סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

התרגלות / רפי זברגר

בבא מציעא דף עה ע"א 

 

הרקע

היום אנו מסיימים את הפרק החמישי, פרק ''איזהו נשך'', העוסק רובו ככולו בנושא ריבית. לקראת הסוף, עוסקת הגמרא בנושאים יותר ''כלליים'' הקשורים לריבית. 
 

הנושא

לפני המשנה האחרונה אומר רב יהודה בשמו של רב [זהו שמו של החכם]: מותר לו לאדם להלוות בניו ובני ביתו בריבית, כדי להטעימן טעם ריבית. אומר רב, הלכה שנראית על פניו מאוד תמוהה: כדי ''לחנך'' את ילדינו, אומר רב, מותר להלוות להם בריבית, על מנת שיראו עד כמה מצערת הריבית את מי שאמור לתת אותה, ו''יבינו כמה עונשו גדול'', כלשון רש''י. ע''י שהילדים יצטרכו להחזיר את ההלוואה עם הריבית, יבינו עד כמה ריבית יכולה לנשוך את הבן אדם, ולהכניס אותו ללחצים ומתח רב, בגלל שתמיד נראה לנו , כי ההלוואה ''אף פעם לא תיגמר''.    מטרה כזאת של לימוד וחינוך, ''מקדשת את הנושא'' ולכן מותר לכאורה, לעבור על האיסור. 
המפרשים על המקום תמהים ושואלים, הכיצד ייתכן שאנו נתיר לאדם לעבור על איסור, גם אם המעשה נועד לצורכי חינוך? הייתכן?
ניתנו הסברים שונים להבנת העניין. יש אומרים כי מדובר שהאבא נתן ממש מתנה לילד, ולכן אין זה ריבית הלכתית, למרות שבפועל זה הוגדר כריבית. 
אחרים מסבירים, כי מדובר בילדים ''הסמוכים על שולחן אביהם'', ולכן ניתן לומר כי כל הכסף שלהם, הוא בעצם הכסף של האבא. וכאילו שהאבא מלווה לעצמו...
הגמרא דוחה את דברי רב ואומרת: לאו מילתא היא, משום דאתי למיסרך. אין היתר לבצע זאת, למרות שאין פה איסור ריבית [לפי הטעמים שהובאו לעיל], אנו חוששים שמא הילדים אשר ''עוברים את החוויה'' עלולים ''להיסחף'' ולהימשך לאיסור ריבית במקרים אחרים. מפני חשש זה, אין להלוות לילדינו בריבית, גם אם המטרות הינן חינוכיות.
 

מהו המסר?

למדנו מהפסק הסופי בנושא שלנו, כי למרות שלפעמים אנו מתכוונים למטרות טובות, עלולים לצאת מכך ''דברים לא טובים''. הטבע האנושי שלנו, מתרגל לדברים שאנו עושים, ואחר כך קשה יותר להתנתק מכך.
לא כדאי לעשות פעולות לא רצויות'' גם אם הם נעשים מתוך מניעים חיוביים. עצם העיסוק בנושא, עלול למשוך ולדרדר את העוסקים בנושא למטה. גם ביחסים בתוך המשפחה, לא כדאי לבקש מילדינו לבצע פעולה אסורה, כמו שקר, גניבה וכדו', למרות שאולי באותו מקרה, הפעולה מותרת, הכול מתוך חשש, שמא הפעולה ''תיטמע'' בתוכנו.
אנו מתפללים כל יום בין היתר, את התפילה הבאה: 'יהי רצון מלפניך ד' אלוקי ואלוקי אבותי שתצילני היום ובכל יום ויום מעזי פנים ומעזות פנים, מאדם רע, מיצר רע, מחבר רע, משכן רע, מפגע רע, מעין הרע, ומלשון הרע...
מבקשים מהקדוש ברוך הוא, שיעזור לנו להתגבר על כל מיני כוחות ודברים רעים העלולים לנחות על האדם: מאנשים עזי פנים, ומתכונה של "עזות פנים". הרחיק אותנו בבקשה מכל מיני דברים רעים: אדם רע, יצר רב, חבר רע, שכן רע, פגע רע, עין הרע ולשון הרעה, גם אם הם נראים בתחילה "בתחפושת של דברים טובים".


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר