סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

כי הוה מתיליד ינוקא שתלי ארזא ינוקתא שתלי תורניתא – ברוש מצוי

 

"אשקא דריספק חריב ביתר, דהוו נהיגי כי הוה מתיליד ינוקא שתלי ארזא, ינוקתא שתלי תורניתא, וכי הוו מינסבי, קייצי להו ועבדו גננא. יומא חד הוה קא חלפא ברתיה דקיסר, אתבר שקא דריספק, קצו ארזא ועיילו לה, אתו נפול עלייהו מחונהו. אתו אמרו ליה לקיסר: מרדו בך יהודאי! אתא עלייהו" (גיטין, נז ע"א). 

פירוש: אשקא דריספק חריב [על, בגלל יצול של עגלה נחרבה] העיר ביתר. מספרים: דהוו נהיגי כי הוה מתיליד ינוקא שתלי ארזא [שהיו נוהגים בביתר כאשר נולד תינוק היו שותלים ארז], ינוקתא שתלי תורניתא [כשהיתה נולדת תינוקת היו שותלים תורנית], וכי הוו מינסבי קייצי להו ועבדו גננא [וכאשר היו נישאים זה עם זה היו קוצצים את העצים הללו ועושים להם מהם חופה]. יומא חד הוה קא חלפא ברתיה [יום אחד עברה שם בתו] של הקיסר, אתבר שקא דריספק [נשבר יצול העגלה] שבה נסעה, קצו ארזא ועיילו [קצצו עבדיה ארז אחד, מאותם ארזים, והכניסו לה]. וכיון שהיה הדבר חשוב בעיני אנשי העיר ביתר אתו נפול עלייהו מחונהו [באו בני ביתר התנפלו עליהם והיכו אותם]. אתו [באו] האנשים אמרו ליה [לו] לקיסר: מרדו בך יהודאי [היהודים], אתא עלייהו [בא עליהם] למלחמה (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: ברוש מצוי        שם באנגלית: Mediterranean cypress         שם מדעי: Cupressus sempervirens

שם נרדף במקורות: גפר, שוריבנא, שורבינא, ארז שבארץ ישראל, תורניתא?


נושא מרכזי: מהי ה"תורניתא" שנשתלה בעת לידת תינוקת?

 

לריכוז המאמרים העוסקים במיני ה"ארזים" הקש/י כאן.

 

במאמר "מאי איצטרובלין? תורניתא" (עבודה זרה, יד ע"א) סקרתי את האפשרויות השונות, העולות מדברי חז"ל, המפרשים והחוקרים, לזיהוי "תורניתא". מלכתחילה נראה שכול ההצעות סבירות משום שהן מתייחסות לעצי סרק ששמשו לבניין ולא עצי פרי האסורים בקציצה. קבוצת מינים זו נקראה בלשון חז"ל "ארזים" (ראו במאמר "ויכרות ארזים ויכסנו" (בבא קמא, נב ע"א)). ייתכן והעובדה שלכבודם של בנים ניטע מין שונה מאשר העץ שניטע לכבודן של בנות קשורה לשמות העצים ואולי אף לצורתם. ברוח זו כתב המהרש"א (חידושי אגדות, גיטין, נז ע"א):

"ינוקתא שתלי תורניתא וכי כו'. הוא גם כן מין ארז כדאמרינן בפרק אם אינם מכירין י' מיני ארזים הן שנאמר אתן במדבר ארז שטה גו', ארז ארזא, שטה תורניתא, ואפשר שהוא מין ארז נקבה לפי הלשון שטה ותורניתא שיש באילנות גם כן מין זכר ונקבה. ולהכי קאמר כי קצו ארזא כו' נפיל עלייהו ומחינהו דהוו סברי שרמזו למעט הזכרים דהוו שתלי ארזא לגבי סימן ברכת הינוקא וכמו שנאמר בפרעה כל הבן הילוד גו' וק"ל".

בשורות הבאות אנסה להעריך את סבירותן של שתים מההצעות בהקשר של מדרשי חז"ל. מתוך הסיפור בו פתחנו ניתן ללמוד שה"תורניתא" היא עץ שנהגו לשתול בסביבה הקרובה לביתר. אם נניח שה"שיטה" בלשון חז"ל זהה לאחד מהמינים הנקראים כך בימינו הרי שיש לשלול את האפשרות שהובאה במסכת בבא בתרא (פ ע"ב) ש"תורניתא" היא "שיטה". מיני השיטה המקומיים מאכלסים את אזורי הארץ החמים יחסית ו/או יבשים. השיטה הסלילנית ושיטת הסוכך נפוצים בנגב, מדבר יהודה והערבה. שיטת הנגב אמנם עמידה לקור יותר ממיני שיטה אחרים אך היא גדלה בערוצים במדבר, בעיקר בדרום הנגב. יוצאת מן הכלל היא השיטה המלבינה המרחיקה צפונה אך גם היא איננה עמידה לקור עז וזקוקה למים זמינים בנוסף למי הגשם. תנאים אלו אינם קיימים בביתר הנמצאת במרומי הרי יהודה (על זיהוי השיטה ראו במאמר "מאי דכתיב עצי שטים עמדים" (יומא, עב ע"א)).

אפשרות זיהוי סבירה (אם כי לא הכרחית) הועלתה על ידי כמה מהחוקרים והיא המין הנקרא בימינו ברוש מצוי ("תאשור" בלשון המקרא. ראו במאמר "ברוש ברתי תדהר שאגא ותאשור שורבינא" (בבא בתרא, פ ע"ב). י. פליקס מציע הסבר לאגדות החורבן בה פתחנו על פי תיאור הברוש (קופרסוס) על ידי פליניוס:

"מעץ זה מצויים שני מינים: הפרימדלי – המתחדד כלפי מעלה בצורת חרוט, זה הקרוי גם קופרסוס נקבי, לעומתו המין הזכרי הפורש את ענפיו לצדדים. אותו גוזמים וענפיו משמשים כסמוכות לגפנים. מאפשרים למין הזכרי והנקבי לגדול לגובה על ידי גיזום ענפיהם הצדדיים, כדי שייצרו קורות או סמוכות ולאחר שתים-עשרה שנה נמכרים כל אחד בדינר. חורשה של עצי קופרסוס היא רווחית ביותר ביחס לשאר המטעים ובזמנים קדומים נהגו לכנות משתלות של קופרסוס "נדוניית הבנות" (על פי פליקס).

לדעת פליקס התיאור מסביר את המסופר על המנהג הקדום לשתול "ארז" כשנולד תינוק ואילו לתינוקת שתלו "תורניתא". כשהגיעה שעתם להינשא קצצו את העצים ועשו מהם חופה. ה"ארז" הוא התאשור (קופרסוס) האופקי הדומה לארז הלבנון (תמונה 1) ואילו "תורניתא" זהה עם התאשור הצריפי הנראה כעין נר או תורן (תמונה 2). אמנם התואר "זכרי" מתאים לתאשור הצריפי אך פליניוס הפך את הכינויים. השם "נדוניית הבנות" שעליו סיפר פליניוס מתקשרת עם האגדה על עשיית החופה. שני זנים אלו של הברוש מוכרים בארץ: א. ברוש מצוי צריפי Cupressus sempervirens stricta) או C. pyramidalis) שהיא הצורה הידועה ביותר בעלת ענפים קצרים וצמודים לגזע ויוצרים צורה דמוית חרוט צר. מגיע לגובה 20 - 30 מטר. ב. ברוש מצוי אופקי (Cupressus sempervirens horizontalis) בעל ענפים ארוכים וחסונים יותר היוצרים נוף רחב ופרוע. לפני הסבר זה עומד קושי והוא הסברה הסבורה שהזן החרוטי הוא מין תרבות (?).

לחלופין ניתן להציע שהמינים המייצגים את שני הזוויגים (בנים ובנות) הם שני מיני העצים הנפוצים בהרי יהודה – אורנים וברושים. למינים אלו גזע זקוף המתאים להכנת עמודי החופה. קצב הצימוח של האורן מהיר ושל הברוש בינוני ולכן הם מצליחים להגיע לגודל מתאים עד מועד הנישואין. "תורניתא" תזוהה כברוש ואילו האורן הוא ה"ארז" כפי שמשתמע מתוך מבנה האיצטרובל שלו דמוי אצטרובל הריחיים (ראו עוד במאמר "הוסיפו עליהן אלכסין, ואיצטרובלין, מוכססין, ובנות שוח" (עבודה זרה, יד ע"א)). "איצטרובלין? תורניתא. ורמינהו: הוסיפו עליהן אלכסין, ואיצטרובלין, מוכססין, ובנות שוח. ואי סלקא דעתך איצטרובלין תורניתא, תורניתא מי איתא בשביעית? והתניא זה הכלל: כל שיש לו עיקר יש לו שביעית, וכל שאין לו עיקר אין לו שביעית? אלא אמר רב ספרא: פירי דארזא, וכן כי אתא רבין אמר רבי אלעזר פירי דארזא" (ראו עוד במאמר "הוסיפו עליהן אלכסין, ואיצטרובלין, מוכססין, ובנות שוח".
 



תמונה 1. יער אורן ירושלים 
  

           
 תמונה 2.  ברוש - זן אופקי    תמונה 3. ברוש - זן צריפי

   

רשימת מקורות:

ז. עמר, צמחי המקרא, ירושלים 2012, הוצאת ראובן מס (עמ' 151-152).
י. פליקס, עצי בשמים יער ונוי – צמחי התנ"ך וחז"ל, ירושלים 1997, הוצאת ראובן מס (עמ' 236-242).

 


 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר