סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

הואיל ואנקטה נגרי ברייתא - צאן

 

"רב חסדא אמר: לדעת מנין פוטר, שלא לדעת צריך דעת, וכי קתני ומנו את הצאן והיא שלימה ארישא. אמר רבא: מאי טעמא דרב חסדא? הואיל ואנקטה נגרי ברייתא" (בבא קמא, קיח ע"ב).

פירוש: רַב חִסְדָּא אָמַר להיפך: אם גנבו לְדַעַת מִנְיָן פּוֹטֵר, ואם לקחו שֶׁלּא לְדַעַת צָרִיךְ דַּעַת הבעלים במפורש, וְכִי קָתָנֵי [וכאשר שנה] "וּמָנוּ אֶת הַצּאן וְהִיא שְׁלֵימָה" אַרֵישָׁא [על ההלכה הראשונה] מדובר, ולא על האחרונה, שאין די בכך. אָמַר רָבָא: מַאי טַעֲמָא [מה הטעם] של רַב חִסְדָּא האומר שדווקא אם גנב שלא לדעת צריך דעת הבעלים בהשבה? הוֹאִיל וְאַנְקְטָהּ נִגְרֵי בָּרַיְיתָא [ולימד אותה בפסיעות זרות], כלומר, שכיון שהוציא את הטלה למקום אחר, לומד הוא ללכת לאותם המקומות, והואיל והבעלים אינם יודעים על כך יש לחשוש שטלה זה יברח, אבל אם גנב לדעתם כיון שיודעים שנגנב, ישמרו אותו ביתר שאת. ומדברי רבא יש להבין שהוא סבור כרב חסדא (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: כבש הבית    שם באנגלית:  Sheep    שם מדעי:  Ovis aries musimon
  
שם נרדף במקורות: כבשה, כשב, איל, רחל, יובל, כר, אימר, דיכרין 

שם עברי: עז, תיש         שם באנגלית: Goat        שם מדעי: Capra aegagrus hircus

שם נרדף במקורות: שעיר, ברחא


נושא מרכזי: כושר הלמידה של הכבשים

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על הכבש הקש/י כאן.



ההתנהגות העדרית של הכבשים וחוסר יכולתן לפעול באופן עצמאי גרמו לתדמיתן כבעל חיים "טיפש". הסברו של רבא סותר את תדמית זו שהרי לדבריו הכבשה שנגנבה עלולה לברוח שנית כתוצאה מלמידה המבוססת על מאורע חד פעמי. מפרש כאן רש"י: "הואיל ואנקטה נגרי ברייתא - למדה לצאת חוץ ומעתה צריכה שימור יפה וכיון דלא ידעו בעלים לא מזדהרי בה אבל לדעת מנין פוטר שהרי הכירו שנגנבה והחזירה ומעכשיו יזהרו בה".

לאמיתו של דבר גם ההתנהגות העדרית איננה מעידה על חוסר תבונה אלא משמשת את הכבשים כאמצעי הגנה יחיד מפני טורפים. ההצמדות לעדר מקטינה את סכנת הטריפה של הפרט הבודד. עדות ליכולת הלמידה הטובה של הכבשים קבלתי מחנוך פלסר משדה אליהו. הוא צפה בעדר כבשים שסטה מנתיב הליכתו וברח למקום שבו היה מזון אהוב שאותו פגשו במקרה ביציאה קודמת למרעה (ראו במצגת שחנוך ערוך ובמיוחד שקופיות 7-9).

לאור העובדה שהעיזים נחשבות לפקחות יותר מהכבשים נייחד את דברינו דווקא לכבשים. מחקרים מוכיחים שגם להן יש אינטליגנציה מפותחת למדי. מדענים באוניברסיטת קיימבריג' גילו שהיכולות ה"שכליות" של כבשים שוות לאלו של מכרסמים וקופים ובכמה מבחנים גם לאדם. כבשים למדו להתגבר על מעבר "מנע בקר" (מכשול העשוי מפסי מתכת המונחים במקביל זה לזה ומונע מעבר של בעלי פרסות. תמונה 2). הכבשים שוכבות על צידן או על גבן ומתגלגלות מעל המכשול ובצורה כזאת מצליחות לחדור לגינות ירק. מחקר של "פסיכולוגיית" כבשים מצא שהן מסוגלות לזהות, ולזכור יותר משנתיים, פנים של יותר מ – 50 מחברותיהן ואף להכיר פנים של אדם. התברר שהן עשויות להבחין בתווי פנים מוכרים בתוך קהל. כבשים יוצרות אחת עם השניה "חברויות" הנמשכות כמה שבועות. מחקר שנערך באוסטרליה מצא שכבשים מסוגלות ללמוד ולזכור. בתצפיות בהתנהגות במבוך נמצא שלכבשים יש זכרון מרחבי מצוין והן מסוגלות ללמוד ולשפר את ביצועיהן. המידע הנלמד נשמר בזיכרון במשך 6 שבועות. המבוך מנצל את אינסטינקט העדר של הכבשים על מנת להמריץ אותן למצוא את דרכן החוצה ולהצטרף לעדר. 
 

         

 תמונה 1. כבש הבית

   תמונה 2. מעבר "מנע בקר"      צילם:  Kreuzschnabel




 


א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 

 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר