סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

איך מגיעים ליראת ה'? / הרב אורי גמסון

חסידות על הדף

פסחים כב ע"ב


עד שבא רבי עקיבא ודרש: את ה' אלהיך תירא - לרבות תלמידי חכמים.

המלחמה בין היצר הטוב ליצר הרע מתסכלת. העובדה שכוחות כל כך חזקים בתוכנו מושכים אותנו לכיוונים כל כך מנוגדים, כשרגע אחד אנחנו בתחושה נפלאה של "והתענג על ה'", ורגע שני אנחנו מתענגים על ההיפך הגמור, יכולה לגרום לחוסר איזון פנימי. אז איך נותרים איתנים במצב כל כך קשה?

תשובה נפלאה לדבר עונה רבי משה חיים אפרים מסאדליקוב, נכדו הגדול של הבעש"ט הקדוש, בספרו דגל מחנה אפרים (פרשת תולדות, ד"ה "ויתרוצצו") על בסיס סיפורם של יעקב ועשיו.

התורה מתארת, שהבנים התרוצצו בקרבה של רבקה, והמדרש מסביר שכאשר עברה ליד פתחי תורה, היה יעקב מפרכס לצאת, וכשהייתה עוברת ליד פתחי ע"ז היה עשיו מפרכס לצאת, והדבר הזה הטריד את מנוחתה של רבקה.

הסיטואציה הזו שחוותה רבקה ביחס לבניה, מוכרת לכל אחד מאתנו, כאשר כוחות מנוגדים בתוכנו מפרכסים לצאת במקומות שונים לגמרי, והמבוכה שהיא חשה אז, היא אותה מבוכה שאנחנו חשים כשהדבר קורה לנו.

אז מה היא עשתה?

מספרת התורה, שהיא הלכה לדרוש אל ה', ומסביר רש"י שהיא פנתה להיוועץ בשם, שישב בבית מדרשו, לשאול אותו מה עליה לעשות.

הרעיון הזה, לפיו בעת משבר רוחני, ובכלל בזמן שאנחנו מבקשים כיוון בעבודת ה', פונים לצדיק, מבוסס גם מתוך הסוגיה שלנו, שבה מוסבר כי הציווי "את ה' אלקיך תירא" כולל את תלמידי החכמים, שכן כאשר אנחנו מבקשים ללמוד על יראת ה' ודרכיה, ומה עלינו לעשות, הדרך עוברת בהדרכתו של התלמיד חכם.

וזה בדיוק מה שעשתה רבקה, כאשר במבוכה הרוחנית שפקדה אותה היא פנתה להתייעץ עם שם.

תשובתו של שם אליה, ברוח הקודש, הייתה "שני גויים בבטנך", ומפרש המדרש שכוונתו הייתה ל"שני גאים".

מסביר הדגל מחנה אפרים, שמה שהמדרש מבקש לומר הוא שמבוכה רוחנית כמו שתיארנו, יכולה לקרות רק כאשר האדם הוא בעל גאווה, ומכיוון ש"לא מתאים לו" שהיצר הרע יופיע אצלו פתאום, הוא נשבר ומתבלבל כאשר הדבר קורה.

אבל ברגע שהאדם זונח את גאוותו האישית, ומבין שהופעתו של היצר אצלו היא משימת חייו – "ולאום מלאום יאמץ", להיות נוכח תמיד במלחמה שבין שני הכוחות הללו, ולהכריע לטוב, אזי הוא מגיע למקום שבו "ורב יעבוד צעיר", היצר הרע שכוחותיו רבים וחזקים, יעבוד את היצר הטוב, שנקרא צעיר, משום שהוא נכנס באדם רק בגיל מצוות.

תשובה זו, איננה משהו שהאדם יכול להגיע אליו בכוחות עצמו. בשביל להגיע לתשובה כזו ולהרבות בעצמו את ה"את ה' אלקיך תירא", חייבים לעבור אצל תלמידי החכמים ולקבל הדרכה והכוונה מה וכיצד לעבוד את ה'. 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר