סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

היה מהלך בספינה וקפצו דגים ונפלו לתוך הספינה - דגים

 

"אמרו ליה רב פפא ורב הונא בריה דרב יהושע לרבא: אלא מעתה היה מהלך בספינה וקפצו דגים ונפלו לתוך הספינה, הכי נמי דחצר מהלכת היא ולא קני? אמר ליה: ספינה מינח נייחא, ומיא הוא דקא ממטו לה" (בבא מציעא, ט ע"ב).

פירוש: אמרו ליה [לו] רב פפא ורב הונא בריה [בנו] של רב יהושע לרבא: אלא מעתה, לפי פסק זה, אם היה אדם מהלך בספינה שלו וקפצו דגים ונפלו לתוך הספינה הכי נמי [כך גם כן] תאמר שחצר מהלכת היא ולא קני [ואינו קונה] את הדגים שיהיו ברשותו?! אמר ליה [לו, להם]: ספינה אינה חצר מהלכת, כי הספינה עצמה מינח נייחא [נחה היא], ומיא [והמים] הוא דקא ממטו לה [שמביאים אותה] ולכן אין דינה כחצר המהלכת (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ). 


שם עברי: דגים   שם באנגלית: Fish   שם מדעי: Holostei

שם נרדף במקורות: ביניתא, נונא


נושא מרכזי: מהן הנסיבות בהן דגים עשויים לקפוץ לתוך ספינה?

 

לנושאים נוספים העוסקים בדגים - הקש/י כאן.

 

בדרך כלל דגים אינם קופצים מחוץ למים אך ייתכנו כמה מצבים בהם תופעה זו תתרחש. ראשית יש להזכיר את משפחת הדאוניים. משפחה של דגים "מעופפים" שמזנקים מחוץ למים כאמצעי להתחמק מטורפים (תמונות 1-2). לרוב הם חיים בקרבת פני המים וניזונים מפלנקטון. הם מאופיינים בסנפירי חזה ארוכים המגיעים אצל מינים רבים עד לקצה הזנב וסנפיר בטן גדול. הם אינם מסוגלים לעוף באוויר בעזרת סנפירים אלו אלא רק לדאות כשסנפיריהם פרוסים. בדרך כלל טווח הדאייה הוא למרחקים של בין 30 ל-100 מטרים ולעיתים אף יותר. הדאוניים דואים לרוב בלהקות. הגובה שאליו הם מגיעים בדאיותיהם הוא מטר אחד מעל פני המים אך לעיתים אף לגובה שישה מטרים ועשויים להגיע עד סיפוני האוניות.

למעשה מיני דגים נוספים מסוגלים לזנק בשעת סכנה אל מחוץ למים אלא שלמרחקים קצרים בלבד. בזמנו כותב שורות אלו פרס רשת באגם קטן שנוצר במואסי (תמונה 3) ליד מלון "חוף הדקלים" בגוש קטיף(1). פרטים רבים גדולים של אחד ממיני הדגים שחיו באגם, הכסיף-שפל-עין (תמונה 4) הצליחו להתחמק מהרשת שסגרה עליהם על ידי כך שזינקו מעליה לגובה של 60 - 80 ס"מ. בים ניתן לראות לפעמים להקות של דגים קטנים מזנקות מתוך המים לגובה נמוך על מנת להתחמק מטורפים.

גורם נוסף לקפיצה של דגים מחוץ למים הוא מחסור בחמצן. תופעה זו קיימת באגמים שבהם רמת הייצור הראשוני גבוהה מאד בלילות ובטמפרטורות גבוהות. בטמפרטורה גבוהה מסיסות החמצן במים יורדת ובלילה האצות משחררות דו-תחמוצת-הפחמן. מגדלי דגי נוי מכירים תופעה דומה כאשר דגי האקווריום מוציאים את ראשם כלומר את זימיהם מחוץ למים על מנת לקלוט חמצן באופן ישיר מהאוויר.

 

           
תמונה 1. דג מעופף וורוד סנפיר       מקור 
 
  תמונה 2. דג מעופף Cheilopogon melanurus   
             צילם: Patrick Coin  

  

           
תמונה 3. האגם במואסי ליד מלון "חוף דקלים"    תמונה 4. כסיף-שפל-עין          צילם: Mirko Barthel

 

 


(1) המואסי היא שיטת חקלאות, בה משתמשים הבדואים באיזור, לגידולים באמצעות מי תהום גבוהים הנמצאים בסביבה. האגם נוצר כתוצאה מחפירת קרקעית המואסי אל מתחת למפלס מי התהום.

 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר