סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

עבד עברי גופו קנוי / קידושין טז ע"א

הרב ברוך וינטרוב

דף יום-יומי, תורת הר עציון

 

מן העובדה שכדי לשחרר עבד עברי דרוש שטר שחרור, ולא די באמירה בעלמא, מוכיח רבא בסוגייתנו כי "עבד עברי גופו קנוי, והרב שמחל על גרעונו אין גרעונו מחול". פשט דבריו הוא שהעובדה שמחילת דברים אינה מועילה, ודרוש מעשה שחרור, מעשה קניין ממש, מוכיחה שאין פה מחילה על חוב שהעבד חב כלפי האדון בתמורה לכסף ששולם עבורו כי אם הקנאה של דבר מה השייך לאדון. מהו דבר זה?

משמעותם המילולית של דברי רבא, שגופו של העבד ממש שייך לאדון, נחשבה בעיני הראשונים לא אפשרית, והא ראיה (כפי שכותב הרמב"ן על אתר): יד עבד עברי אינה כיד האדון לעניינים שונים, כגון מציאה (בבא מציעא יב ע"א). להלן נראה שתי אפשרויות שהעלו הראשונים בביאור דברי רבא.

המאירי והשיטה לא נודע למי על אתר (וכן הריטב"א בגיטין לז ע"ב) מסבירים כי רבא חידש שאף על פי שגוף העבד אינו קנוי לאדון, מכל מקום אין זו זכות גרידא במעשה ידי העבד מצד חוב המכירה לעבדות כי אם מצב של 'גוף הקנוי לפירותיו': הקניין חל בעבד ממש, ולא רק במעשה ידיו, אלא שמבחינת היקפו מוגבל הקניין למעשה ידיו של העבד.

הרמב"ן, לעומתם, הבין שרבא לא כיוון כלל לקניין ממוני כי אם לקניין איסורי. קניין זה, מבאר הרמב"ן, הוא שמתיר את העבד בשפחה כנענית, והוא הקניין שאינו נפקע בדיבור בעלמא. לשון אחר: חלות שם עבד עברי היא היא קניין הגוף שעליו מדבר רבא.

על פירוש הרמב"ן יש לשאול: אם כן, מדוע לא תועיל המחילה לפחות כדי לסלק את זכותו של האדון במעשה ידיו של העבד? הרי לשיטתו בעלות האדון על מעשה ידיו של העבד אינה מעוגנת בחלות קניינית בגופו! אפשר ליישב כי אומנם זכותו של האדון בפירות אינה מעוגנת כקניין בגופו של העבד, אך גם אין היא חוב ממוני הנוצר מחמת המכירה בלבד אלא חוב המתחדש כתוצאה מעצם מעמדו כעבד עברי, ועל כן כל עוד קיים קניין הגוף, תתקיים גם זכות האדון בפירות (ואפשר שלכך כיוון הר"ן ז ע"א באלפס סוף ד"ה גמרא).

תגובות

  1. יד אלול תשפ"ג 07:43 תמיהה על הסברא וראיה שאין זו דעת הרמבן | רפאל קלאפיש

    תמוה: איך יתכן שיהיה הממון תלוי באיסור? אם מחל ומועילה מחילה, מה בכך שיש קנין הגוף? ומוכח שלא כדבריכם מדברי שמואל שאומר שאפשר להפקיר עבד כנעני ועדיין יהיה צריך גט שחרור, ומוכח שאין הממון תלוי באיסור. ובמיוחס לריטב"א גיטין לח. כתב להדיא בסוף דבריו שלדעת הרמב"ן מועילה מחילה על החלק הממוני, ומה שאמרו אין גרעונו מחול קאי על החלק האיסורי
  2. יח אלול תשפ"ג 23:00 תודה על ההערה! | ברוך וינטרוב

    שאלת כמה שאלות יפות, ואנסה לענות עליהן כפי כוחי על פי סדר כתיבתן. 1. לענ"ד ממון יכול להיות תלוי בקנין איסור, כפי שחובתו הממונית של הבעל לזון אשתו תלויה ב'קנין איסור' שיש לו בה, כלומר בקידושיה לו, ואם תמחל לאחר נישואיה אין המחילה מועילה. ראה בעניין זה ריטב"א כתובות נח ע"ב ד"ה ובפרק שני דייני גזירות. 2. מדברי שמואל מוכח שאפשר שהאיסור אינו תלוי בממון אך לא מוכח שהממון אינו נובע מהאיסור. 3. ברבנו קרשקש (המיוחס לריטב"א על גיטין) אכן מפורש כדבריך בשיטת הרמב"ן, שהמחילה מועילה להפקיע ממון מעשה ידיו. וכעת ראיתי שהדברים כתובים גם בתחילת הרמב"ן: "היכן מצינו קנין מעשה ידיו שאינו יוצא במחילה בלא שטר", ומשמע בפירוש שלדעתו כל קניין מעשה ידים יכול להמחל. ישר כח!

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר