סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

אימת מפגיע על ארי - נמייה

 

"אמר רב יהודה אמר רב: כל מה שברא הקדוש ברוך הוא בעולמו לא ברא דבר אחד לבטלה. ברא שבלול לכתית, ברא זבוב לצירעה, יתוש לנחש, ונחש לחפפית, וסממית לעקרב. היכי עביד ליה? מייתי חדא אוכמא וחדא חיורא, ושלקי להו ושייפי ליה. תנו רבנן: חמשה אימות הן, אימת חלש על גבור: אימת מפגיע על ארי, אימת יתוש על הפיל, אימת סממית על העקרב, אימת סנונית על הנשר, אימת כילבית על לויתן. אמר רב יהודה אמר רב: מאי קרא? המבליג שד על עז" (שבת, עז ע"ב).


שם עברי: נמייה מצויה   שם באנגלית: Ichneumon Egyptian mongoose   שם מדעי: Herpestes ichneumon


נושא מרכזי:  מהו ה"מפגיע" המטיל אימה על האריה?
 

לריכוז המאמרים שנכתבו על הנמייה הקש/י כאן.

 

פירש הערוך (ערך "מפגיע"): "בריש גמ' דפר' המוציא יין בשבת אימת מפגיע על ארי פי' חיה קטנה שהיא מהלכת בין רגלי הארי וצועקת בקול גדול וכששומע הארי את קולה מתפחד". ברש"י אנו לומדים מדוע האריה פוחד: "מפגיע - חיה קטנה וקולה גדול, ושומע וירא שתהא בריה גדולה, ובורח". בפירוש רבינו חננאל אנו מוצאים את שם החיה בערבית אך לצערי לא הצלחתי לפענח אותו: "מפגיע חיה קטנה שהיא מהלכת בין רגלי הארי וצועקת בקול גדול ומבהלת הארי ונקראת אל פרת אך". י. ח. קאהוט (ערך "מפגיע") גרס בפירושו "פרנאך" ורשם בערבית فرانق מילה שלא מצאתי את משמעותה. בחידושי הריטב"א אנו מוצאים פירוש שונה: "מפגיע – מין עוף ועולה על הארי ומנקר לו בראשו".

תאור מפורט אנו מוצאים בפירושו של ה"בן יהוידע" שבסיסו הריאלי לא ברור. בפירוש זה אנו מוצאים את המרכיב "ניקור בראש" אך ביחס לחיה:

"בן יהוידע" (ח"א): אימת מפגיע על הארי עיין פירש רש"י ז"ל אך העולם אומרים מפגיע זה מין חיה שקורין בלשון ערבי ני"ץ, והוא כמו חתול שקורין כזו"ן(1), ויש לה בכפות ידיה בכל כף יותר משלשים ציפוניים קטנים וחדים מאוד יותר מסכין, וזה הניץ כשרואה הארי קופץ עליו ויושב על כתיפיו, ומשם עולה על גולגלתו של הארי וחופר בו בציפורניים החדים שלו עד שנוקב עצם הגולגולת ומוצא המוח ואוכלו, והארי מפיל עצמו לארץ בעת שרוכב זה על כתיפו כדי לרומסו, ולא יכול לו כי זה הני"ץ תיכף נשמט לצידו השני, ובמעט רגעים גומר מלאכתו בציפורניו, וזאת החיה נקראת בלשון חז"ל בשם מפגיע, וזה מתיישב יותר מפירש"י, וזה נמצא פה עירנו בגד"ד לפעמים בבתי השרים. ויש בני אדם שהעידו שראו בעיניהם מעשיו הנזכר שעשה בארי אצל שר אחד שהביא שניהם לשחק בם".

תאור ה"מפגיע" כמין דומה לחתול רומז על האפשרות שהוא הנמייה המוזכרת בגמרא יחד עם החתול ונפוצה במשכנות אדם. מעדויות שונות ניתן ללמוד שאכן הנמייה מרתיעה אריות. ראו למשל בסרטון המצ"ב. לצפייה הקש/י כאן .

הצעת זיהוי נוספת מביא קאהוט בשם באכארט ובעקבותיו לוויזון(2). המזהים את המפגיע עם "יתוש כושי" (Uthiopische mucke). לוויזון הסביר שהאריה בורח כאשר הוא שומע את זימזום היתוש משום שהוא חושש מעקיצותיו במקומות בהם עור הרעמה חשוף. הצעה דומה הביא י. שיינהאק בשם כמה סופרים קלאסיים שזיהו את המפגיע עם היתוש קוליצי"ס. לדעתו כוונתם כנראה לקולעק"ס כלומר ליתוש כולכית מצויה.  קול המפגיע הוא קול הזמזום של היתוש המרתיע את האריה.
 

             
נמיות בחצר בית באשקלון      צילם: שמוליק  שחר - קלופמן  

נמייה מחפשת מזון ליד מכולת אשפה בשעלבים
צילם: מאיר אנסבכר – אלון שבות

   

 


(1) ייתכן והכוונה לדלק הנקרא בערבית خز الزان (khazu alzaan).
(2) ל. לוויזון, Die Zoologie des Talmuds , פרנקפורט א"מ 1858, עמ' 316.


 

רשימת מקורות:

אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 7 (עמ' 201).
מ. דור, החי בימי המשנה המקרא והתלמוד (עמ' 73).
ב. שלמון, מדריך היונקים בישראל (132).
ויקיפדיה – הערך: נמייה מצויה.

 



א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected] 
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר