סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

התמודדות עם פחד / רפי זברגר

גיטין ע ע"א
 

הקדמה 

בהמשך לעיסוק בנושאי סגולות ורפואות בדף הקודם, אנו ממשיכים לעסוק בהשפעות של אכילה על גוף האדם, וכן השפעת התנהגויות שונות על "גוף ונפש האדם". להלן מספר דוגמאות:
1. הממלא כריסו מכל דבר – אחזתו אחילו [''אש על עצמות"]. משמעות קביעה זו, כי אין לאכול עד אשר ''מתפוצצים'', גם אם אוכלים דברים טובים כמו תמרים וכדו', אין להגזים ולאכול כמויות מסחריות.
2. בהמשך למאמר הקודם: אמר ליה אליהו לר' נתן: אכול שליש ושתה שליש והנח שליש, לכשתכעוס תעמוד על מילואך
לפי מאמר זה, יש לאכול ''שליש קיבולת'', גם לשתות ''בשליש קיבולת'', ו... להשאיר שליש בטן ריקה. בתרבות האכילה הנוהגת היום, יישום העיקרון הנ''ל ממש קשה! הסיבה המופיעה בגמרא לכלל זה, כדי שיישאר מקום לכעס. כלומר, כעס ''על בטן מלאה'' מביאה לנזק לאדם.
  

הנושא

נתמקד ב"הנחיה לחיים" הבאה:
שלשה דברים מכחישים כחו של אדם, ואלו הן: פחד, דרך, ועון. פחד, דכתיב: לבי סחרחר עזבני כחי; דרך, דכתיב: ענה בדרך כחי; עון, דכתיב: כשל בעוני כחי. הגדרה של פחד לפי רש''י: דאגה, שדואג על העתיד, כגון טירוד מזונות או פחד אויב. כלומר, אדם החי כל הזמן בחששות ופחדים, מה יהא מחר? איך אסתדר? מה אוכל מחר? או פחד מאויב המתקרב ובא, ודואג עד כדי שיתוק. זהו הפחד ה-מכחיש כחו של אדם. 
 

מהו המסר

נעסוק במרכיב הפחד. נצטט אמרות, המלמדות עד כמה הפחד המוזכר בגמרא, מוגדר כ-"תחושה שלילית'' בעולם כולו:
1) הפחד הוא הגרוע שברגשות, משתק את הלב ואת הנפש (אנטואן דה ריווארול)
2) ...פחד מוביל לכעס, כעס מוביל לשנאה ושנאה מובילה לסבל (יודה)
3) אנו פוחדים מן הפחד למות, יותר מהמוות עצמו (פובליליוס סירוס)
הרב קוק, בספרו ''אדר היקר'', במאמרו על הפחד מרחיב ומגדיר: הפחד הנפרז (=המופרז), הוא נוטל את זיו החיים של האדם ושל כל החי המרגיש. אין דבר רע ואכזרי בעולם דומה לו. הוא מגדיל את כל הרעות יותר באין ערוך ממה שהם, ומאפיל את זוהר כל הטובות בחתירתו אשר יחתור מתחת ליסודותיהן להגזים ששם צפונה רעה תחת הטוב הגלוי. מקור כל חולשה, כל רפיון חומרי מוסרי ושכלי, הוא רק הפחד העובר את גבולו. הוא יאיים על האדם שלא יעשה כל דבר לישועתו, שלא ינקוף אצבע להצלתו- שמא ינזק, שמא יביא עליו רעה לא יוכל כפרה- עד שהוא עושהו לחלש ומלא רפיון, עד שמעצלות ואפס מעשה הוא נופל בכל רע"
מה עושים, כיצד מתמודדים עם הפחד, אשר ראינו לעיל המסוגל ''לשתק'' בן אדם?
יש להקדים ולומר, כי אם המצב ממש חמור, עד כדי אובדן יכולת ניהול מהלך חיים תקין, יש צורך בעזרה מקצועית.
בכל אופן, בלא כלום אי אפשר, נתמקד באחד מתוך הכלים הרבים הקיימים למָתֵן ולהפחית את הפחד:
בכל פעם שעולה פחד, יש להתמקד ב''חיובי'' ולא בדברים השליליים שהפחד ''דאג'' להביא אלינו. לנשום עמוק, להרגיש את האוויר נכנס ויוצא, לדבר אלינו בשקט, ולהסתכל בשום שכל על המצב. לנסות ''לעשות פוקוס'' על הדברים הטובים, על החיובי והשמח ולא לשים מול העיניים את הרע, את המסית ומדיח לפחדים.
המשימה איננה קלה, אך היא ברת ביצוע.
 

לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלמה של אילנה בת שרח
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר