סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

יתרון המניעה / רפי זברגר

בבא בתרא צ ע"ב
 

הקדמה

אנחנו עדיין עוסקים בנושאי מידות ושערים. הפעם נלמד על סוגים שונים של עבירות בתחום זה.  
 

הנושא

נכתב במשנה (אבות דרבי נתן פרק ב'): אוצרי פירות ומלוי ברבית ומקטיני איפה ומפקיעי שערים עליהן הכתוב אומר (עמוס ח', ה') לֵאמֹר מָתַי יַעֲבֹר הַחֹדֶשׁ וְנַשְׁבִּירָה שֶּׁבֶר וְהַשַּׁבָּת וְנִפְתְּחָה בָּר לְהַקְטִין אֵיפָה וּלְהַגְדִּיל שֶׁקֶל וּלְעַוֵּת מֹאזְנֵי מִרְמָה וכתיב (שם פסוק ז'): נִשְׁבַּע ה' בִּגְאוֹן יַעֲקֹב אִם אֶשְׁכַּח לָנֶצַח כָּל מַעֲשֵׂיהֶ.
ארבעה אנשים מגנה עמוס הנביא:
1) אוצרי פירות – קונים פירות לאצרם (לשומרם) לתקופה מאוחרת יותר ואז למוכרם במחיר גבוה. כך הם גורמים לעליית מחיר הפירות, עובדה הגורמת נזק בעיקר לעניים. 
2) מלווים בריבית – איסור ידוע מהתורה.
3) מקטיני איפה – מוכרים במידות קטנות, דוגמא: מוכרים ק''ג אחד פירות במשקולת הקטנה מק''ג אחד, כך שבעצם נתנו לקונה כמות הפחותה מק''ג אחד. 
4) מפקיעי שערים – מוכרים במחיר גבוה ממחיר השוק באותו מקום. 
הגמרא מציגה את שבתי אצר פירות [כך כינויו] כדוגמא לאוצרי פירות. בהמשך, מספרת הגמרא על חכמים אשר נהגו ההיפך מאוצרי פירות: 
אבוה דשמואל מזבין להו לפירי בתרעא חרפא כתרעא חרפא - אביו של האמורא שמואל, היה מוכר פירות בעת אסיפת הפירות מהגורן, זמן שמחיר הפירות היה זול. הוא לא היה אוצר [שומר] את הפירות לתקופה יותר מאוחרת, כדי להרוויח יותר. מכיוון שהוא היה אדם חשוב, כולם לקחו דוגמא ממנו ומכרו מיד, בשערים נמוכים. 
שמואל בריה משהי לפירי ומזבין להו בתרעא אפלא כתרעא חרפא – שמואל בנו, חיכה לזמן בה השערים עלו, ואז הוא מכר בשערים זולים. 
מסכמת הגמרא ואומרת: שלחו מתם טבא דאבא מדברא. מאי טעמא? תרעא דרווח רווח.
אמרו בארץ ישראל, כי שיטתו של אביו של שמואל, עדיפה על שיטתו של שמואל, והגמרא מנמקת: שער נמוך נשאר ברמתו, לעומת המצב שהשער עולה – מאוד קשה להורידו. אביו של שמואל, דאג לכך שהשערים יישארו נמוכים, לכן שיטתו עדיפה על שיטת שמואל, שאמנם מכר בזול בעת שהשערים היו גבוהים יותר, אך לא דאג שהשערים לא יעלו. 
 

מהו המסר?

מהסיכום של חכמי ארץ ישראל אנו לומדים מסר מאוד חשוב. מניעת מצב לא טוב, עדיפה עשרת מונים על טיפול לאחר מעשה, כאשר המצב הלא טוב כבר הגיע.
היום מדברים הרבה על רפואה מונעת, וזה בדיוק אותו רעיון. עדיף לאכול דברים בריאים, לעשות ספורט, להימנע מעישון וכדו' – כל זאת, על מנת למנוע מלהגיע למצב של מחלה חס וחלילה.
כך פעל אביו של שמואל, ביחס להפקעת שערים, וכך מומלץ מאוד לנהוג כדרך לחיים בכל נושא. לחשוב תמיד כיצד למנוע מלהגיע למצבים לא טובים, הרבה לפני שהם מגיעים.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר