סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

גורל / רפי זברגר

סנהדרין טז ע''ב - יז ע''א

 

הקדמה

בסוף דף ט"ז הגמרא מתחילה לדון במחלוקת המוזכרת במשנה, בין חכמים ורבי יהודה לגבי מספר הדיינים בסנהדרין הגדול בירושלים. חכמים סוברים כי בית הדין הגדול מנה שבעים ואחד דיינים, ורבי יהודה סובר שהיו שבעים. טעמם של חכמים מוזכר במשנה: מנין לגדולה שהיא של שבעים ואחד שנאמר (במדבר, י''א, ט''ז): אֶסְפָה לִּ֞י שִׁבְעִ֣ים אִישׁ֘ מִזִּקְנֵ֣י יִשְׂרָאֵל֒, ומשה על גביהן. משה אסף שבעים זקנים להיות בסנהדרין, ביחד איתו היו שבעים ואחד חכמים.  
 

הנושא

הגמרא מנסה להבין יותר טוב את דעת חכמים, ושואלת: מניין לחכמים שמשה עמד על גביהן של שבעים הזקנים ונמנה עמהם בסנהדרין? עונה הגמרא: אמר קרא (שם) וְהִֽתְיַצְּב֥וּ שָׁ֖ם עִמָּֽךְ – משמע בהדייהו. הגמרא לומדת מן המלה עִמָּֽךְ שמשה רבנו היה ביחד עם הזקנים. רבי יהודה מייחס את המילה עִמָּֽךְ לשכינה ששרתה שם ולא לסנהדרין. 
בהמשך, דנה הגמרא כיצד נבחרו אותם שבעים זקנים, הרי המספר אינו מתחלק במניין השבטים. כך מתוארת הבחירה:
בירר ששה ששה, והביא שבעים ושנים פיתקין, על שבעים כתב זקן ושנים הניח חלק, בללן ונתנן בקלפי, אמר להם: בואו וטלו פיתקיכם! כל מי שעלה בידו זקן אמר: כבר קידשך שמים, מי שעלה בידו חלק - אמר: המקום לא חפץ בך, אני מה אעשה לך? מכל שבט נבחרו ששה זקנים, כולם יחד שבעים ושנים. לקח משה שבעים ושנים פתקים, על שבעים כתב ''זקן'' ושנים השאיר ריק. כל אחד בחר פתק וכך נבחרו שבעים הזקנים, והשניים שלא נבחרו נאמר להם כי ''מן השמיים לא נבחרו''. בהמשך מספרת הגמרא, כי עשו גורל דומה לגבי בחירת הבכורים שנפדו בחמישה שקלים. 
כזכור, הלווים נפדו ע''י הלוויים, אך היו מאתיים שבעים ושלושה בכורים יותר מהלווים, אותם פדו בחמשה שקלים.  
 

מהו המסר?

בתנ''ך היו עוד מספר גורלות ידועים: ארץ ישראל נתחלקה בגורל, בחירת שעיר לעזאזל ושעיר לה' היה בעזרת גורל. וכן מציאת עכן כ''מועל בחרם'' בוצע בעזרת גורל ועוד. יש מחלוקת פרשנית כיצד להבין את הגורל, האם זהו ''מעין נבואה'' או מדרגה רוחנית מסוימת, או שמא "בחירה ראויה מתוך מספר אפשרויות''.
אין ספק שזוהי אפשרות ל"פתרון בעיות בחירה בין אפשרויות שונות". לפעמים נשתמש בפתרון זה גם ל"בחירות" בתוככי משפחה על מנת לא להטיל קנאה בין האחים, או בין בני משפחה אחרים.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר