סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

יחס לזוטות  / רפי זברגר

בבא קמא דף מ"ט 

 

הרקע

למדנו בסוף המשנה, בתחילת הדף שלנו: היתה שפחה ונשתחררה או גיורת – פטור. דין זה מתייחס לתחילת המשנה בסוף הדף הקודם: אדם שהיה מתכוין לחבירו, והכה האשה ויצאו ילדיה – משלם דמי ולדות. כלומר, אם אדם התכוון להכות בן אדם אחר, אך ''בטעות'' היכה אישה הרה, ובעקבות המכה, יצאו ל"ע ילדים מתים – האדם חייב לשלם את דמי הוולדות. על דין זה אומרת המשנה בסוף: אם אותה אשה הייתה שפחה משוחררת הנשואה לעבד משוחרר, או גיורת נשואה לגר, ומת הבעל ללא ילדים – אם אדם הזיק לאשה זו – פטור, כיוון ש''אין לה יורשים''. 
 

הנושא

לאחר דיון בגמרא על הדין של המשנה לעיל, מביאה הגמרא שאלה ''בנושא גרים'' ששאל רב ייבא ''הזקן'' את רב נחמן: המחזיק בשטרותיו של גר, מהו? הגמרא מביאה את שני צדדי הבעיה: ניתן לומר כי אדם המחזיק בשטרות, מתכוין אך ורק לשעבודי קרקע הנובעים מתוכן השטרות, ומכיוון שהגר לא החזיק בקרקע, לכן לא קנה את הקרקע, ולכן גם בשטר לא זכה, אך מצד שני ניתן לומר כי דעתו גם על שימושים אחרים בשטר עצמו.
שואלת הגמרא, מה יעשה אותו אדם עם השטר, האם לצור על פי צלוחיתו הוא צריך? משפט זה הפך להיות מושג בגמרא, שמשמעו, שימוש יחידי שניתן לעשות בשטר, הוא לכסות צלוחית אשר פיה צרה - לצור [לכסות] על פי הצלוחית.
על כך עונה הגמרא תשובה ''פשוטה'': לצור ולצור. באמת, האדם מתכוין גם לשימושים ''פשוטים'' של כיסוי הצלוחית, למרות שערך תוכן השטר יכול להיות גבוה מאוד [שעבוד קרקע יקרה], בכל אופן, אם אין אפשרות להשתמש בתוכן השטר, האדם מתכוין גם לשימושים ''פשוטים'' כאלו.
 

מהו המסר?

בזמן הגמרא, העוני היה גדול לעין שיעור על זה הקיים היום, ואנו רואים כי אנשים ''לא התביישו'' להשתמש בשימושים ''פשוטים ולא סטנדרטים''. בעידן של היום אנו פחות רואים זאת, לפחות לא באנשי ''מעמד הביניים''. אנשים בני מעמד זה, נעשו ''מפונקים'' ולא חסכניים, ומרבים לזרוק דברים טובים, כולל כמויות של אוכל תקין וטרי למדי.
נוכל ''לצאת בהכרזה'' במאמר זה, ולקרוא לאנשים לחזור מעט אחורנית, במימד זה של החיים. לא יזיק לנו להשתמש בחפצים ובגדים שונים שימוש חוזר. גם העברת בגד מילד לילד אינה אמורה להיחשב ''בעיה גדולה''.
לא יקרה לנו מאומה אם נאכל את האוכל שנשאר מתמול שלשום, אשר כמעט תמיד נשאר עדיין אכיל וטעים למדי.
ניתן גם להשתמש ''שימושים לא סטנדרטים'' במוצרים שונים, על מנת לחסוך את הקנייה מחדש של אותם מוצרים.
וכי לצור על פי צלוחיתו הוא צריך? - לצור ולצור.  

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר