סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

דיבור על ערכים / רפי זברגר

כריתות ו ע''א-ע''ב
  

הקדמה

בין חייבי כריתות במשנה הראשונה במסכת למדנו את דין ''מפטם את הקטורת''. פיטום הקטורת הינה פעולת כתישת הסממנים של הקטורות ועירובם, פעולה ה''משביחה'' את הקטורת. הגמרא בעמוד א' מצטטת ברייתא המלמדת אותנו כיצד מפטמים את הקטורת. אנו נתמקד באמירת חכמים המובאת בעמוד ב', המציינת אחת מהדרכים המסייעות בפעולה זו.
 

הנושא

אמר מר: כשהוא שוחק אומר: הדק היטב - היטב הדק.
נאמרה דעת חכמים בברייתא כי בזמן שחיקת סממני הקטורת יש לומר את המילים הדק היטב - היטב הדק. לכאורה דבר לא ברור, ואמנם הגמרא מביאה מקור והסבר לעניין. 
מסייע ליה לר' יוחנן, דאמר רבי יוחנן: כשם שהדיבור רע ליין, כן הדיבור יפה לבשמים.
אמירה זו של הדק היטב - היטב הדק מסייעת לדברי רבי יוחנן אשר אמר כי דיבור במקום יין ''לא עושה טוב'' ליין, ולעומת זאת, דיבור במקום של בשמים – ''עושים לו טוב'' ומשבחים אותו. 
ניתנו מספר טעמים לכך שהקול יפה לבשמים:
1. נועד לזרז את העושים בפעולת פיטום הקטורת. כמו שאנשים העושים פעולה קשה, מדברים ומשמיעים קולות, כדי לזרז את עצמם בעשיית אותה פעולה (שלטי גיבורים)
2. שחיקת הסממנים מתבצעת בהתאם לקולות שמשמיע המפטם. ועל ידי כך שחיקת הסממנים מתערבבת יפה ''בערך שווה'' להשמעת הקול. אם השחיקה תהיה לא בקצב שווה וקבוע, הרי שחלק מהסממנים יהיו עבים וחלק דקים, וזה בניגוד לפסוק (שמות ל', ל''ד) ''ושחקת ממנו הדק'' (אברבנאל שם). 
3. ישנם אותיות גרוניות במילים אלו, והן ''מוציאות הבל'' מפיו של האדם וההבל "משפר" את הבשמים (כל בו).
4. בזמן שהאדם שוחק את הבשמים, הבל הבשמים חודר לכלי הנשימה של השוחק ומזיק לו. כדי למנוע זאת, הוא מדבר (באותיות גרוניות) ובכך הוא ''דוחק'' את ההבל מחוץ לגופו, ומסייע לו בעקיפין בפעולת השחיקה (מדרש תלפיות).
 

מהו המסר

בנוסף לכל ההסברים היפים הללו ניתן לומר הסבר אחר המובא גם בדברי הרב קוק, המבדיל בין יין המסמל את המעשה והפעולות של האדם, לבשמים המסמלים את האידיאלים והשאיפות של האדם. בפעולות של האדם יש למעט בדיבור, ולהרבות במעשה כנאמר (אבות, א', ט''ו): אמור מעט ועשה הרבה. לעומת זאת במשמעויות והצבת אידיאלים וערכים לאדם וזולתו, יש דווקא להרבות ולדבר על כך, כדי שהערכים היפים ייטמעו בתוכו של האדם, ובקרב בני משפחתו והקרובים אליו. דווקא דיבור, והחצנת הדברים החוצה, הם הם המקרבים את הנושאים ללב האדם, משפיעים וגורמים לכך שיוכל ליישם את האידיאלים הגדולים שהאדם מציב לעצמו.


לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף, אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

  1. כו אלול תשפ"א 13:48 הקול יפה לבשמים | עדו וייס

    עיין בליקוטי מוהר"ן תורה ח תנינא שרבינו שם מקשר הדק הדק את הקול לריח טוב ( בשמים) וע' עוד מזה הליקטוי הלכות שם ובפרפארות שם
  2. יז תמוז תשפ"ג 18:34 בר אילן 283/4, בית שמש | דיויד פנסטר

    לכבוד הרב, תודה. אני משתף אותך במשהו שמרגיש אותי כעת. אני מתופף במקצוע. קלטתי, שפעולת פטום הקטורת יוצר קצב מוגדר. ויש עוד פעולות כאלה, כמו סדר שיפה ובעיטה של החיטה. התחלתי לנגן יצירה שלי , שהיא מבוססת על "מקצבי המקדש".
  3. יט תמוז תשפ"ג 23:39 הכנה להקמת בית המקדש | רפי

    שיהיו מעשיך בבחינה הכנה פיזית ונפשית לביאת גואל צדק ולבניית בית המקדש. אשריך.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר