סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ולא פליגי: הא ברברבי, והא בזוטרי – נמלת הקציר

 

"אמר רבא בר רב הונא: ריסק תשעה נמלים והביא אחד חי והשלימן לכזית לוקה ו', ה' משום בריה, ואחד משום כזית נבילה. רבא א"ר יוחנן: אפילו שנים והוא. רב יוסף אמר: אפילו אחד והוא. ולא פליגי: הא ברברבי, והא בזוטרי" (מכות, טז ע"ב).

פירוש: אָמַר רָבָא בַּר רַב הוּנָא: אם רִיסֵּק תִּשְׁעָה נְמָלִים וְהֵבִיא עוד אֶחָד חַי (שלם) עד שהִשְׁלִימָן כולן לְכַזַּיִת ואכלם לוֹקֶה שֵׁשׁ פעמים מלקות: חָמֵשׁ מִשּׁוּם בְּרִיָּה משום הנמלה החיה שאכל, שכאמור לעיל לוקה עליה משום חמישה לאוים, וְאֶחָד לוקה מִשּׁוּם שבסך הכל אכל כַּזַּיִת נְבֵילָה. רָבָא אָמַר בשם ר' יוֹחָנָן: אֲפִילּוּ אכל שְׁנַיִם שתי נמלים מרוסקות, וְהוּא האחד החי, לוקה באופן זה. ורַב יוֹסֵף אָמַר: אֲפִילּוּ אֶחָד וְהוּא. ומעירים: וְלָא פְּלִיגִי [ואין הם חלוקים], אלא הָא [זה] בְּרַבְרְבֵי [בגדולים] אם הם משלימים לכזית כשהם גדולים, וְהָא [וזה] בְּזוּטָרֵי [בקטנים], ואין כאן הבדל בהלכה (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: נמלת קציר שחורה   שם באנגלית: Harvester Ant Black   שם מדעי: Messor ebeninus

שם נרדף במקורות: שומשמני


נושא מרכזי: נמלים קטנות וגדולות

 

לנושאים נוספים העוסקים בנמלת הקציר - הקש\י כאן.



מדברי הגמרא עולה שנמלים עשויות להיות בגדלים שונים ובשורות הבאות נתאר כמה מהגורמים עיקריים למגוון הגדלים בנמלים. לכאורה הדבר מובן מאליו שהרי אנו רואים מסביבנו בני אדם ובעלי חיים בגדלים שונים, גם במסגרת אותו המין, הנובעים מהבדלי גיל והשלב ההתפתחותי בו הם נמצאים. לאמתו של דבר שונות ממקור זה לא קיימת בנמלים משום שבקבוצות החרקים בעלי הגלגול המלא (כדוגמת הנמלים) פרט המגיח מהגולם אינו גדל יותר ולכאורה, אם כן, אוכלוסיית הנמלים ממין מסוים צריכה לכלול פרטים שלכולם גודל דומה. לאור כך שהנמלה הבוגרת אינה גדלה עלינו לחפש גורמים אחרים היכולים להוות רקע לקיומן של נמלים גדולות וקטנות.
 

מין הנמלה, זוויגה ומעמדה

הגורמים החשובים הקובעים את גודל הנמלה הם המין (species) לו היא שייכת, זוויגה (sex) ומעמדה (פועלת לעומת מלכה). אמנם דברי הגמרא מתייחסים לבבל אך אנו נדגים את התופעה במינים החיים בישראל, בלבנון ובסוריה. פרטים גדולים במיוחד קיימים במין כידן צהוב (Dorylus fulvus) (תמונה 1) השייך לתת משפחת הכידניות (Dorylinae) (תמונה 2). נמלים אלו הן טורפות בעלות עוקץ. מינים הנפוצים באזורים טרופיים ידועים כ"נמלי לגיונות" היוצאים בהמוניהם למסעות ציד וטורפים את כל הנקרה בדרכם. אורך גוף הפועלות נע מ – 2.5 מ"מ עד 11 מ"מ ואילו גוף הזכר הוא 30-35 מ"מ. אורך המלכה בהגיעה לשיא גודלה הוא 50 מ"מ. המלכה מקננת באדמה, עיוורת, חסרת כנפיים ובעלת בטן גדולה בדומה למלכת הטרמיטים. במינים קרובים באפריקה הפועלות תופסות זכר מקן זר, מסירות את כנפיו ומביאות אותו לקן לשם הזדווגות עם הנקבה. היתרון בהתנהגות זו הוא בהגדלת המגוון הגנטי של האוכלוסייה.

מין נמלים גדולות נוסף השכיח בכל אזורי הארץ וידוע מסוריה, לבנון ומצרים הוא קמפונית פולחת (Camponotus fellah) (תמונה 3). אורך הגוף של הפועלות הוא 8-17 מ"מ. לפועלות הגדולות (חיילות) ראש רחב מאד, הלסתות רחבות ובהן שיניים חזקות ונשיכתן מכאיבה גם לבני אדם.
 

               
תמונה 1.  כידן צהוב          צילם: Eran Schnecke   תמונה 2.  כידן  (Dorylus nigricans)         צילם: April Nobile

  

               
תמונה 3.  קמפונית פולחת         צילם:  Will Ericson  

תמונה 4.  בנאית ישראלית        צילם:  Zach Lieberman


מן העבר השני עומדות נמלים קטנות מכמה מינים. אחד המינים הנפוצים היא נמלה בנאית ישראלית (Tapinoma israele) (תמונה 4). אורך הגוף של הפועלת הוא כ- 2.3-2.5 מ"מ. המלכה הצעירה אינה גדולה בהרבה מהפועלות. הנמלה הבנאית מקננת באדמה ומתחת לאבנים. זה הסוג היחיד בארץ שקניו מתרוממים בחודשי החורף בצורת תילים שגובהם עד 30 ס"מ. יש הסבורים שתפקיד התל לחמם את הקן שכן הוא קולט קרני שמש. הטמפרטורה בתל גבוהה בכמה מעלות מטמפרטורת הקרקע והאוויר מסביבו. בקיץ נעלמים התילים והנמלים בונות את הקינים בקרקע. מין נוסף של נמלים קטנות בעל משרעת תפוצה דומה הוא סחבנית ננסית (Plagiolepis ancyrensis) (תמונה 5). אורך הגוף של הפועלת הוא 1.5-2 מ"מ. אורך גוף המלכה 3-4.5 מ"מ ואורך גוף הזכר 2-2.5 מ"מ. בנות המין אוכלות כל. הן מקננות מתחת לאבנים ולעיתים קרובות יחד עם מיני נמלים אחרים. הסחבנית והקמפונית שהוזכרה למעלה נכללות, למרות הבדלי הגודל הניכרים בתת משפחה משותפת הנקראת "חד-מָתְניות". תת משפחה זו ניכרת במבנה הגבעול (החלק הצר מחבר בין החזה והבטן) הבנוי מפרק אחד הנושא בצידו העליון בליטה שלרוב היא בצורת קשקש עבה, פחות או יותר כפי שניתן לראות בנווטת (Cataglyphis) (תמונה 8) שהיא סוג נוסף בקבוצה זו  .
 

רב-צורתיות תוך מינית בגודל הפועלות

במינים רבים של נמלים אנו מוצאים רב-צורתיות בגודל הפועלות. טווח השונות משתנה בין מינים ואפילו באותו המין בהתאמה לאזור הגיאוגרפי. תופעה זו קיימת באופן בולט בנמלת הקציר. השונות בגודל הפועלות נחשבת כהתאמה המייעלת את איסוף המזון בסביבה הכוללת פריטים בגדלים שונים. רב-צורתיות בגודל הפרטים מאפשרת להרחיב את טווח התפריט העומד לרשות הנמלים ומקטין את התחרות על מזון. ברור שהבדלי הגודל הם תוצאה של שונות גנטית בין הפרטים ואינה נובעים מגידול נוסף לאחר הגלגול משום שכאמור הבוגר אינו גדל. בנמלת הקציר השחורה (Messor ebeninus) (תמונות 6-7) אורך הגוף של הפועלת נע בין 3.5 ל – 10.5 מ"מ. אורך גוף הנקבה כ – 12 מ"מ והזכר 8 מ"מ. בניגוד למלכה והזכרים שגודלם קבוע יחסית הרי שטווח הגדלים של הפועלות מגיע לפי 3 כתוצאה מרב-צורתיות. נמלת הקציר שייכת לתת-משפחת הדו-מתניות שלהן גבעול בעל שני פרקים. בכל פרק ניכרת התעבות דמוית קשר.

גורם נוסף המשפיע על גודל הפרטים הוא תנאי הגידול של המושבה וכמות המזון העומד לרשותה. השפעתו של גורם זה קטנה באופן יחסי והפרשי הגודל אינם משמעותיים בהשוואה לגורמים שהוזכרו למעלה. הסיבה לכך היא משום שבתנאים קשים קצב הרבייה יורד ולכן השפעתם היחסית על הפרט הבודד מצומצמת.
  

               
תמונה 5.  סחבנית ננסית         צילם: Zach Lieberman   תמונה 6.  נמלת קציר שחורה         צילם:  Ryan Perry

 

               
תמונה 7.  נמלת קציר שחורה        הבלוג של עמיר וינשטיין   תמונה 8.  נווטת

 

מקור עיקרי 

אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 3 (עמ' 371-389).


 

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן    © כל הזכויות שמורות

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

  1. ג ניסן תשפ"ד 11:44 נמלים שיש בהם כזית | מירון

    תודה על המאמר המחכים, ובאופן כללי על כל מאמריך המרתקים! בגמ' מבואר שאפשרי הדבר שבשלוש או אפילו שתי נמלים יהיה שיעור כזית. גם אם ננקוט בשיעור הזית הקטן כיום, כ-5 סמ"ק, האם הדבר אפשרי לאור מיני הנמלים הידועים לנו כיום? צורת הנמלה ידועה היא לכל, וגם אם אורכה מופלג מאוד, נניח במלכת הנמילם בכידן צהוב, עד כ-5.5 ס"מ, רוחבה הרבה הרבה פחות, וכן גובהה. אם יהיה נפחה מעל סמ"ק אחד – זה הישג מרשים. ראיתי שהביאו מאנציקלופדיה בריטניקה, שם כתוב על זן של נמלת דבש (Myrm ecocystus) שבטנה מתנפחת עד לגודל של פול. אך לא נראה לייסד את דברי הגמ' על זן מסויים של נמלים, במצב מסויים בלבד. ובפרט שגם שני פולים ושלושה, לא מגיעים ל-5 סמ"ק.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר