סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

אי אתם מודים לי באוכל נמלה כל שהוא – נמלת הקציר  

 

"כמה יאכל מן הטבל ויהא חייב? רבי שמעון אומר כל שהוא. וחכמים אומרים כזית. אמר להן רבי שמעון: אי אתם מודים לי באוכל נמלה כל שהוא שהוא חייב? אמרו לו מפני שהיא כברייתה. אמר להן: אף חטה אחת כברייתה" (מכות יג ע"א). 


שם עברי: נמלת קציר שחורה   שם באנגלית: Harvester Ant Black   שם מדעי: Messor ebeninus

שם נרדף במקורות: שומשמני


נושא מרכזי: האם יש סיבה לאכילת נמלה?

 

לנושאים נוספים העוסקים בנמלת הקציר - הקש\י כאן.

 

הנמלה מוזכרת בש"ס פעמים רבות כאשר ברוב רובן ההקשר הוא בדומה לנאמר בסוגייתנו. הנמלה משמשת כדוגמה לבעל חיים שלמרות גודלו הקטן מכזית הוא אסור באכילה משום "שרץ השורץ על הארץ" (רש"י שם על פי הסוגיה בטז ע"ב) בגלל היותו "ברייה" כלומר אורגניזם (יצור חי) בעל זהות שלימה ומוגדרת. ובלשון רש"י (חולין, סג ע"א): "צדקתך כהררי אל - דאפילו נמלה אית ליה חיותא כגדולה". מהדו–שיח במשנה ניתן ללמוד שרבי שמעון איננו מגביל את דין "ברייה" רק לבעלי חיים וגם גרגיר חיטה נתפס כברייה שלימה. בדין "ברייה" נכתבו תילי תילים של הלכות הן מתוך התחום של מאכלות אסורות והן מתוך דיני ביטול. גם במשל של אביי בסוגיה ביבמות (קיח עב) משמשת הנמלה כסמל לבעל חיים קטן וכפי שפירש רש"י (שם): "דשומשמנא גברא - גוץ כנמלה". בכתובות ( עה ע"א) כתב: "דשומשמנא גברא - משל הדיוט הוא מי שבעלה קטן כנמלה".

הדיון בגמרא סביב אכילת נמלה מעורר שאלה מעניינת: מדוע לו לאדם לאכול נמלה וללקות הרי אין בה כדי להשביע ("מומר אוכל נמלים לתיאבון" (1))? בוודאי אין מדובר כאן באוכל בשוגג שהרי אין לוקים ללא עדים והתראה. ניתן לטעון כמובן שהדיון כאן הוא דיון עקרוני ואין לו קשר לריאליה. הנמלה נבחרה לדיון זה משום שהיא נפוצה מאד, מוכרת לכל וקל ללכוד אותה. אפשרות אחרת היא שמדובר באדם שאכל נמלה להכעיס ("מומר אוכל נמלים להכעיס"). כאלטרנטיבה ניתן, אולי, להציע כיוון שונה לחלוטין והוא שבאמת אדם מעוניין לאכול נמלה מסיבות רפואיות (כשאין פיקוח נפש). מינים שונים של נמלים מפרישים חומצה פורמית שהיא בעלת פעילות אנטיבקטריאלית חזקה. בעזרת חומצה זו מסלקים הנמלים פולשים ובעיקר משמרים את המזון בממגורות שלהם מפני חיידקי רקבון ופטריות. היום משתמשים בתעשיית המזון בחומצה פורמית לצורך שימור מזון. כבר מאות שנים מקובל בסין להשתמש בנמלים כתוסף מזון או כמרכיב במשקה בריאות על מנת לטפל במגוון רחב של מחלות כמו דלקת פרקים ודלקת כבד. המרכיבים הפעילים המדוייקים עדיין לא התבררו אך יעילותם הוכחה בניסויים קליניים. 
 

               
תמונה 1.  נמלת קציר שחורה        הבלוג של עמיר וינשטיין   תמונה 2.  נווטת

   


(1) מיותר לציין שהכוונה כאן היא על משקל הביטוי "מומר אוכל נבילות".  


 

רשימת מקורות:

מ. דור, החי בימי המקרא המשנה והתלמוד (עמ' 196).
אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 3 (עמ' 376-377).



 

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן    © כל הזכויות שמורות

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר