|
כשאדם משתוקק הקב"ה מאפשרהרב דב קדרוןמנחות כ ע"ב
נסכי היין שבאים ביחד עם הקורבן הם סימן לשמחה, ובגמרא נאמר שהשמחה קשורה לכפרה, שמושגת באמצעות נתינת הדם על המזבח, ולאחר הכפרה יש, כמובן, שמחה.
לגבי נסכים יש פסוק מיוחד בתורה שאומר שגם גר שמביא קורבן צריך להביא נסכים (במדבר טו,יד): "וְכִי יָגוּר אִתְּכֶם גֵּר אוֹ אֲשֶׁר בְּתוֹכְכֶם לְדֹרֹתֵיכֶם וְעָשָׂה אִשֵּׁה רֵיחַ נִיחֹחַ לַה' כַּאֲשֶׁר תַּעֲשׂוּ כֵּן יַעֲשֶׂה", וכותב על כך בעל פרדס יוסף (החדש במדבר טו,יד) שבתנא דבי אליהו (רבה פרק כ"ט) מבואר, שכשאמר הקדוש ברוך הוא לבני ישראל את פרשת נסכים התעוררה מריבה גדולה בין ישראל לגרים, כי בני ישראל לא נתנו להם להקריב, ואז חידש השי"ת למשה את הדין שגם גרים יכולים להביא נסכים.
הוא מסביר שהסיבה שבגללה הגרים רצו להביא נסכים היא שהם השתוקקו שתהיה גם להם כפרה מושלמת, עם השמחה של הבאת הנסכים, וכשראה הקב"ה את ההשתוקקות הגדולה שלהם לכך – איפשר להם זאת.
בדומה לזה הוא מביא בשם בעל חידושי הרי"ם זצ"ל, שבגלל ההשתוקקות של הטמאים לעשות פסח שני התחדשה הפרשה הזו בתורה.
כלומר יש מצוות בתורה שניתנו כתגובה להשתוקקות בני אדם לקיימן. מכאן אנו למדים שאין לזלזל ברצון הטוב ובכיסופים לקדושה של כל אדם. רחמנא ליבא בעי, וכאשר הוא מזהה צימאון אמיתי להתקרב אליו, הוא פותח שערים חדשים ומאפשר לאדם לזכות בקרבתו, בבחינת "פותח את ידיך ומשביע לכל חי רצון". |