סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

מעשה ברבי עקיבא שליקט אתרוג באחד בשבט – אתרוג

 

"מתיב רב משרשיא: מעשה ברבי עקיבא שליקט אתרוג באחד בשבט, ונהג בו שני עשורין, אחד כדברי בית שמאי ואחד כדברי בית הלל, שמע מינה: עשו! ר' עקיבא גמריה אסתפק ליה, ולא ידע אי בית הלל באחד בשבט אמור, או בט"ו בשבט אמור" (יבמות, טו ע"א).

פירוש: מְתִיב [מקשה] רַב מְשַׁרְשִׁיָּא על האומרים שלא עשו בית שמאי כדבריהם, ממה ששנינו במשנה: מַעֲשֶׂה בְּר' עֲקִיבָא שֶׁלִּיקֵּט (קטף) אֶתְרוֹג בְּאֶחָד בִּשְׁבָט בשנה השניה משנות השמיטה הנכנסת לשלישית, וְנָהַג בּוֹ שְׁנֵי עִשּׂוּרִין. כלומר, הפריש ממנו שני מעשרות, כאילו היה שייך לשתי שנות מעשר (מעשר שני ומעשר עני, שכל אחד מהם מפרישים בשנה אחרת). מעשר אֶחָד נהג כְּדִבְרֵי בֵית שַׁמַּאי שלדעתם ראש השנה לאילנות הוא באחד בשבט, ואם כן לשיטה זו צריך האתרוג להתעשׂר מעשר עני כדין השנה החדשה, וְאֶחָד כְּדִבְרֵי בֵית הִלֵּל שלדעתם ראש השנה לאילנות הוא בחמישה עשר בשבט והריהו צריך להתעשׂר מעשר שני כדין השנה הקודמת. על כל פנים שְׁמַע מִינָּהּ [למד מכאן] שעָשׂוּ בית שמאי כדבריהם, שהרי ר' עקיבא שחשש לשיטת בית שמאי נהג הלכה למעשה כשיטה זו! ומשיבים: ר' עֲקִיבָא גְּמָרֵיהּ אִסְתַּפַּק לֵיהּ [לימודו, מסורתו, היתה מסופקת לו] וְאף שרצונו היה לנהוג כשיטת בית הלל ולא כבית שמאי, לֹא יָדַע אִי [אם] בֵּית הִלֵּל בְּאֶחָד בִּשְׁבָט אָמוּר [אמרו] שהוא ראש השנה, אוֹ בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר בִּשְׁבָט אָמְרוּ [אמרו] שהוא ראש השנה, שלא זכר במדוייק מהי שיטת בית הלל בזה (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: אתרוג   שם באנגלית: Citron   שם מדעי: Citrus medica

שם נרדף במקורות: אתרוגא, תרונגא, פרי עץ הדר   שמות בשפות אחרות: ערבית – אתרג', תרנג'


נושא מרכזי: האם מעשה רבי עקיבא אפשרי בפירות אחרים?

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על האתרוג הקש/י כאן.

 

תקציר: המעשה המסופר על רבי עקיבא אירע דווקא באתרוג ולא בפרי אחר משום שבעונה שבה חל ראש השנה לאילנות (ראש חודש שבט או חמשה עשר בו) העצים אינם נושאים פירות. העצים הנשירים עומדים בשלכת ורק השקד המקדים לפרוח עשוי להתחיל ללבלב. יוצאים מן הכלל הם פירות ההדר, ירוקי העד, שמרביתם מניבים פירות בחורף (אוקטובר עד אפריל), והלימון והאתרוג המניבים לאורך כל השנה. בזמן חכמים עץ ההדר היחיד שהיה מוכר בארץ הוא האתרוג ולכן הוא היחיד שנשא פירות בחורף. הלימון הגיע לארץ רק בסביבות שנת 700 לספירה ואילו שאר ההדרים הגיעו מאוחר יותר. רבים מבין ההדרים המוכרים לנו היום הם מינים שנוצרו על ידי הכלאות או סלקציה מכוונת רק בעת החדשה.

בהלכה האתרוג מתייחד גם בכך שעבורו השלב הקובע למעשרות הוא הלקיטה בדומה לירק, ובשונה משאר עצי הפרי בהם השלב הקובע הוא החנטה (ביכורים, פ"ב מ"ו). הסיבה לשוני זה מוסברת בגמרא בקידושין בכך שהאתרוג "גדל על כל מים" בדומה לירקות, ורש"י מסביר שם שהכוונה היא שהוא מושקה במים שאובים ולא מסתפק במי הגשמים (ג ע"א). לדעת בן עזאי מאפיין זה של האתרוג רמוז בשמו "פרי עץ הדר" (סוכה, לה ע"א). אכן ביוונית ובשפות אירופאיות נוספות מים נקראים – הידרו(Hydro) .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

מעשהו של רבי עקיבא עשוי להתפרש כ"מעשה שהיה כך היה" אך מתוך הכרת המציאות האגרונומית ומקורות חז"ל עולה שסיפור זה אפשרי רק ביחס לאתרוג. העונה שבה חל ראש השנה לאילנות (ראש חודש שבט או חמשה עשר בו) היא עונה שבה העצים אינם נושאים פירות. בעונה זו העצים הנשירים עומדים בשלכת ורק השקד המקדים לפרוח עשוי להתחיל ללבלב. עלינו לזכור שבתקופה שבה אירע המעשה רבים מעצי הפרי המוכרים לנו עדיין לא הגיעו לארץ ולכן עלינו לבחון את הדברים לאור עובדה זו. לאמיתו של דבר גם בין העצים ה"חדשים" נדיר למצוא עץ המניב בחודש שבט. יוצאים מן הכלל הם פירות ההדר, ירוקי העד, שמלבד הלימון המניב כל השנה (בדומה לאתרוג) מוגבלים לעונת החורף. איתמר מנדל מגד"ש הר חברון מסר לי שעונת ההדרים למיניהם (וזניהם) מתפרשת בין החודשים אוקטובר עד אפריל כלומר גם בחודש שבט. עובדה זו לא מהווה סתירה לטענתי שמעשה רבי עקיבא מוגבל לאתרוג משום שעץ זה היה היחיד מבין ההדרים שהיה מוכר לחז"ל. הלימון הגיע רק בסביבות שנת 700 לספירה ואילו שאר ההדרים הגיעו מאוחר יותר. רבים מבין ההדרים המוכרים לנו היום הם מינים שנוצרו על ידי הכלאות או סלקציה מכוונת רק בעת החדשה. לדוגמה: השמוטי (תמונה 3) לא היה מוכר בארץ עד אמצע המאה ה – 19. התפוז הסיני (קומקוואט, תמונה 4) הובא לאירופה בשנת 1846 על ידי רוברט פורטיון (Robert Fortune) שהיה אספן עבור "חברת הגינון המלכותית" בלונדון, וזמן קצר לאחר מכן הוא הועבר לצפון אמריקה.

 

        
תמונה 1. פרדס אתרוגים     תמונה 2.  אתרוג

    

        
תמונה 3.  תפוז "שמוטי"   תמונה 4.  תפוז "סיני"

    
הרחבה   

מקצב הפעילות השנתי של האתרוג ותלותו במים

במשנה (ביכורים, פ"ב מ"ו) אנו לומדים: "אתרוג שוה לאילן בשלשה דרכים ולירק בדרך אחד. שוה לאילן בערלה וברבעי ובשביעית, ולירק בדרך אחד שבשעת לקיטתו עשורו, דברי רבן גמליאל. רבי אליעזר אומר שוה לאילן בכל דבר" בניגוד לעצי פרי אחרים שבהם השלב הקובע למעשרות הוא החנטה הרי שבאתרוג הוא הלקיטה בדומה לירק. מפרש רש"י (ראש השנה, יד ע"ב): "שבשעת לקיטתו עישורו - שאם חנטה בשניה ונלקטת בשלישית - מתעשר כדת שנה שלישית כירק, לפי שאף הוא דרכו ליגדל על כל מים, הכי מפרש לה בשמעתא קמייתא דקדושין". רש"י מתייחס לסוגיה בקידושין (ג ע"א): "התם הא קמשמע לן, דדרכיה דאתרוג כירק, מה ירק דרכו ליגדל על כל מים ובשעת לקיטתו עישורו, אף אתרוג דרכו ליגדל על כל מים ובשעת לקיטתו עישורו". רש"י (שם): "מפני שדרכו ליגדל על כל המים - שמשקין אותו במים שאובין כירק וכו'". לדעת בן עזאי (סוכה, לה ע"א) מאפיין זה של האתרוג רמוז בשמו "פרי עץ הדר": "בן עזאי אומר: אל תקרי הדר אלא הדור שכן בלשון יווני קורין למים הדור ואיזו היא שגדל על כל מים? הוי אומר זה אתרוג". אכן ביוונית ובשפות אירופאיות נוספות מים נקראים "הידרו" (Hydro). ממילה זו נגזרו מונחים רבים כמו למשל, היסוד מימן נקרא הידורגן כלומר יוצר מים או, הידרותרפיה וכד'.

האתרוג זקוק לא רק לרצף השקיה אלא גם להשקיה מרובה על מנת להניב יבול איכותי. תכונה ייחודית נוספת של האתרוג, הקשורה לתכונה הראשונה, היא ניבה של פרי לאורך כל השנה. בהדרים נוספים ביניהם האתרוג אין עונת פריחה מוגדרת והתפתחות הפירות משתרעת כמעט על פני כל השנה (מלבד כחודשיים מנוחה) ולכן ניתן למצוא בו זמנית פרחים ופירות בשלים. תכונה זו יוצאת דופן בין עצי הפרי של ארץ ישראל המניבים בעונות מוגדרות קצרות יחסית. יוצאת מן הכלל היא התאנה המניבה במשך תקופה ארוכה אך מוגבלת. בלשון הגמרא (סוכה, לה ע"א): "רבי אומר: אל תקרי הדר אלא הדיר, מה דיר זה יש בו גדולים וקטנים, תמימים ובעלי מומין, הכי נמי יש בו גדולים וקטנים תמימים ובעלי מומין. אטו שאר פירות לית בהו גדולים וקטנים תמימים ובעלי מומין? אלא הכי קאמר: עד שבאין קטנים עדיין גדולים קיימים".

לצורך ייצור הפרחים והפירות העץ זקוק לרמת פעילות גבוהה ולכן האתרוג זקוק לאספקת מים גדולה וקבועה. למים תפקיד חיוני כמגיבים בריאקציות (תהליכים ביוכימיים) של ההטמעה. בנוסף לכך המים משמשים להעברת מינרלים מהקרקע אל חלקי הצמח השונים והעברת סוכרים המיוצרים בעלים אל הפירות המתפתחים והשורשים. מחסור במים גורם לסגירת הפיוניות (הפתחים בעלה דרכם חודר הפחמן הדו-חמצני, אבן הבניין לייצור הסוכרים) וכך נעצר תהליך ההטמעה. 

מאפיינים אלו של האתרוג קשורים למוצאו בדרום מזרח אסיה באיזורים בעלי אקלים טרופי. הוא גדל בר גם בעמקים למרגלות רכס הרי ההימלאיה בגבול הודו ובורמה. בבתי גידול אלו המים והטמפרטורה אינם מהווים גורם מגביל ולכן תופעת העונתיות במחזור חיי העצים מצומצמת יותר בהשוואה לאיזורים הנתונים לשינויים חדים בטמפרטורה וכמויות משקעים. מסיבה דומה גם התאנה שמוצאה הראשוני באיזורים הטרופיים מניבה לאורך תקופה ארוכה (על התאנה ראו "חזייה לההוא גברא דהוה מנקיט תאני"). הפצת האתרוג לאיזורים צחיחים יותר כגידול חקלאי התאפשרה בעזרת המרת המשקעים הרבים בהשקייה מלאכותית מרובה ("שמשקין אותו במים שאובין"). 

 

 

מקורות עיקריים:

מ. רענן, כשרות אתרוגים מורכבים – היבטים הלכתיים וביולוגיים. בספר "בחג הסוכות" קובץ מאמרים על סוכות. תשע"א. הוצאת תבונות – מכללת יעקב הרצוג ליד ישיבת הר עציון.
 

לעיון נוסף:


ר"ה למנין שנות ערלה – מצגת שצילם וערך חנוך פלסר – שדה אליהו. לצפיה לחץ כאן.
 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר