סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

דיוק וחידוש ברש"י

מסכת כתובות דף פח

 

עמוד א

רש"י ד"ה שר הבירה. כך כינויו:

זה הוא פירושו של רש"י על שמו של האמורא הנזכר בגמרא אמר רב אחא שר הבירה מעשה בא לפני רבי יצחק (נפחא - כך הגירסא בערכין) באנטוכיא

לשון זה של רש"י היא היחידה בש"ס, ואם כך לפלא הוא מדוע לא פירש זאת כבר בפעמים קודמות שמוזכר בש"ס (ביבמות מה) כינוי זה זה שר הבירה, ואף במסכתינו עצמה (כתובות דף כב ע"א) כמו כן רב אחא שר הביר מוזכר בבא בתרא דף קמו, ובערכין (כב:) כאמור.

והנראה שסיבת הדבר היא אכן כפי שבעל סדר הדורות מסתפק האם היו שני חכמים בשם זה, אחד בזמן התנאים ואחד מזמן האמוראים, מפני שהן בנזכר במסכתינו בדף כב, הנראה שהוא לשון המשך לברייתא,וזו הלכה העלה רב אחא שר הבירה לפני חכמי' באושא ואמרו אם נתנה אמתל' לדבריה נאמנת, וכן במסכת בבא בתרא בלשון זה - וזו הלכה העלה רבי אחא שר הבירה לפני חכמים לאושא, ומדברי הרשב"ם שם באושא. כשהיתה סנהדרין לשם דאושא היא אחת מעשר גליות שגלתה סנהדרין כדאיתא במס' ראש השנה (דף לא.):

ואם כן הרי הוא בוודאי בזמן התנאים, משא"כ במסכת יבמות (דף מה ע"א)  רבי אחא שר הבירה ור' תנחום בריה דרבי חייא איש כפר עכו פרוק הנהו שבוייתא דאתו מארמון לטבריא, וכן בכתובות פח ובערכין מוכרח דהוא אמורא.

על פי זה הדברים מחוורין וברורים כשמלה, שדווקא כאן בכתובות שמוזכרים שניהם הוצרך רש"י לפרש בפעם השניה אצל האמורא שכך כינויו, משא"כ אותו החכם המוזכר בשם תואר זה, בדף כב שבזמן הסנהדרין התנאים היה, ייתכן שזה היה משרתו "שר הבירה" המוציא ומביא והממונה על שערי משכן הסנהדרין שמקום מושבם היה כבירה וארמון כבית המקדש ולשכת הגזית הנקראת בירה (מסכת יומא) וכן בנ"ך, וכפי שתואר ותפקידזה ממש, מופיע בספר נחמיה (פרק ז פסוק ב)וָאֲצַוֶּה אֶת חֲנָנִי אָחִי וְאֶת חֲנַנְיָה שַׂר הַבִּירָה עַל יְרוּשָׁלִָם כִּי הוּא כְּאִישׁ אֱמֶת וְיָרֵא אֶת הָאֱלֹהִים מֵרַבִּים:וברש"י  על ירושלים. לשמור שערי ירושלים : מרבים. מימים רבים : וכן במצודת דוד  ואצוה וגו'. על ירושלים. ר''ל להיות ממונים על שמירת העיר : כי הוא. כי חנניה היה נראה כאיש אמת וירא את ה' מימים רבים : וברלב"ג  ואצוה אל חנני אחי וגו'. שיהיו הם השוערים לפתוח ולסגור כי זה חנניה הוא איש אמת והוא ירא אלהים יותר מרבים מן האנשים. ולזה בטחתי בו להפקיד בידו זאת המלאכה עם אחי :

ומשמע מזה לכאורה שלא היה תנא כפי הלשון וזו הלכה "העלה", שרק העלה הדברים לפניהם, ואפשר שהיה מטעם מלכות רומי ששלטה אז בארץ ישראל , והיה נקרא שר הבירה,

אבל האמורא רב אחא שר הבירה, הנמצא הן בבבל ליד אנטיוכא שביוון רומי, והן בארץ ישראל כפי העולה מהמעשה במסכת יבמות, לא היה בתפקיד כזה כי כבר לא היה מינוי כזה "שר הבירה" אלא כך כינויו, ויתכן גם כן על פי אותו פסוק דלעיל ששר הבירה היה איש ירא אלקים ואיש אמת, וכך גם נראה מעלתו שעוסק במצוה הגדולה ביותר של פדיון שבויים.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר