סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

סוגיות בדף היומי
מתוך הגליון השבועי "עונג שבת" המופץ בבני-ברק
גליון מס' 988

"לשון יווני לחוד חכמת יונית לחוד"

בבא קמא פג ע"א


הגמ' במרובה מביאה ברייתא שלבית רבן גמליאל התירו ללמוד חכמה יוונית כיון שהם קרובים למלכות, אבל לסתם אדם מישראל גזרו ואסרו "בארור אדם" שילמד בנו חכמת יוונית. בתשובות הריב"ש בסימן מ"ה שואל אותו השואל מהי חכמה יוונית שיתרחק ממנה האדם, וענה לו הריב"ש מדברי הגמ' במרובה: לדברי חידות ורמזים שאסרו אותם משום מעשה שהיה, ואין הכוונה על אותם ספרים של חכמת יוון ספרי הטבע המפורסמים, בהם אין איסור, אבל אומר הריב"ש ונצטט מקצת דבריו "שכל ספריהם הבל כיוון שהם מתכוונים ומתאמצים לעקור את עקרי האמונה ואנחנו קבלנו ממשה רבינו ע"ה במעמד הר סיני מפי הגבורה את כל האמת אמונת הייחוד האמיתית וכל חקירתם אפס ותוהו לערכה של תורה",

והוא מביא גם את תשובתו של רב האי גאון לרבי שמואל הנגיד ששאל אותו אם מותר להתעסק עם אותם החכמות, השיב לו רב האי גאון: "תקון הגוף ויישור הנהגת האדם הוא עסק המשנה והתלמוד ואשר טוב לישראל כי למוד התורה יועיל לעצמו ולאחרים שכמותו, ואשר יסיר את לבו מזה יתעסק בדברים ההם יסור מעליו תורה ויראת שמים. אומר על כך הריב"ש: ואין להביא ראיה מהרמב"ם ז"ל שהוא הרי בספרו מורה נבוכים מעיד על עצמו שידע על בוריים את כל ספרי יוון, אומר הריב"ש כי הוא למד קודם לכן כל התורה כולה בשלמות הלכות והגדות תוספתות ספרא וספרי ותלמודי בבלי וירושלמי כמו שנראה ממשנה תורה שחיבר הרמב"ם.

וכדי להשיב את האפיקורסים עשה את ספר המורה [מורה נבוכים] לסתור המופתים והראיות שהביא הפילוסוף, לפי שהיו בזמנו מישראל הרבה נבוכים בעיקרי התורה מפני שלמדו מן החכמה ההיא של חכמי יוון ולכן הוצרך הרמב"ם לסתור את הדעות כזב שלהם, ואעפ"כ אין ללמוד מהרמב"ם כפי שהגמ' אומרת בחגיגה ט"ו: שרק רבי מאיר הוא זה שהיה מותר לו ללמוד תורה מאלישע בן אבויה משום שהוא ידע לבור את הסולת ולהשליך את הפסולת, והגמ' דורשת את זה מהפסוק "הט אוזנך ושמע דברי חכמים ולבך תשית לדעתי",(משלי כ"ב). וגם רמב"ם בראש ספר המורה הביא פסוק זה שנדע שהעיקר להטות אוזן לשמוע את דעת הקב"ה בלמוד התורה האמיתית המסורה לנו מסיני.

ומסיים הריב"ש שעל אף מה שלמדנו כאן בגמ' האיסור למוד חכמה יוונית שאין הכוונה לספרי חכמי יוון, אבל מן הראוי שלא לבטל את הזמן ולהתעסק בספרות הבל הזאת אלא להקדיש את כל זמנו וכוחו ללמוד התורה המוסרה לנו מסיני.

[הרה"ג מיכל זילבר שליט"א]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר