|
טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
|
תמונה 1. כוליסטה (נקבה) - אחד ממיני היתושים השכיחים ביותר בישראל צילם: Alvesgaspar | תמונה 2. צילם: Pinzo |
למינים רבים יש חשיבות רפואית משום שהנקבה מוצצת דם ובכך היא מעבירה מחלות לבני-אדם ולבעלי חיים, כגון: מלריה, קדחת צהובה, קדחת הנילוס ועוד.
הנקבה ניזונה בדם בעלי חוליות ובצוף צמחים. הנקבה זקוקה לדם להתפתחות הביצים, ולכל הטלה קודמת ארוחת דם. הנקבה מטילה 3-4 פעמים בכל חייה. קיימים מינים אחדים המסוגלים לפתח ביצים לתטולה אחת גם ללא סעודת דם. הזכרים ניזונים רק במוהל וצוף צמחים. הזכר והנקבה מאתרים זה את זו לפי תדירות הקול, הנקבעת על-פי המהירות של תנועת הכנפיים. מהירות זו תלויה בגודל היתוש משום שכנפיים קצרות נעות בתדירות גבוהה יותר. הנקבה נמשכת לפונדקאים - בני-אדם ובעלי-חיים על-פי הריח, ריכוז הפחמן הדו-חמצני והחום הנפלטים מגופם. עוצמת המשיכה לפרטים שונים בני אותו מין נקבעת כנראה לפי היחסים בין מרכיבי הריח: פחמן דו-חמצני, חומצת חלב, שתנן ועוד. מכאן מובנת התופעה שבה היתושים אינם עוקצים באופן שווה את בני הבית הדרים באותו חדר. הנקבות מהסוג כולכית וקרוביהן מטילות קבוצות ביצים הצפות על פני המים, בצורת רפסודה. הזחלים מותאמים לחיים במים ושם הם עוברים את שלבי הגלגול עד לבוגר המגיח מתוך המים אל האוויר.
המקורות השונים מעוררים קושי בזיהוי היתושים ונוכל ליישבם רק אם נניח שהכוונה לקבוצות חרקים שונות. מסוגייתנו על פי פירוש רש"י משתמע שאכן הכוונה לחרק מעופף בלהקות. אומר רש"י: "הני אזלי והני אתו - ולא מת על ידי יתושים הראשונים שהיו מוכנים שם, שכמה כתות עברו עליו". תאור זה מתאים להתנהגות היתושים אלא שכמובן מתעוררת השאלה האם יש בכוחה של עקיצת יתושים לגרום למוות? קיימת אפשרות שאדם הסובל מאלרגיה ליתושים יגיב באופן קשה עד כדי מוות.
מקור נוסף תומך בזיהוי היתושים כחרקים מעופפים או לפחות כחרק בעל יכולת תנועה מהירה: "תנו רבנן: הצד חגבין גזין צרעין ויתושין בשבת חייב, דברי רבי מאיר, וחכמים אומרים: כל שבמינו ניצוד חייב, וכל שאין במינו ניצוד פטור" (שבת קו ע"ב). רש"י: "שאין במינו ניצוד - צירעין ויתושין שאינן לצורך".
הבעיה בזיהוי זה הם דברי הגמ' בחולין מהם משתמע שהיתושים הם חרקים המתפתחים בתוך זרעים ובוודאי שאין להם שלב מימי. "לימא מסייע ליה, דתני חדא: על הארץ, להוציא את הזיזין שבעדשים, ואת היתושים שבכליסים, ותולעת שבתמרים ושבגרוגרות וכו'" (חולין סז ע"ב). רש"י: "להוציא זיזין שבעדשים - דמותרים דלאו על הארץ שורצין אלא בתוך העדשה. זיזין - כוצונ"ש וכמין יתושין הן אלא שבעדשים זיזין שמן: כליסין - מין קטנית צידרא"ש בלע"ז".
אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 3 (עמ' 216).
כתב: ד"ר משה רענן © כל הזכויות שמורות (תמונות מויקיפדיה הן נחלת הכלל על פי הרשיון שניתן שם).
הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.