סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב יוסף שמשי, מחבר תוכנת "גמראור"
עקרונות בכללי הגמרא ובלשונה
 

"אמר רב... משום רב..."; "גמר" 

[תנאים ואמוראים; כללי פסיקה; מונחי מפתח]

סנהדרין סח ע"א

 

תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף סז עמוד א
משנה. המדיח - זה האומר נלך ונעבוד עבודה זרה. המכשף, העושה מעשה - חייב, ולא האוחז את העינים. רבי עקיבא אומר משום רבי יהושע: שנים לוקטין קשואין, אחד לוקט פטור, ואחד לוקט חייב; העושה מעשה - חייב, האוחז את העינים פטור.
בדף סח:
... אלמא, מרבי אליעזר גמרה! –
גמרה מרבי אליעזר ולא סברה,
הדר גמרה מרבי יהושע ואסברה ניהליה...
 

1.
הסבר: הגמרא הבינה תחילה שרבי עקיבא למד הלכות נטיעת קישואים מרבי יהושע והיא מקשה שמהסיפור האחרון יוצא שרבי עקיבא למד הלכות אלה מרבי אליעזר.
עונה הגמרא, שתחילה למד מרבי אליעזר ולא הבין, ואחר כך למד מרבי יהושע והוא הסביר לו ולכן קיבל.


2.
הביטוי "גמר" בסוגייתנו הוא "למד". ואין הכוונה לקבלת מסורת [כמו פעמים רבות בש"ס - "גמרא גמירי" – שהכוונה שהיה ידוע לגמרא בקבלת מסורת...]
בסוגייתנו מדובר על לימוד והבנה כמשתמע מפשט הקטע בגמרא.

3.
יד מלאכי כללי התלמוד כלל עה:

אמר ר' פלוני משום ר' פלוני, כגון אמר ר' יוחנן משום רשב"י לא שמעה ממנו אבל שמעה מאחר שקבלה ממנו.
...ולדידי המך בעניותי נראה דאף גם זאת לאו כללא הוא למסמך עליה בכל מקום...
והבאתי את השלישית בפרק ד' מיתות [דף] ס"ח א' דעלה דתנינן שם ר"ע אומר משום ר' יהושע שנים לוקטים קישואין וכו' מסיק תלמודא דגמרה מר' אליעזר ולא סברה הדר גמרה מר' יהושע ואסברא ניהליה הא למדת דאף היכא דהוו מקבלי השמועה מפי האומרה עצמו הוי נקטי לה בלישנא דמשום.

הן אמת דלכאורה עדיין יש פתחון פה לחלוק ולומר דהני תלתא שאני דכיון דתנא נינהו ולא יצדק בהם כלל לישנא דאמר רבי פלוני אמר ר' פלוני על כרחיה דתנא למנקט לישנא דמשום אף היכא ששמעה וקבלה ממנו. ...

ה"יד מלאכי" עוסק בסעיף זה באחד הכללים הידועים ביותר בש"ס. [כבר הזכרנוהו פעמים רבות] ההנחה הבסיסית של בעלי הכללים היא שהביטוי "אמר רב.. משום רב..." משמעו, שהאחרון לא שמע את הדברים מהראשון באופן ישיר.

4.
והוא טוען שיש לכלל הנ"ל הרבה יוצאים מהכלל, ומביא לדוגמא את סוגייתנו. תחילה אמרה הגמרא שר"ע אמר "משום רבי יהושע" ואחר כך הגמרא סיפרה שרבי עקיבא שמע את הדין ישירות מפיו של רבי יהושע, [היה רבו - יחד עם רבי אליעזר - של רבי עקיבא] וזה לא מתאים לכלל שאמרנו, והיה צריך לכתוב במשנה: "אמר רבי עקיבא אמר רבי יהושע".

5.
מנסה ה"יד מלאכי" לומר שייתכן שלגבי תנאים הכלל שונה ואומרים "אמר... משום..." גם כאשר התנא המאוחר שמע ישירות מהתנא המוקדם.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר