סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

זריזות / רפי זברגר

קידושין יט ע"ב

 

הקדמה

בין הדינים של אָמָה [שפחה] עבריה, היא מצוות ייעוד. מצווה זו מאפשרת לאדון לקדש את שפחתו ובכך להפכה לאשתו.
 

הנושא

הגמרא דנה בדינים של ''ייעוד'', ובין היתר היא מגדירה כיצד מייעדים, ועד מתי ניתן לייעד: כיצד מצות יעוד? אומר לה בפני שנים הרי את מקודשת לי, הרי את מאורסת לי, אפילו בסוף שש ואפילו סמוך לשקיעת החמה...
פעולת הייעוד דומה מאוד לקידושין של אשה ''רגילה'', ע''י אמירת ''הרי את מקודשת לי'', אך צריך לבצע זאת תוך כדי שש שנות עבדות. אם האדון יעד לאחר שתמו שש שנים – הייעוד אינו תופש והיא איננה אשתו. על פי דעה זו, אפילו מספר דקות לפני סוף שש שנות עבדות, אם ייעדה – השפחה מקודשת לאדון.
רבי יוסי בן רבי יהודה חולק וסובר: אם יש שהות ביום כדי לעשות עמו שוה פרוטה - מקודשת, ואם לאו - אינה מקודשת; רבי יוסי מצריך שיהיה זמן בסוף היום האחרון של שש השנים, אשר שווי העבודה הנותרת תהיה ''שווה פרוטה'' – רק אז ניתן לייעד אותה לאשה, אבל אם נשאר זמן, שערך עבודה שלה שווה פחות מפרוטה – אין יכול לייעדה יותר.
מחלוקת תנאים זו, תלויה במחלוקת אחרת, האם הכסף שהאדון קנה את שפחתו, מהווה גם כסף הקידושין [כאופציה של האדון לייעד את שפחתו, תוך כדי שנות העבדות], ולכן אין צורך ב''יתרת עבודה'' בשווי של פרוטה – זו דעת תנא קמא, או שכסף קנין השפחה, אינו כולל כסף הקידושין, לכן צריך עכשיו שהאדון ייתן לה פרוטה בעת הייעוד, שהוא בעצם מעשה הקידושין, ע''י "וויתור" יתרת עבדות בשווי של פרוטה לפחות – וזאת דעת רבי יוסי. הלכה נפסקה כתנא קמא.
 

מהו המסר?

אם נעשה ''זום'' לשעה האחרונה של העבדות ולשעה שאחריה, ניתן לומר שהאדון נמצא ב''מרוץ נגד הזמן''. יש לו שעה אחת לבצע ''מעשה משמעותי שישנה לו את חיו'', אך אם יאחר, ולוא בדקה בודדה אחת – הפסיד אפשרות זו, ולא יוכל לבצעה לעולם. מצב זה של האדון, הנתון ללחץ זמן כל כך משמעותי, מלמד אותנו, כי לפעמים ניתנת לנו ''הזדמנות חד פעמית'' שאם לא ננצל אותה – "הלך לנו".
זה יכול להיות למשל במציאת עבודה, מקרים בהם יש להחליט האם להיענות הצעת עבודה או לא. בדרך כלל, ניתן לומר שגם אם לא קבלנו הצעה זו, תגיע הצעה חדשה, אך פעמים – מדובר בהצעה מיוחדת במינה, שהתמהמהות תגרום להפסדה.
ייתכן גם בצד השלילי, כלומר אם לא נקבל החלטה מהירה, אנו עלולים להפסיד הרבה, לפעמים אף חס וחלילה את החיים.
למשל, בעת סכנה, אשר פעולה מהירה עשויה להציל את המצב ואם נשתהה מעט, יהיה מאוחר מידי.
זריזות חשובה ככלל בחיים, אך פעמים היא משמעותית מאוד, וברגעים אלו יש להזדרז מאוד בקבלת החלטות.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר