סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

האם חשמל אסור מטעם "מוליד ריח"? / הרב עקיבא כהנא

מכון ארץ חמדה

ביצה כג ע"א


 בסוגייתנו (ביצה כג) הגמרא מציינת שאסור לבשם בגד בשבת או ביום טוב, איסור זה מכונה "הולדת ריח", כשהכוונה שאסור ליצור יצירה של ריח חדשה בתוך משהו.

כשהחשמל הופיע בעולם, היו כל מיני טעמים לאסור אותו, אחד מהטעמים הוא איסור "הולדת ריח", טעם זה נכתב לראשונה בשו"ת בית יצחק לרב יצחק שמעלקיש (תוכן עניניים ליורה דעה חלק ב) שכתב שמטעם זה יש לאסור את החשמל, שהרי על ידי סגירת זרם חשמלי בשבת נוצר כח חשמלי שהוא כח חדש, ולכן יש בזה משום איסור הולדה, בדומה להולדת ריח (כך גם כתב הרב חיים עוזר גרודונסקי שדבריו נדפסו ב'הדרום' גליון לב).

הציץ אליעזר (א, כ, א, ח) כתב שיש לדחות את הדמיון, משום שבריח אדם מוליד ריח על מנת להנות מגוף הריח שנמצא בבגד, אמנם, בחשמל, אדם אינו נהנה מעצם סגירת המעגל, אלא מהתוצר שנוצר כתוצאה מסגירת מעגל זו.

הרב שלמה זלמן אויערבך (מנחת שלמה א, ט) כתב שאין לומר שהחשמל אסור משום 'הולדת ריח' משום שהזרם משתנה פעמים רבות בזמן נתון, ואינו נשמר לאורך זמן כמו ריח שנשמר בבגד לאורך זמן, ושייך לומר שהולידו בו משהו חדש. הוא העיר שגם לשיטתו, יהיה מותר להגביר זרם הקיים במעגל סגור - דבר זה יוצר פתרונות הלכתיים רבים במכון צומת שמתבססים על הגברת זרם חלש שפועל בכל הזמן בתוך משהו.

הרב פרופ' זאב לב (תחומין ב) הביא את הדעות השונות, ואת השאלות על הדעה שהולדת זרם חשמלי דומה להולדת ריח, קושיה אחת היא קושית הגרש"ז אויערבך, שהזרם משתנה בכל הזמן, וקושיה נוספת היא שאין זה משהו בגוף המעגל החשמלי, ואין זה ניכר בחושים.

לטענת הרב פרופ' לב אין כל איסור להגביר זרם קיים כפי שהוזכר לעיל, בנוסף לדבריו במקרה שיוצרים מתח ללא זרם, כמו במקרה שבו יוצרים סיבוב בסליל על ידי שדה מגנטי, הרי שאין במקרה כזה הולדת זרם, ולכן לא יהיה איסור של הולדת ריח. הוא מעמיק בדברי האחרונים שכתבו שהאיסור הוא משום הולדת זרם, שאין איסור בהולדת מתח, משום שלדעתם הזרם הוא נחשב לשינוי בגוף החוטים היוצרים את המעגל, בדיוק כמו ריח בבגד, משום שעל ידי הזרם ניתן להפעיל דברים, ולכן זה נחשב לשינוי, מה שאין כן במקרה של מתח ללא זרם. להבנתו רק במקרה שיש גם מתח וגם זרם יהיה איסור הולדת חשמל.

הרב ד"ר דרור פיקסלר (אמונת עתיך 98) כתב גם שלפי זה גם הדלקת לד לא תהיה אסורה בשבת, משום שאין בה סגירת מעגל חשמלי, או יצירת גוף מאיר, משום שהאור נוצר מבחינה פיסקלית על ידי הקרנה על חומר מסוים, שאינו משתנה, אלא רק פולט חלקיקים של אור ולכן הדבר צריך להיות מותר בשבת.

הרב זלמן קורן (המעין תמוז תשע"א) טען שברור במשנת הגרש"ז שיש משמעות ל"הולדת אור", ולכן במקרה שיש לפנינו שתי פעולות האחת כרוכה בהולדת אור והשנייה אינה כרוכה בכך יש להעדיף את הפעולה שאינה כרוכה בהולדת אור.

סיכום:
הפוסקים דנו האם חשמל אסור מדין "הולדת ריח", היו שכתבו שאכן יש איסור הולדת ריח, והיו שכתבו שאין לאסור את החשמל מטעם זה, בכל אופן כתבו חלק מהאחרונים שלפי איסור זה אין איסור להגביר זרם קיים, אלא רק לחדש זרם שלא היה קודם.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר