סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

משמעות לחיים / רפי זברגר

קידושין פב ע''א
 

הקדמה 

היום אנו מסיימים את המסכת, ובכך בעצם מסיימים גם את ''סדר נשים'' [המשניות והגמרות מתחלקות לששה חלקים המכונים ''סדרים''. ''סדר נשים'' הינו הסדר השלישי].
לקראת סוף המסכת, נותנת המשנה האחרונה ''עצות טובות לחיים'' על מנת לחיות חיים משמעותיים, ניחשף לחלק מהן. 
 

הנושא

רבי מאיר מלמד אותנו מספר ''כללי יסוד'' בחיים:
1. עדיף לאדם ללמד את בנו [או להכווין אותו] ל''אומנות קלה ונקיה''. ניתן להבין הנחייה זו כמסר למציאת מקצוע שאינו דורש ''אנרגיות בלתי מוגבלות'', ואינו ''מלכלך את הידיים'' וגורם לאדם לעשות "מעשים שלא ייעשו".
2. יש ''להתפלל למי שהעושר והנכסים שלו''. אל יחשוב האדם כי כֹּחִי וְעֹצֶם יָדִי עָשָׂה לִי אֶת הַחַיִל הַזֶּה (דברים ח', י''ז). כלומר, העושר והעניות ''באים לאדם מלמעלה''. אדם יכול להיות היום ''במצב מעולה'' מבחינה כלכלית, ולמחר ''לרדת מכל נכסיו'', רק הבורא הוא זה שנותן לנו, או חס וחלילה לוקח מאיתנו את כל מה שיש לנו.
לכן, ביחד עם ''עמל העבודה היומיומית'' יש לזכור ולהתפלל מידי יום לבורא עולם. להודות לו על כל הטוב שיש לנו, ולבקש ממנו פרנסה וחיים בכבוד גם בהמשך הדרך.
בהמשך המשנה, מצטטים את דברי רבי נהוראי, אשר "הניח את כל עיסוקיו ואינו מלמד את בנו אלא תורה".
הוא מסביר ומרחיב את דבריו: כשאדם בא לידי חולי או לידי זקנה, או לידי יסורין, ואינו יכול לעסוק במלאכתו – הרי הוא מת ברעב. אבל התורה אינה כן, אלא משמרתו מכל רע בנערותו, ונותנת לו אחרית ותקווה באחריתו. ב''מהו המסר'' ננסה להבין ולרדת לעומקם של דבריו. 
 

מהו המסר

דרכו של רבי נהוראי אינה מתאימה, אלא רק ''ליחידי סגולה''. אך ניתן ללמוד ממנו מסר חשוב לכולנו.
העבודה, עד כמה שהיא חשובה, והיא אמנם חשובה, אינה אלא אמצעי כדי ''לחיות חיים בעלי משמעות''. כל אדם חייב לבחור לו את ''משמעות חיו'', את ה''תוכן הפנימי והעמוק של החיים שלו'' וללכת לאורם של דברים אלו.
שהרי, מקצוע, חשוב ככל שיהיה, הריהו חולף והולך, בעיקר אם האדם נקלע ל''מצבים קשים'', כמו חולי או יסורין, לא עלינו, שאז אין לו יכולת לעסוק במקצועו.
אך אם האדם קבע לעצמו מטרות ויעדים לחיים, הולך לאורם ומנסה להתעמק ולעסוק בכך, הרי שדברים אלו נשארים וקיימים אצלו, גם במצבים קשים ''הנופלים על האדם'' במשך חיו.
התורה, בדבריו של רבי נהוראי, מהווה סמל ודוגמא ליעדים ומטרות שהאדם יכול להציב לעצמו, ובנוסף מדגיש רבי נהוראי, כי עיסוק בתורה גם משמרתו מכל רע בנערותו – גורמת לו לעסוק רק ''בדברים חיוביים'', ולא להידרדר ל''עיסוקים שליליים'', ויותר מכך: נותנת לו אחרית ותקווה באחריתו.
 

לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלימה של אילנה בת שרח.
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר