סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

לא רואים / רפי זברגר

בבא בתרא פד ע"א
 

הקדמה

במשנה, בסוף הדף הקודם למדנו על עקרונות ''חזרה מקניינים''. באילו מקרים יכול המוכר לחזור או הקונה. באילו מקרים שניהם יכולים לחזור, ובאילו מקרים שניהם אינם יכולים לחזור. אחד הדוגמאות שהמשנה הביאה למקרה ששניהם אינם יכולים לחזור היה: שחמתית ונמצאת לבנה, לבנה ונמצאת שחמתית. כלומר, המוכר והקונה הסכימו ביניהם על מכירת חפץ בצבע מסוים, ובסופו של דבר הועבר חפץ בצבע אחר. מקרה זה מוגדר כך ש"שניהם טעו", ולכן שניהם יכולים לחזור בהם מהקניין. הגמרא מנסה להגדיר את המושג שחמתית.
 

הנושא

אמר רב פפא מדקתני לבנה שמע מיניה האי שמשא סומקתי. מסיק רב פפא מלשון המשנה כי ... השמש הינה אדומה. 
מסקנתו של רב פפא נובעת משתי הנחות יסוד:
1. ישנם רק שני סוגי חיטים: לבנות ואדומות. 
2. המילה "שחמתית" היא על שם החמה הזורחת מידי יום, קרי השמש. 
מכיוון שהמשנה נקטה שני צבעים של חיטים, לבן ושחמתית, על פי ההנחה הראשונה שחמתית הינה צבע אדום. 
על פי ההנחה השניה אנו מגיעים למסקנה כי השמש הינה אדומה. 
מוכיחה הגמרא כי המסקנה הינה נכונה: תדע דקא סמקא צפרא ופניא - אנו רואים את השמש בבוקר ובערב בצבע אדום, לכן ברור שהשמש הינה אדומה. 
שואלת מיד הגמרא שאלה המתבקשת מאליה: והאי דלא קא חזינן כוליה יומא – כיצד אנו לא רואים את הצבע האדום של השמש במשך כל שעות היום, רק בבקר ובערב?
ומיד משיבה הגמרא: נהורין הוא דלא ברי. נצטט את פירושו של רש''י המבהיר את העניין: 
מאור עינינו אינו ברור כל כך מתוך אור היום שמכהה עינינו אבל צפרא ופניא שהיום חשוך ניכר אדמומית החמה ורב פפא לפרש משנתנו בא אמאי מקרי שחמתית:
זאת בעצם ''בעיה שלנו''. אנו לא רואים כל כך טוב בגלל אור היום שמכהה עינינו, אבל בשעות הבוקר והערב, זמן יותר חשוך אנו מצליחים להבחין בצבע האדום של השמש. 
 

מהו המסר?

למדנו היום, כי קיימים דברים במציאות שאנו לא מצליחים לראות אותם כהווייתם. השמש אדומה, אך אנו רואים אותה במשך רוב שעות היום בצבע לבן. כנראה שיש עוד דברים בחיים שאנו לא רואים אותם, או שמא רואים אותם באופן שונה ממה שהם באמת במציאות.
כמה זה נכון ביחס שבין הורים וילדים. יש לא מעט פעמים שההורים חושבים שהם יודעים, מכירים ומודעים לכל מה שעובר על ילדיהם, אך לא תמיד הדבר נכון. יש להיות מודעים למצב זה, לנסות להרגיש את נפש הילד, ולא לחשוב כי ההורים ''יודעים את הכול''.
שיחה נעימה ורגועה בין ההורה לילדו, כאשר נותנים מקום לילד להביע את דעתו, רגשותיו ומחשבותיו יכולים לסייע מאוד לקשר טוב ולהבנה הדדית.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר