סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

גוצי וסומקי אסירי, וסימניך ננוס פסול – פלמינגו זוטר
 

"אמר רב יהודה: שקיטנא אריכי שקי וסומקי שריא, וסימניך מורזמא, גוצי וסומקי אסירי, וסימניך ננוס פסול, אריכי שקי וירוקי אסירי, וסימניך, ירוקין פסולין" (חולין, סג ע"א).

פירוש: אמר רב יהודה: העוף הקרוי שקיטנא [שקיטן] יש בו כמה מינים, אריכי שקי [בעלי שוקיים ארוכים] וסומקי [ואדומים, שגופם אדום] שריא [מותר], וסימניך לזה הוא עוף בשם מורזמא, שכך היה נראה, וידוע היה שהוא טהור. גוצי וסומקי [קטנים ואדומים] אסירי [אסורים], וסימניך מה ששנו חכמים: כהן ננוס [ננס] פסול לעבודה במקדש. אריכי שקי וירוקי [ארוכי שוקיים, וירוקים, צהובים] אסירי [אסורים], וסימניך מה ששנינו בהלכות טריפות: בני מעיים ירוקין פסולין (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
 

שם עברי: פלמינגו זוטר           שם באנגלית: Lesser Flamingo           שם מדעי: Phoeniconaias minor

שם נרדף במקורות: שקיטנא גוצי


הנושא המרכזי: לזיהוי שקיטנא גוצי


רוב החוקרים מזהים את השקיטנא עם העוף הנקרא פלמינגו ובעברית תקנית שקיטן. משמעות זו עולה גם מדברי המפרשים ולמעשה הזיהוי מבוסס על התאור המופיע בגמרא. המאפיינים של העוף שקיטנא המתוארים על ידי רב יהודה אינם מותירים מקום לספק משום שבאזורנו אין עוף בעל רגלים ארוכות שגוונו אדום מלבד הפלמינגו. בלשון רש"י: "שקיטנא - שם העוף ויש בהן שני מינין אותם ששוקיהן ארוכין וגופו אדום שרי". בפסיפסים מתקופת האמוראים ומעט מאוחר יותר מופיעה דמות עוף המזוהה על ידי כל החוקרים כפלמינגו. דמות זו מופיעה בפסיפס בית הכנסת העתיק בעזה שנבנה בשנת 508 (תמונה 3) ובבית הכנסת במעון המתוארך לשליש השלישי של המאה ה-6 (תמונה 1). תאור נוסף של הפלמינגו מופיע בפסיפס הציפורים שהיה חלק מארמון ביזנטי שנבנה בסוף המאה ה – 6 או תחילת ה – 7.

סקירה רחבה יותר על הפלמינגו ועל השם מורזומא ראו במאמר "שקיטנא אריכי שקי וסומקי שריא".
 

אכן כדברי רש"י יש באזורנו שני מינים העונים לתיאור השקיטנא. האחד בעל רגליים ארוכות, פלמינגו מצוי, והשני אמנם אדום אך גוץ הנקרא פלמינגו זוטר (תמונה 1). בהשוואה למיני עופות אחרים גם הפלמינגו הזוטר נחשב גבוה אך הוא נמוך בהשוואה לפלמינגו המצוי. מידות פרט בוגר של פלמינגו המצוי הן: אורך 1.1-1.5 מ' ומשקל 2-4 ק"ג, מוטת הכנפיים כ-1.6 מטר. מידות הפלמינגו הזוטר: אורך 0.8-0.9 מ' ומשקל 1.2-2.7 ק"ג, מוטת הכנפיים היא 0.9-1.5 מ'. הפרשי הגודל בין שני מיני הפלמינגו מאפשרים להם לאסוף את מזונם הכולל פלנקטון ואצות כחוליות יחד באגמי המלח של אפריקה. הפלמינגו המצוי מסנן את מזונו במים העמוקים, והפלמינגו הזוטר, בעל הרגלים הקצרות יותר ניזון מסינון במים הרדודים.

לאור הדמיון הרב בין שני מיני הפלמינגו מתעוררת השאלה מדוע האחד טהור והשני טמא. ל. לוויזון העלה את האפשרות שהבדלי התפוצה שלהם גרמו להתפתחות מסורות שונות לגבי כשרותם. מתברר שברוב תחומי התפוצה קיימת חפיפה בין המינים אך קיימות גם חריגות. הפלמינגו הזוטר חי גם בצפון מערב הודו (תמונה 2) ואילו הפלמינגו המצוי נפוץ גם בדרום אירופה. בניגוד לפלמינגו המצוי הרי הפלמינגו הזוטר מבקר נדיר ביותר בישראל. בשנת 2018 הגיע פרט בודד לבריכות המלח באילת (תמונה 3). 
 

              

תמונה 1.  פלמינגו זוטר        צילם: Charles J Sharp

  תמונה 2.  פלמינגו זוטר - מפת תפוצה          מקור: Vicpeters

              


  
תמונה 3. להקת פלמינגו מצוי בעת איסוף מזון             צולמה בבריכות המלח ליד אילת 
 


 

רשימת מקורות:

ל. לוויזון, Die Zoologie des Talmuds , פרנקפורט א"מ 1858, עמ' 170-171.
 


 

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך. לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר