סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב דוד כוכב
חידושים וביאורים


ותלי ליה עד דאמר הכי

גיטין לז ע"ב


"הַמַּחֲזִיר חוֹב לַחֲבֵירוֹ בַּשְּׁבִיעִית, צָרִיךְ שֶׁיֹּאמַר לוֹ מְשַׁמֵּט אֲנִי. וְאִם אָמַר לוֹ, אַף עַל פִּי כֵן, יְקַבֵּל הֵימֶנּוּ, שֶׁנֶּאֱמַר: וְזֶה דְּבַר הַשְּׁמִטָּה (מסכת שביעית פרק י משנה ח). אמר רבה: ותלי ליה עד דאמר הכי".

פירש הריבמ"ץ על המשנה: "האי 'בשביעית' בזמן שהשביעית נוהגת, ומני רבי היא".
וקשה, גם לו יצוייר דמיירי דוקא בשביעית דרבנן ובזמן הזה, הרי כל ענין שמיטת הכספים: (דברים טו, ב) שָׁמוֹט כָּל בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹ... לֹא יִגֹּשׂ אֶת רֵעֵהוּ. וכיצד זה מורה רבה (לגירסת הערוך רבא) כיצד לגרום לכך שהלווה ישלם שלא כדין את שאינו מחוייב בו?

אלא שעיקר כוונת התורה: (שם, ז) כִּי יִהְיֶה בְךָ אֶבְיוֹן (שם, ח) וְהַעֲבֵט תַּעֲבִיטֶנּוּ דֵּי מַחְסֹרוֹ, והיות שהוא חסר כל ואינו יכול לפרוע, יפקיע את החוב – (שם, ב-ג) לֹא יִגֹּשׂ אֶת רֵעֵהוּ וְאֶת אָחִיו כִּי קָרָא שְׁמִטָּה לַה'... אֶת אָחִיךָ תַּשְׁמֵט יָדֶךָ. ואילו כאן מדובר שיש ממון ביד הלווה והוא בא לפרוע. ואף דלא פלוג רבנן ומצוות השמטה כדקיימא קיימא, מכל מקום ראוי ללווה שלא ישיב רעה תחת טובה, והיות שהמלוה נחסר בממונו עבורו, אף הוא ישיב ויתן לו כמו שקיבל ממנו כיון שיכול.

תגובות

  1. ג תמוז תשפ"ג 09:36 העיקר - לא לעשות הצגות | עלי

    העיקר שלעתים הינו קשה מאד הוא להיות אמיתי. יש ואדם החייב כסף שלקח כהלוואה, מתאמץ ביותר להחזיר את החוב, ומכניס עצמו לחובות גדולים יותר ויותר עד שאינו מסוגל עוד לעמוד בהם, וכל זה רק כדי שלא יתייחסו אליו כעני. עדיף היה שהמלווה יאמר מראש ללווה שאם יקלע למצוקה הריהו משמט לו את חובו עד שירחיב לו ה' ( השמיטה אינה אלא עצה טובה של התורה וחיוב כללי, וכי בעת מצוקה לא צריך לשמוט חוב בגלל שאינה סוף שמיטה ? אלא שסוף שמיטה היא דוגמה טובה במיוחד לעת מצוקה שבה נחוצה ההשמטה ביותר ), או לפחות שלפני שהוא הולך לגבות את החוב יברר מה מצבו הכלכלי של אחיו ואם מצבו גרוע, יאמר לו שהוא מוותר לו על חובו עד שירחיב. רבה לא עשה דבר ומשמע שידע שמצבו של הלווה אינו רע. עתה נדרש הלווה להחזיר את החוב אך רבה סבר ש'ההצגה חייבת להמשיך' ולכן אמר שהוא משמט אף שלא באמת התכוון אלא לומר שאם הלווה במצוקההוא משמט. הלווה טעה לחשוב שרבה מתכוון לוותר על החוב באמת ובגלל המצוה ושאינו 'עושה הצגה' אבל התברר שבדיוק כך עשה. מסקנה : לא לעשות הצגות, גם לא בעבודת ה'...

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר