סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

שאיפה ליעד / רפי זברגר

סנהדרין מ ע''א
 

הקדמה

היום אנו מתחילים פרק חמישי במסכת, במשנה העוסקת בבדיקות וחקירות העדים. 
 

הנושא

המשנה מבדילה בין חקירות לבדיקות. חקירות הינן שאלות הנוגעות ל''עיקר העדות'', שעל פרטים אלו ניתן ''להזים'' את העדים. הזמת העדים נעשית ע''י עדים אחרים המעידים כי העדים הראשונים היו עמם (עם העדים השניים) במקום אחר, באותו זמן שבו הם מעידים כנגד הנידון. ולכן עדותם של העדים הראשונים הינה שקרית (התורה חדשה לנו כי אנו תמיד מאמינים לעדים המזימים ולא לעדים הניזומים, שהופכים להיות ''עדים זוממים''). לכן, שאלות הנוגעות לזמן ולמקום האירוע, הינן במסגרת החקירה. לעומתם בדיקות הינן שאלות נוספות הבאות לבדוק האם העד אמין ומהימן וניתן לקבל את עדותו אם לאו. בהמשך המשנה מפרטת מספר נפקא מינות לדין בין חקירות לבדיקות. 
לגבי מנין שאלות בחקירה ישנה מחלוקת בראשית המשנה:
היו בודקין אותן בשבע חקירות: באיזו שבוע, באיזו שנה, באיזו חודש, בכמה בחדש, באיזה יום, באיזה שעה, באיזה מקום. רבי יוסי אומר: באיזה יום, באיזה שעה, באיזה מקום. 
תנא קמא מחייב שבע שאלות בחקירה, לעומת רבי יוסי המסתפק בשלוש שאלות, מתוך השבע. 
המשנה ממשיכה בתיאור דוגמאות לשאלות במסגרת ''בדיקות'': 
מכירין אתם אותו? – את הנהרג, אם הוא ישראל או עובד עבודת כוכבים. 
התרתם בו? – האם בוצעה התראה לפני שביצע את המעשה הנידון?
העובד עבודה זרה - את מי עבד, ובמה עבד? – אם עבד עבודה זרה, שואלים מספר שאלות ללבן כיצד ומה עשה.
בהמשך מביאה המשנה כלל מעניין: כל המרבה בבדיקות - הרי זה משובח. 
יש עניין, לפי המשנה, להרבות בשאלות ובבדיקות ה"מתישות את העדים", וכל זאת, כדי לבחון עוד ועוד את העדים לוודא שאמנם דוברי אמת הם. 
המשנה מביאה דוגמא לכך: מעשה ובדק בן זכאי בעוקצי תאנים. שואלים את העדים אשר ראו אדם שהרג את חברו, תחת עץ התאנה: האם העוקץ (צד אחורי) של התאנה באותו העץ במקום האירוע, היה עבה או דק. 
ברור שסוג ''עוקצי תאנים'', אינו מעיקר העדות, אלא מהווה נדבך נוסף לתהליך הבדיקות. 
 

מהו המסר?

למדנו במסכת מכות (ז.) מחלוקת תנאים לגבי שכיחות גזר דין מוות ע''י בית דין: סנהדרין ההורגת אחד בשבוע - נקראת חובלנית; רבי אליעזר בן עזריה אומר: אחד לשבעים שנה. רבי טרפון ורבי עקיבא אומרים: אילו היינו בסנהדרין - לא נהרג אדם מעולם; רשב"ג אומר: אף הן מרבין שופכי דמים בישראל.
אנו רואים שיש מגמה של מיעוט פסק דין מוות לנידונים, עד כדי הפחתה לאפס. לאור זאת ברורה לנו שאלת בן זכאי על ''עוקצי תאנים'' – שאלות ''קשות'' אשר מביאות אותנו לייעד זה.
ניתן ללמוד מכאן, כי כאשר מבקשים לחתור למטרה מסוימת, עושים את כל המאמצים להגיע אליה. גם ב''שאלות מציקות'' כמו עוקצי תאנים.
נאחל לכולנו לשאוף לדברים טובים, ולהשתמש בכל הדרכים והאמצעים הכשרים להגיע לאותו יעד.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר