סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב יוסף שמשי, מחבר תוכנת "גמראור"
עקרונות בכללי הגמרא ובלשונה
 

וליטעמיך

[תנאים ואמוראים; כללי פסיקה; מונחי מפתח]

סנהדרין לב ע"א

 

ורמינהו: שטר שזמנו כתוב באחד בניסן בשמיטה, ובאו עדים ואמרו: היאך אתם מעידין על שטר זה? והלא ביום פלוני עמנו הייתם, במקום פלוני! - שטר כשר, ועדיו כשרין.
חיישינן שמא איחרוהו וכתבוהו.
ואי סלקא דעתך בעינן דרישה וחקירה - היכי חיישינן שמא איחרוהו וכתבוהו? -
וליטעמיך, תיקשי לך מתניתין? שטרי חוב המוקדמין - פסולים, והמאוחרים - כשרין,
ואי סלקא דעתך בעינן דרישה וחקירה - מאוחרין אמאי כשרין? -
הא לא קשיא, דעדיפא מינה קאמרינן דאפילו אחד בניסן בשמיטה דלא שכיחי אינשי דמוזפי, דליכא למימר שמא איחרוהו וכתבוהו, דלא מרע לשטריה -
אפילו הכי, כיון דשביעית סופה משמטת - מכשרינן.
מכל מקום קשיא!

1.
הגמרא לעיל הקשתה על הדין במשנה "דיני ממונות... בדרישה וחקירה" מהדין בברייתא שחוששין שמא כתבו שטר מאוחר, ולכן שטר מאוחר כשר, והרי אם הזמן והמקום הכתובים בשטר אינם אמיתיים כיצד יכול להתקיים דין הזמה, והרי הדרישה והחקירה אודות הזמן והמקום נועדו כדי שתהיה אפשרות לדין הזמה.

2.
ואז עונה הגמרא "וליטעמיך, תיקשי לך מתניתין?", כלומר, טוענת הגמרא : עד שאתה מקשה על הדין במשנה מהדין בברייתא, תוכל להקשות על הדין במשנה מדין אחר במשנה אחרת, מכיון שקושי מתוך משנה חזק יותר מקושי מתוך ברייתא !

2.1
רש"י מסכת סנהדרין דף לב עמוד א:
"וליטעמיך - דמותבת מברייתא אותיב ממתניתין, דאלימא ומצויה בפי כל."

משמע מרש"י שמשנה עדיפה על ברייתא משני נימוקים:
א. - "אלימא". תוקף משנה גדול מתוקף ברייתא.
ב. - משנה יותר ידועה לכל החכמים .

3.
עונה הגמרא שבכל זאת עדיף היה להקשות על משנתנו מתוך הברייתא ולא מתוך המשנה, מכיוון שבברייתא החידוש גדול יותר, כי יש סברא – בגלל שנת השמיטה – שלא מצויים בו אנשים שמלוים כספם, ובכל זאת חוששים שמא אחרו את הזמן הכתוב בשטר.

4.
הביטוי "ולטעמיך", בדרך כלל, משמעו שהדעה המוקשית מחזירה קושיה למקשן, ואומרת לו הרי גם לשיטתך קשה, ואם תתרץ את הקושיה על שיטתך ממילא זה יהיה תרוץ גם על שיטתי.

4.1
בסוגייתנו אין הדבר כך, אלא "ולטעמיך" – אם אתה כבר מקשה, אזי תקשה טוב יותר !!! ובהחלט ייתכן שהקושיה הטובה יותר והעדיפה תידחה - כמו בסוגייתנו - אבל הקושיה הראשונה נשארת בתוקפה.

4.2
ועל זה אומרת הגמרא "מכל מקום קשיא".
והגמרא מנסה בהמשך הסוגיה ליישב את הקושי.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר