מדוע נאמר "נותן לכם"?
הרב דב קדרון
בבא בתרא סד ע"ב
רבי עקיבא סובר שסתם אדם שמוכר נכס עושה זאת בעין יפה וחכמים סוברים שאדם מוכר בעין רעה, אולם גם הם מודים שמי שנותן מתנה נותן בעין יפה.
על פי זה הסביר המשך חכמה מדוע בתחילת פרשת בהר, כאשר נאמרה מצוות השמיטה, כתוב (ויקרא כה, ב): "כִּי תָבֹאוּ אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אֲנִי נֹתֵן לָכֶם וְשָׁבְתָה הָאָרֶץ שַׁבָּת לַה'". הרבה מפרשים שאלו מדוע נאמרו המילים "אשר אני נותן לכם", והוא מסביר:
כי דרכו של מוכר שדה שעושה זאת בעין רעה, אינו רוצה שייהנה הלוקח ממנה, רצונו שהקונה לא יזרע ולא יקצור, והארץ תשם ויתאבל הקונה. לא כן הנותן מתנה, שעושה זאת בעין יפה, הוא דווקא רוצה שישמח המקבל ויכיר את טובתו.
ולכן, לפני שציווה ה' שהארץ צריכה לשבות, הקדים, שלא תדמו כי אני בעין רעה אליכם וחפץ שהארץ תשם. לא כן! חלילה! שהרי כל נותן בעין יפה נותן, וכל שכן אנכי, הבורא כל, הבוחר בישראל עמו. וזה שאמר: "כי תבואו אל הארץ אשר אני נותן לכם" - בטח בעין יפה הוא מאוד, שהקב"ה אינו מצפה לתשלום גמול חלילה, וודאי כי אני רוצה שתשבעו מטובה ותתענגו בה מרוב כל.
אחרי שהודיענו שרצונו שנהנה מהארץ, כי נתנה לנו בעין יפה, הודיע שיש חוק מחוקותיה של ארץ ישראל: "ושבתה הארץ שבת לה'" - אתם הנכם אצלי כאנשי קודש וארצכם קודש. ואפילו הארץ שהיא לה' חלה עליה שביעית. נמצא שיש כאן ביטוי של פיוס והסבר כדי ליישב את דעתנו בקיום מצוות השמיטה.