סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

מכה קלה / רפי זברגר

בבא בתרא  כא ע''א

 

הקדמה

במשנה האחרונה בדף הקודם למדנו בין היתר: אינו יכול למחות בידו ולומר לו: איני יכול לישון, לא מקול הפטיש, לא מקול הריחים ולא מקול התינוקות. מדובר בשכנים, שאחד מהם פתח בית מלאכה לכלים, או טוחן חיטים בריחים המרעישים, או מלמד תינוקות – במקרים אלו פוסקת המשנה, שהשכן אינו מורשה למחות על הרעש הנגרם לו, עקב הפעולות הללו.  
 

הנושא

שואלת הגמרא מיד לאחר המשנה, מדוע ברישא, פסקה המשנה כי השכן יכול למחות על מעשה שכנו בתוך רכושו (למשל, הפרעה של הנכנסים ויוצאים מן החנות שפתח השכן), ואילו בסיפא למדנו, כמפורט לעיל, כי השכן אינו מורשה למחות? עונה הגמרא בתחילת הדף שלנו: סיפא אתאן לתינוקות של בית רבן, ומתקנת יהושוע בן גמלא ואילך. כלומר, הסיפא שהזכירה את המניעה של השכן למחות על רעש לימוד התינוקות החל עם תקנתו של יהושוע בן גמלא אשר חוקק לראשונה בהיסטוריה היהודית, את החוק המחייב כל רשות מקומית לפתוח בתי ספר ובתי מדרש, על מנת ללמד ילדים תורה. הגמרא בהמשך מספרת את ההשתלשלות ההיסטורית עד לתקנה זו: ... עד שבא יהושוע בן גמלא ותיקן, שיהיו מושיבין בכל מדינה ומדינה, ובכל עיר ועיר, ומכניסין אותם כבן שש כבן שבע. 
כלומר, חוק חינוך מכיתה א' בגיל שש. הגמרא ממשיכה לדון מעט בנושאי חינוך, ובין היתר קובעת: ואמר ליה רב לרב שמואל בר שילת: כי מחית לינוקא, לא תימחי אלא בערקתא דמסנא
קטע זה דן בענישת התלמידים: ''אם יש צורך להענישו ולהכותו'', אומר רב, יש להכותו ב"רצועות הסנדל", שאינן מכאיבות יתר על המידה. כלומר, גם אם יש ''חובה חינוכית'' להעניש, יש להמעיט בכך, גם ''בכמות וגם באיכות''. 
 

מהו המסר?

היום איננו משתמשים באפשרות של הכאה, לא הורים כלפי ילדיהם, ולא מורים כלפי תלמידיהם, אבל בהחלט ישנה ענישה אחרת. לפעמים הילדים אינם ממושמעים, ויש צורך ''להעמיד אותם במקומם'' ע''י ענישה.
אם נשתמש בעיקרון של הכלל שלמדנו בדברי רב בגמרא, הרי שגם היום נוכל ליישמו ע''י מיעוט שימוש בהענשה, רק ב''עונשים מכבדים'', אשר אינם רומסים את כבודו.
העונש חייב להיות ''סביר והגיוני'' ביחס לעבירה שהוא עבר. ניתן ורצוי אף להסביר לילד מדוע אנו מענישים אותו, מה מטרת העונש ומה הציפיות ממנו בעתיד.
הילד מרגיש שמכבדים אותו, בעצם מבקשים רק בטובתו, ולעיתים הדרך היחידה היא להענישו.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר