סקר
אני מתחיל מסכת חולין:






 

על איזה סוג נס מקריבים תודה?

הרב דב קדרון

מנחות מז ע"א

 

למרות שתודה הוא סוג של קורבן שלמים, זמן האכילה אינו דומה. קורבן שלמים נאכל לשני ימים ואילו קורבן תודה נאכל רק ליום אחד.

 

האדמו"ר בעל הבית ישראל מגור זצ"ל אמר בשם אביו האמרי אמת זצ"ל (מובא בדף על הדף) שההבדל בזמן האכילה נובע מזה שתודה הוא קורבן שבא על ניסים, ולכן לא אוכלים אותו יותר מיום אחד, משום שבכל יום ישנם ניסים חדשים שחייבים עליהם קרבן תודה, ולכן אין שייך לאכול קרבן תודה במשך שני ימים, משום שלמחרת הוא כבר צריך להביא קרבן חדש על ניסים אחרים.

 

בעניין זה ביאר החתם סופר (תורת משה ויקרא ז,יב) מדוע לא נזכר קורבן תודה בפרשת ויקרא, שם נאמרו כל הקורבנות לבני ישראל, אלא רק בפרשת צו שבה הדיבור הוא לכוהנים. משום שהמון העם מקריבים תודה רק אחר שנעשה להם נס שניצולו מצרה "חולי ים אסורים מדבר", לכן לבני ישראל לא נאמר קורבן תודה, כדי שלא יהיה כפותח פיו אם יקרה לך מקרה צרה ותינצל, אולם הצדיקים כגון כהני ה' מקריבים תודה בכל יום, כמו שאומרים בתפילה "ועל נסיך שבכל יום עמנו ועל נפלאותיך וטובותיך שבכל עת", לכן בפרשת צו שדבר עם הכהנים נאמר קורבן תודה. הוא מזכיר את דברי רבו, בעל ההפלאה (פנים יפות ויקרא יח,ה):

 

"שראוי להודות לעולם להקב"ה ...ולולי שפעו ושמירתו בלתי אפשרי להתקיים שעה אחת, וראוי כל אחד לחשוב בליבו בכל עת כאילו היה רואה את הסכנה וניצל ממנו אז היה חיוב עליו להודות לה', קל וחומר כשהקב"ה מצילו שלא בא לידי סכנה כלל, ראוי להודות כהנה וכהנה... וזהו שכתוב: "וכי תזבחו זבח תודה לרצונכם תזבחוהו", היינו: "לרצונכם", שלא בחיוב אחר שנעשה לכם נס, אלא ברצון נדבה להעלות על לבכם הצלתו אתכם מבלתי סכנה כלל".  

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר