סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הכל יחסי בחיים חוץ מ... / רפי זברגר

חולין סב ע''א

  

הקדמה

למדנו בדף הקודם כי עוף עם סימן טהרה אחד הינו עוף טהור, אם יודעים בוודאות שאינו ממין הפרס והאוזניה. לשני עופות אלו יש סימן אחד והם טמאים. במאמר זה נלמד קטע העוסק בציפור המטהר את המצורע. 
 

הנושא

אמר רב יהודה: עוף המסרט - כשר לטהרת מצורע, וזו היא סנונית לבנה שנחלקו בה ר' אליעזר וחכמים.
כדי לטהר אדם מצרעתו, עליו להביא בין היתר שתי ציפורים, אחת שוחטים ומזים את דמה על המצורע, והשנייה משלחים. 
רב יהודה אומר כי עוף דרור המסתובב גם בתוך הבתים ושורט את בני הבית (לכן נקרא "המסרט") כשר להיות ציפור בתהליך טהרת המצורע. ממשיך רב יהודה, כי ציפור זו הינה ''סנונית לבנה'' שעליה נחלקו חכמים ורבי אליעזר, אם היא כשירה לתהליך טהרת המצורע או שמא אינה כשירה לתהליך זה. 
אמר אמימר: בחיורא כרסה - כולי עלמא לא פליגי דשריא, כי פליגי בדירוקא כרסה, רבי אליעזר אסר ורבנן שרו. והלכתא כרבי אליעזר.
אמימר אמר בגרסה הראשונה בהסבר המחלוקת, כי כאשר הכרס של הסנונית הינה לבנה, אין מחלוקת וכולם מתירים להשתמש בציפור זה לתהליך טהרת המצורע. המחלוקת ביניהם היא בסנונית שהכרס שלה ירוקה. רבי אליעזר אוסר להשתמש בציפור זו, וחכמים מתירים. בגרסה זו נפסקה ההלכה כמו רבי אליעזר האוסר. 
מר זוטרא מתני הכי: בדירוקא כרסה - כולי עלמא לא פליגי דאסיר, כי פליגי בדחיורא כרסה, רבי אליעזר - אסר ורבנן שרו. והלכתא כרבנן דשרו.
מר זוטרא מסביר אחרת את מחלוקת התנאים: אם הכרס ירוקה – כולם מסכימים כי הציפור איננה מתאימה לטהרת המצורע, מחלוקתם היא בציפור אשר כרסה לבן. רבי אליעזר אוסר, וחכמים מתירים. כאן הגרסה היא שההלכה כחכמים המתירים.
בשלמא למאן דאמר בחיורא כרסה פליגי - היינו דקתני זו היא סנונית לבנה, אלא למאן דאמר בדירוקא פליגי, מאי זו היא סנונית לבנה?
דנה הגמרא בשתי הגרסאות ואומרת, כי ניתן להבין את לשונו של רב יהודה לעיל "זו היא סנונית לבנה שנחלקו בה..", לפי הגרסה השנייה, אשר הטילה את מחלוקת התנאים כאשר הכרס לבנה, אך לפי הגרסה הראשונה, שמחלוקתם היא דווקא בכרס ירוקה, אין זה מסתדר עם לשון רב יהודה. 
אפוקי דבתי דאוכמתי.
תשובת הגמרא מייחסת למילים ''סנונית לבנה'' משמעות אחרת. כדי להבין זאת, נקדים ונאמר כי ''סנונית של בתים'' הינה בצבע שחור. ביחס לצבע שחור, ניתן לקרוא גם לצבע ירוק ''סנונית לבנה''. אולי הכוונה בלבן – צבע בהיר יותר מהשחור, ולכן גם ירוק בהיר יותר. 
בכל מקרה, לפי זה יש להבחין בין שלושה צבעים: שחור – לפי כולם פסול. לבן ממש – לפי כולם כשר. ירוק, שהוא כמו לבן ביחס לשחור – מחלוקת: חכמים מכשירים, ורבי אליעזר פוסל.
 

מהו המסר?

• פעם נשאל אלברט איינשטיין מהי יחסיות. ענה איינשטיין שים ידך על תנור חם למשך דקה, וזה יראה לך כשעה...
• לפעמים הצרות שלנו הם חלומות של אנשים אחרים... כמה שכדאי להפנים משפט זה!
הרבה דברים בחיים הינם יחסיים לדברים אחרים. כפי שלמדנו היום, ניתן לכנות צבע ירוק כצבע לבן, אם הוא מיוחס לצבע שחור. כל זה נכון בתחומים רבים ומגוונים בחיים, אך בכלל אינו נכון ואינו ראוי בתחום החינוך.
אחת הטעויות הגדולות שהורים ומחנכים עושים היא השוואה בין שני ילדים. משפט כמו: מדוע אינך מצליח כמו חברך?
או: מדוע תמיד חברך מצליח להוציא ציונים טובים יותר ממך? הינם משפטים פסולים מכל וכל.
בתחום החינוך אסור בתכלית האיסור להשוות הצלחה או אי הצלחה של אחד לחברו. לכל אדם יש יכולות משלו. כישרונות שנתברך על ידי הבורא, אופי משלו, כוחות ואפשרויות המתאימות רק לו.
הדברים שיש לומר לילד הם ''מדוע לא היית אתה''. מדוע לא ניצלת את יכולותיך, כישרונותיך. מדוע לא עמלת כפי שרק אתה יכול לעמול. מדוע לא השקעת, כפי שאתה מסוגל ויכול? אלה הן השאלות שיש להפנות לילדים.
במקביל ובנוסף, יש לחזק ולעודד אותם, ע''י תגבורים, חיזוקים ומשובים טובים, על מנת שכל אחד יכול להפיק מעצמו את המקסימום שהוא מסוגל ויכול.


המאמר לע''נ  אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף, אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר