשיטת הירושלמי ניתן לקיים את מצוות ארבע כוסות בליל הסדר או כל ברכה הטעונה כוס, כגון ברכת חתנים, במים. הוא מציע שייתכן שמדובר במים ממותקים באופן שנחשבים ל"חמר מדינה", וכשם שניתן לקדש על משקה כזה בשבת בבוקר ולהבדיל עליו, כך ניתן לקיים בו כל מצווה הטעונה כוס.
הלכה למעשה, הפוסקים והשולחן ערוך לא אימצו את שיטת הירושלמי ומסכת כלה. ההכרעה ההלכתית היא שאם אין יין או שכר, אין מברכים על מים או על לחם כלל. |