סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

זכויות מכוח מצוות ''ואהבת לרעך כמוך'' / רפי זברגר

סנהדרין  פד ע''ב
 

הקדמה

היום אנו פותחים את הפרק התשיעי ''אלו הן הנחנקין''. מזכירה המשנה בין יתר החייבים בחנק את ''המכה אביו ואמו''. 
נתמקד במאמר זה על הדיון בגמרא האם מותר ''לעשות חבלה'' להורים במקרים בהם החבלה הינה ''לטובת ההורים''.
 

הנושא

הגמרא קבעה כי ''המכה אביו ואמו, אינו חייב עד שיעשה בהן חבורה''. דין זה בתחילה נלמד מהיקש ''מכה אדם למכה בהמה'', אך בסופו של דבר נלמד ממקום אחר. לשאלת הגמרא, אם כן, מה לומדים מן ההיקש הנ''ל עונה הגמרא: 
מה מכה בהמה לרפואה פטור אף מכה אדם לרפואה פטור.
ההיקש מלמד אותנו, כי מותר להכות בן אדם לרפואתו, כשם שמותר להכות בהמה לרפואתה. 
הקיש זה נלמד מתוך שאלה שנשאלה בבית המדרש: בן, מהו שיקיז דם לאביו? השאלה הייתה האם מותר להקיז דם לאבא (או לאמא) שהרי זו חבלה ולכאורה אסורה, אך במקרה זה מדובר בחבלה לצורך רפואה. 
תשובה א': רב מתנא אמר (ויקרא י"ט, י"ח) "ואהבת לרעך כמוך" - מתוך פסוק זה אנו לומדים כי לרפואה או להנאה ''אין בעיה'' לעשות חבורה להורים, שהרי ההורים מעוניינים בכך, ולכן אין הפעולה נאסרה. 
תשובה ב': רב דימי בר חיננא אמר מכה אדם ומכה בהמה, מה מכה בהמה לרפואה פטור אף מכה אדם לרפואה פטור – רב דימי למד כי מותר להקיז דם להורים מכוח ''ההיקש שלנו'' – כשם שמותר לחבול בבהמה על מנת לרפואתה, כך מותר לעשות זאת ואפילו להורים. 
רב דימי למד מכוח ההיקש את הדין שרב מתנא למד מפסוק מפורש בתורה. 
 

מהו המסר?  

במסכת בבא קמא דף נ''א כתבנו מאמר בנושא ''ואהבת לרעך כמוך''. שם נכתב על חובות המוטלות על האדם מכוח מצווה זו. למדנו שם על החובה לדאוג גם לכבודם של הנידונים למיתת בית דין, ולגרום להם ''מיתה יפה'' ומהירה.
היום אנו לומדים על ''זכויות'' הנובעות מכוח המצווה. מותר לחבול בהורה, אם זה לצורך הנאתו או רפואתו של ההורה. אנו רואים כי  מצוות ''ואהבת לרעך כמוך'' דואגת לכך שאדם יתייחס לחברו, באותה מידה שמתייחס לעצמו, בן במישור החובות, והן במישור הזכויות.


המאמר לע''נ  אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף, אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר