סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טופס מול תורף / רפי זברגר

גיטין טו ע''א
 

הקדמה 

היום אנו פותחים את הפרק השני במסכת גיטין הנקרא ''המביא גט''. בפרק הקודם קבענו כי שליח המביא גט מחוץ לארץ צריך להעיד כי הגט נכתב ונחתם בפניו. פרק זה דן במקרים, בהם השליח אינו יכול להעיד על כתיבה וחתימה מסיבות שונות ומשונות. נצטט מספר מקרים המופיעים במשנה הראשונה בפרק:
1. אמר בפני נכתב אבל לא אמר בפני נחתם.
2. הפוך: אמר בפני נחתם אך לא אמר בפני נכתב.
3. בפני נכתב כולו, אך בפני נחתם רק חציו.
4. הפוך: בפני נכתב חציו למרות שבפני נחתם כולו.
מקרים אלו ואחרים פוסלים את השליח מלהעיד אל שליחותו והגט נפסל. 
 

הנושא

נצטט את הדיון בגמרא בנוגע למקרה הרביעי המצוין לעיל: חצי הגט נכתב בפניו, וכל החתימה נחתמה בפניו.
מבררת הגמרא: מה בדיוק הכוונה נכתב חציו בפניו? ממשיכה הגמרא לדון: אם מדובר על החצי הראשון, אין זה הגיוני. שהרי למדנו בפרק ראשון (דף ה'.), אמר רבי אלעזר: אפילו לא כתב בו אלא שיטה אחת לשמה, שוב אינו צריך.
רבי אלעזר קובע כי השורה (בלשון הגמרא שיטה) הראשונה בגט, היא השורה החשובה והמשמעותית ביותר של הגט. בשורה זו כותבים את ''עיקרי הגט'': שם האיש, שם האישה והזמן של הגט. פוסק רבי אלעזר, שבדיעבד, למרות שלא כתבו את כל השורות בגט, אם הסתפקו בשורה הראשונה והחשובה, הגט כשר והאשה מגורשת. לפי פסיקה זו, לא ייתכן כי כוונת המשנה לומר שהשליח מעיד כי בפניו נכתב חציו הראשון והחשוב, כי הרי במקרה כזה, אין לפסול את הגט. אלא מסיקה הגמרא: כוונת המשנה שהשליח מעיד כי ראה רק את כתיבת החצי השני של הגט, שהוא כאמור הפחות חשוב, ולכן הגט פסול.
 

מהו המסר

חצי בכמות איננה תמיד גם חצי באיכות. ניתן אפילו לומר יותר מכך, לפעמים שורה אחת ''שווה'' הרבה יותר ממספר שורות. שהרי רואים בגט: השורה הראשונה, היא הקובעת ונקראת ''טורף הגט'' (מושג הלכתי המתאר את הנתונים העקרוניים של הגט). למרות שבהמשך הגט ישנן מספר שורות הנקראות ''טופס הגט'' (מושג הלכתי לנתונים ה''פחות חשובים'' בגט) , אך לא מעכבות את הגט מלחול.
דוגמא מעניינת הביא אבישי בני, לחוסר משוואה בין שני מרכיבים הנראים על פניו שווים: דקה מול דקה. יש את הדקה המורכבת מששים שניות ובה ניתן להספיק הספק ברור ומוגדר. אך יש גם דקה אחרת, למשל כאשר אומרים לילד ללכת לישון, והתגובה שלו ''עוד דקה'' - הדקה הזאת יכולה לקחת דקות ארוכות מאוד. צריך לדעת, לבחון ולהבחין בכל דקה, האם היא ''דקת טורף'' – דקה החשובה והעקרונית בה פועלים בכל שניה ושניה, או שמא ''דקת טופס'' – שרק ''בטופס'' כתוב דקה, אך בפועל היא אורכת זמן רב. השאיפה שלנו בחיים – להרבות ב''דקות טורף'' ולהמעיט ב''דקות טופס''.


לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלמה של אילנה בת שרח
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר