סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

עושה מעשה מחט / רפי זברגר

קידושין יז ע"א

 

הקדמה

אמרנו שהעבד והאמה יוצאים מעבדותם בחלוף שש שנים, ואז זכאים לקבל הענקה מהאדון. הגמרא דנה במקרים שהתפוקה של העבד הייתה פחותה באופן משמעותי, האם גם אז יש חובה לשחרר בשנה השביעי, ובמסגרת זו לקבל הענקה. 
 

הנושא

למדנו בדף הקודם, כי הייתה הסכמה בין חכמים לגבי ''בורח'' מעבדות, שהעבד חייב להשלים את השנים בהם לא היה אצל אדונו, וממילא גם האדון אינו חייב להעניק לעבד בשנה השביעית, לפני שהוא השלים את השנים.
לגבי עבד אשר חלה בשנות העבדות, עובדה אשר מנעה ממנו לעבוד בכל התקופה, אמרה הגמרא בתחילת הדף שלנו, כי אין לו חובה להשלים, ויש לשחררו בשנה השביעית. הסיקה הגמרא, כי גם אם חלה במשך כל תקופת העבדות, קרי שש שנים, גם אז אינו חייב להשלים את ''שנות העבדות האבודות''.
מקשה הגמרא מתוך ברייתא שלכאורה לא משמע כך: חלה שלש ועבד שלש - אינו חייב להשלים, חלה כל שש - חייב להשלים! משמע שאם חלה יותר ממחצית התקופה, חייב להשלים, בניגוד למסקנה קודמת, שבכל מקרה לא חייב להשלים.
מתרץ רב ששת ואומר: בעושה מעשה מחט. כלומר, כשאמרנו שאם חלה לא צריך להשלים, גם אם חלה רוב התקופה, זה כאשר העבד עדיין עושה ''מלאכות פשוטות'', כמו תפירה ( מעשה מחט). כלומר, באופן עקרוני, עבד שאינו עובד יותר מחצי התקופה, חייב להשלים, אך אם למרות מחלתו, מצליח לעבוד מעט, אנו "מחשיבים זאת", והוא לא חייב להשלים.
 

מהו המסר?

אדם ''הקונה'' עבד, בוודאי חושב ''לנצלו'' לעבודות שונות ומשונות, כולל עבודות ''קשות'' ולא פשוטות.
אומרת הגמרא, שאם נמנע ממנו ''לספק את הסחורה'' והוא חלה אפילו במשך כל התקופה כולה, אך בד בבד הצליח ''לעשות משהו'' ועבד ''עבודות פשוטות''- מחשיבים זאת כעבודה, ולכן אין חייב להשלים, וכנראה אף זוכה בהענקה.
אנו לומדים להתייחס לתוצרי עבודה באופן מעניין: אדם המשתדל, למרות שאינו ''מספק את הסחורה'', אנו לא כועסים עליו, לא באים אליו בטענות, ואף מזכים אותו ב''פיצויי פיטורין'' בדמות הענקה.
באותו אופן, עלינו להתייחס לילד, אשר לא כל כך מצליח בלימודים, אך משתדל מאוד ומגיע להישגים מועטים. בוודאי לא לכעוס עליו, אלא לחזק אותו, לתת לו כוחות כדי להמשיך ולנסות ולהתמיד – לא מעט מקרים, אנו ''פתאום'' מגלים שיש כוחות שלא הכרנו לפני כן, הפורצים החוצה מתוך התמדה ונחישות בלתי מתפשרת.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

  1. יג אלול תשפ"ג 10:28 טוב, לפחות | עלי

    הוא 'תפרן'....

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר