סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו 


זבין ליה תלת היגי רומייתא דלא מיזדרע בינתייהו – הגה מצויה

 

"כיצד הן עומדים? רב אמר כשורה, ושמואל אמר כחצובא. מאן דאמר כשורה, כל שכן כחצובא ומאן דאמר כחצובא, אבל כשורה לא, מאי טעמא? משום דמיזדרע בינתייהו. מתקיף לה רב המנונא: ולמאן דאמר כחצובא מאי טעמא דלא מיזדרע בינתייהו, אלא מעתה זבין ליה תלת היגי רומייתא דלא מיזדרע בינתייהו, הכי נמי דיש לו קרקע? אמר ליה הנך לא חשיבי, הנך חשיבי" (בבא בתרא, פג ע"ב).

פירוש: כֵּיצַד הֵן עוֹמְדִים שלושה אילנות אלה כדי שתיקנה הקרקע שביניהם? רַב אָמַר: שעומדים כְּשׁוּרָה אחת, זה אחר זה, וּשְׁמוּאֵל אָמַר: כַּחֲצוּבָא, כמשולש. ומעירים: מַאן דְּאָמַר [מי שאומר] כְּשׁוּרָה, כָּל שֶׁכֵּן כשעומדים כַּחֲצוּבָא שקונה קרקע, וּמַאן דְּאָמַר [ואולם מי שאומר] כַּחֲצוּבָא, אֲבָל כְּשׁוּרָה לֹא, אין הקרקע שביניהם מכורה לקונה, מַאי טַעֲמָא [מה טעם] הדבר? מִשּׁוּם דְּמִיזְדְּרַע בֵּינְתַיְיהוּ [שנזרע, שניתן לזרוע, ביניהם] והמוכר אינו מוותר על שטח זה. מַתְקִיף לָהּ [מקשה על כך] רַב הַמְנוּנָא: וּלְמַאן דְּאָמַר [ולדעת מי שאומר] כַּחֲצוּבָא, מַאי טַעֲמָא [מה טעם] הדבר? שהקרקע נקנית? רק משום דְּלָא מִיזְדְּרַע בֵּינְתַיְיהוּ [שאין אפשרות לזרוע ביניהם]? אֶלָּא מֵעַתָּה, אם זַבֵּין לֵיהּ תְּלָת הִיגֵי רוֹמַיְיתָא [מכר לו שלושה שיחים קוצניים רומיים] דְּלָא מִיזְדְּרַע בֵּינְתַיְיהוּ [שגם כן אין נזרע ביניהם], הָכִי נַמִי [כך גם כן] תאמר שיֵשׁ לוֹ קַרְקַע?! אָמַר לֵיהּ [לו]: הָנָךְ [אלה] לֹא חֲשִׁיבִי [נחשבים], שהם שיחים פחותים ואינם נחשבים לאילנות, ומשום כך אין הקרקע נקנית עימהם. אבל הָנָךְ חֲשִׁיבִי [אלה אילנות פרי חשובים הם]. (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: הגה מצוי   שם באנגלית: Manna tree, Camel Thorn    שם מדעי: Alhagi maurorum

שם נרדף במקורות: היגי   שמות בשפות אחרות: ערבית – האג', שאוך אל ג'מאל (קוץ הגמל)


נושא מרכזי: מהו ההגה והאם הוא עלול להוות מכשול לחריש בין השיחים?

 

לנושאים נוספים שנכתבו על ההגה המצויה הקש/י כאן.


ההגה הוא שיח רב-שנתי בעל קוצים ארוכים הפעיל בעיקר בקיץ. במהלך החורף ניתן לראות את השיח כאשר הוא יבש. ההתחדשות בעונה הבאה היא מניצנים תת קרקעיים הנמצאים על השורשים הרב שנתיים (ראה ערך ניצן התחדשות במילון המונחים). בגלל מיקום ניצני ההתחדשות על השורשים קשה להיפטר מההגה על ידי חריש משום שהמחרישה לא פוגעת בהם. בדרך כלל עלי ההגה נושרים ותפקיד ההטמעה (פוטוסינתיזה) מתבצע על ידי הגבעולים הירוקים. שאלת רב המנונא בסוגייתנו היא על הטעם שסידור העצים כחצובא (כעין משולש) מקנה את הקרקע לבעל העצים משום שלא ניתן לזרוע ביניהם. לפי טעם זה אם אדם יקנה שלושה שיחי הגה גם אז יקנה קרקע שהרי לא ניתן לזרוע ביניהם. היגי רומייתא לפירוש הרשב"ם: "תלת היגי רומייתא - סנאים או אטדים גדולים כחצובא. ולי נראה אפילו כשורה נמי לא מיזדרע בינתים, שדואגים ללכת בסמוך להם, מפני שנועצים בגוף כקוץ ומכאיב. לרשב"ם פירוש המילה רומייתא הוא "גדולים". גם ההגה עשוי להגיע לגובה של 1 מ' ולהתפרש על שטח נרחב. יש המפרשים ש"היגי רומייתא" הכוונה ל"הגה רומי". התיאור מתאים להגה לא רק בגלל קוצניותו הרבה אלא גם בגלל חוסר האפשרות לסלקו מהשטח החקלאי על ידי חריש. ההגה מהווה מטרד קבוע למעבד הקרקע ולכן לכאורה הקרקע הייתה צריכה לעבור לרשות הקונה. בסופו של דיון מחלק שמואל בין צמחים בעלי ערך כלכלי לבין ההגה שאין לו חשיבות כלכלית ולכן הקרקע לא ניקנית עם שלושת שיחי ההגה.




הגה מצוי - שיח              צילם: עמרם אשל
 

    
הגה מצוי - פריחה    



 

לעיון נוסף:

הגה מצוי באתר "צמח השדה".

בפורטל הדף היומי: "הני היזמי והיגי מסככין בהו".


 


א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.





כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   



 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר