סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

אדם חיובי חזק / רפי זברגר

גיטין טו ע"א
 

הקדמה 

בדף הקודם שאל אילפא האם ייתכן כי ידיים של אדם יהיו טהורות למחצה. לפני מתן תשובה בדף שלנו, מבררת הגמרא מהי כוונת האדם ''חצי טהור''. ניסינו מספר תירוצים כגון: שני אנשים נטלו ביחד מתוך רביעית (מידת נפח) מים, למרות שכל אחד היה צריך ליטול מתוך רביעית. דחתה זאת הגמרא והביאה מקור הלכתי לכך כי אפשר להשתמש באותה רביעית למספר אנשים. בסוף הדף הקודם קבעה הגמרא כי מדובר באדם שנטל מחצית ידו, השתהה קמעה, ובעוד החצי יד רטובה, נטל את החצי השנייה. 
 

הנושא

על העמדה זו של הגמרא, נשאלה שאלה מתוך משנה במסכת טהרות: הנצוק, והקטפרס, ומשקה טופח - אינו חיבור לא לטומאה ולא לטהרה. כדי להסביר משנה זו נקדים ונאמר מספר הלכות בנושא טומאה וטהרה:
1. אם דבר טמא נוגע במוצר אחד, כול המוצר נטמא, למרות שהדבר טמא נגע רק בחלקו של המוצר.
2. אם יש חיבור בין מוצר אחד למוצר אחר, הרי שאם הדבר הטמא נגע במוצר א', גם מוצר ב' המחובר אליו נטמא.
3. אם מגדירים כי יש ''חיבור'', הריהו תופס הן לטומאה (כמוסבר בסעיף הקודם) והן לטהרה. משמעות החיבור לטהרה, כגון אם יש שני מקוואות חסרים [בכל מקווה צריך להיות לפחות ארבעים סאה מים ''מתאימים''] ה''חיבור'' מחבר ביניהם ואז בעצם רואים את שני המקוואות כמקווה אחד גדול שיש לו שיעור מים מספיק למקווה.
המשנה מביאה שלושה מקרים בהם ה''חיבור'' אינו מספיק טוב ולא יכול לחבר, לא לטומאה ולא לטהרה:
1. ניצוק – קילוח של מים בין שני המקוואות ה"חסרים" – אינו מחבר ביניהם, וממשיכים להיקרא מקוואות פסולים.
2. קטפרס – אם יש מדרון בין שני המקוואות. המים הזורמים ביניהם, נקראים קטפרס ואינם מחברים ביניהם.
3. משקה טופח – החיבור בין המקוואות הוא ע''י משקה הרטוב במידה כזו, שאם ייגע בדבר אחד הוא ירטיב גם אותו.
לאור משנה זו, מקשה הגמרא על התשובה אשר ענינו בסוף הדף הקודם. כיצד החצי יד הראשונה ''מתחברת'' לחצי יד השניה ע''י רטיבות של המים, הרי ראינו במשנה זו, כי משקה טופח אינו מהווה חיבור [גם לטהר, כמו במקרה שלנו].
על כך עונה הגמרא, כי מדובר במשקה שאינו רק טופח (מסוגל להרטיב דבר הנוגע בו) אלא ''טופח על מנת להטפיח'' – משקה כזה, שאם יגיע בדבר אחר, גם הדבר האחר יכול להרטיב עוד גורם שלישי. ומשקה ''חזק'' כזה, המסוגל לגרום להשתלשלות של רטיבות מספר גורמים – משקה כזה יכול להוות חיבור לעניין טומאה וטהר.
 

מהו המסר

ניתן ''ליישם'' דין טופח על מנת להטפיח גם ביחסים בינאישיים. אדם כזה המקרין מכוחו, מחשבותיו, ידיעותיו והגיגיו לסובבים אותו, עד כדי כך שאותם סובבים מושפעים ממנו ומסוגלים להקרין זאת הלאה לאנשים אחרים – אדם כזה הינו ח''ח [חיובי חזק]. אנו נשאף לחנך את ילדינו שיהיו מסוג האנשים "הטובים'' הללו, אשר השפעתם מקרינה למרחקים, ועושים חייל בכל מפעלם.   


לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלמה של אילנה בת שרח
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר